Melyik egészségesebb a növényen vagy az állati táplálékon alapuló étrend?
"állati táplálékon".
Állati táplálékot az állatok esznek.
Mindkettő egészséges lehet, bár olyan ember kevés van, aki több évtizeden át csak állati táplálékot fogyaszt (10-15 év még előfordul, de persze a régi eszkimók is megvoltak).
De nem mindenkinek jó mindkettő. Én növényin valószínűleg ellennék, csak oda kéne figyelni, mert szénhidrátszegényen kell ennem, zerocarber egy napig se lennék :) Elvben túlélnék csak húson, de nagyon szenvednék.
Részemről maradok a mindenevésnél, nem azért, mert az jobb (bár egyszerűbb), hanem mert nekem megfelelő, kényelmes, finom meg minden.
A ketogén és a paleo alapból mindenevő étrend (bár mindkettőnél vannak vegánok és zerocarberek is, bár vegánként csinálni ezeket merész lehet. de pl. a nyersvegán étrend roppant közel áll a paleóhoz, tuti vannak paleo nyersvegánok, ha nem is tudnak erről), a paleót tetszőlegesen szénhidrátdúsan is lehet csinálni.
Csak hogy valami pl. paleo, nem mond semmit. Lehet nyersvegán és zerocarb is, nyilván a kettő köszönő viszonyban nincs egymással, teljesen egymást kizáró ételeket esznek. S ott a mindenevő paleo, ami nagyon tág, mindent lazán be lehet vinni, amit kell, még ha felesleges korlátozások is vannak... Maximálisan egészségesen lehet így étkezni.
De el is lehet rontani, persze.
A megfelelőbe beleértettem, hogy legjobb tudomásom szerint mindent beviszek, amit kell, ha nem lett volna egyértelmű.
Részemről egy szénhidrátszegény, laktózmentes vega étrend a legjobb, tojásra alapozva szoktam csinálni, de növényekre alapozva is megoldható, csak az nekem sokkal nehezebb.
Kérdező: a csupán bio étrend nem véd a rengeteg káros anyag ellen, ami a húsban, tejtermékben, tojásban van. Az most egészségügyileg ugye mindegy, hogy hogyan tartják az állatokat, DE az is mindegy-e a testednek, hogy eszed-e a következőket?
- kazeint
- laktózt
- állati hormonokat
- endokannabioidokat
- telített zsírt
- koleszterint
- higanyt
- műanyagot
- dioxinokat
- gmo takarmány-maradványokat
- antibiotikumokat
- egyéb oltásokat
- szteroidokat
- rákos sejteket (nemrég szivárgott ki ugye a hír, hogy a rákos húst is feldolgozzák)
- állati fekália-maradványokat
- hem vasat
-heterociklikus aromás aminokat (a hús sütésekor keletkező rákkeltő vegyületek)
- az állati zsiradékban természetes úton előforduló transzzsírokat
- policiklikus aromás szénhidrogéneket
- a borjak emésztését segítő állati enzimeket (a tehéntejben található)
Szerintem nem. Az állati élelmiszer ma a Földön található "élelmiszerek" közül a legkárosabb, legszennyezettebb.
A WHO álláspontja szerint a vörös hús és feldoglozott húsok az arzénnal és a cigarettával egyenértékűen rákkeltőek.
Emellett számtalan statisztika igazolja, hogy a világon ott élnek a legtovább, ahol 90%-ban csak növényi étrenden élnek az emberek, feldolgozatlan alapanyagokat használnak:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!