A tejtermékek is rosszak? Vagy vannak kivételek?
Nem egyformák, az bizonyos, de az emberek érzékenysége sem.
Én a laktózt igyekszem kerülni, mert bár rosszul nem leszek tőle, a szervezetemnek ez szimpatikus. Némi vajat és félkemény, kemény sajtot fogyasztok (nulla vagy minimális laktóz), azok nekem teljesen rendben vannak, leszámítva, hogy ha nem házi, akkor erkölcsi fenntartásaim vannak (persze házinál is lehet, engem az állatok életminősége érdekel, nem az, hogy házi-e), de ez más kérdés.
Tejre semmi szükségem, eredetileg próbaképp hagytam el, amikor már úgyis alig ittam. Sok mást is kihagytam (cukor, glutén, sok egyéb), amitől jobban érzem magam, pedig sosem tudtam róla, hogy ne lennék egészséges, de azért volt hova fejlődni.
Persze a szükséges tápanyagokat be kell vinni.
Egyszerűen gondolj bele mi van a tejben.
Az egy párosújjú patás, összetett gyomrú emlős ANYATEJE.
Az embernek az EMBERI ANYATEJ való, nem a tehéné, kecskéé disznóé, kutyáé, akármié. Ugye mennyire undorító lenne disznótejet inni? Na, tehéntejet inni is ugyanannyira undorító és idegen a testednek, csak a társadalom valamiért elhiteti veled, hogy nem az...
Röviden, az anyatej tartalmaz (minden anyatej, az emberi is, de most a tehénre vetítve):
-egy lórugásnyi hormont, amire az újszülött borjúnak szüksége van, neked nem
- endokannabioidokat, azaz hormonális nyugtatókat (az ember teje is, többek között ezért megnyugtató a babáknak a szopás, ezért alszanak utána)
- fehérjéket, zsírokat
- meglehetősen sok cukrot (tejcukor)
- az emésztést segítő enzimeket (nem épp az embernek valók a tehén enzimjei, de sebaj)
- jótékony baktériumokat (mármint a borjú számára jótékonyakat)
Na és amit az ipar hozzáad:
- még több hormon
- antibiotikumok és egyéb gyógyszerek
- tartósítás, kémiai szerek
Ebből áruld el nekem, MIRE van szüksége az emberi szervezetnek? Mert szerintem semmire.
És MINDEN tejtermékben ugyanezek vannak, kiv. tejcukor, amiből kevesebb van a sajtokban stb.; minden egyébből pont ugyanannyit tartalmaznak.
Az, hogy a tejet egy oldalon ócsárolják, a túrót meg istenítik egyszerű önellentmondás: minden káros dolog, ami a tejben benne van, a túróban is megtalálható.
Tehát, miért van az, hogy ahol ugyan ilyen tejellenesek a szerkesztők és életmódtanácsadók, ott ajánlják pl. a túrót rendszeres fogyasztásra?
És mi a helyzet a tejsavófehérjékkel? Azokba is bekerülnek a hormonok?
Úgy tudom,a túró az alacsony laktóztartalma miatt jobb a többé-kevésbé érzékeny embereknek is. Kivéve nekem, szinte mindent bírtam gyerekként, de a túró fura volt. Egyéni dolog.
Plusz a túró fehérjedús, míg a tejben sok a zsír és a cukor, testépítésben, sokféle diétában célszerűbb túrót enni, mint tejet. Egy rendes sajt sok diétához túl zsíros, a tejszín, tejföl pláne... Gondolom, ezért népszerű a túró.
3. hozzászóló: Egy csomó mindent eszem, amire nincs szükségem, de finom. Kakaó nélkül is működnék. Zöldség nélkül is lehet élni. De nekem fontosak. Ahogy az az incifinci tejtermék, amit még fogyasztok. A kávém se jó nélkülük, bár kávé sem kell az élethez, az igaz.
Dehogyis tartalmaz minden ugyanannyit. A tejtermékek zsír- és fehérjetartalma elég tág keretek között változik (igaz, jobbára a víz miatt, de nemcsak).
"Tehát, miért van az, hogy ahol ugyan ilyen tejellenesek a szerkesztők és életmódtanácsadók, ott ajánlják pl. a túrót rendszeres fogyasztásra?"
Mert unprofesszionális, idétlen oldal, ahol nem értenek a dietetikához.
"És mi a helyzet a tejsavófehérjékkel? Azokba is bekerülnek a hormonok?"
Miért, szerinted ez hogy néz ki, hogy a tej felébe van hormon, a másik felébe nincs? Mondjuk csak a cukrában van, a fehérjéjében meg nincs? Ezt ugye nem gondoltad komolyan.
Arról nem is beszélve, hogy a kazeináz enzim a csecsemőkor után nem termelődik, így bárki testének hosszadalmas és megerőltető folyamat a tej megemésztése.
"Halkan megkérdezném amúgy... Ti semmilyen (akár minimálisan) feldolgozott élelmiszert nem esztek (csak saját magatok általit)? Csak az általatok vagy helyben megtermelt bio növényeket és az ezeken felnevelt állatokat fogyasztjátok? Innivalónak csakis víz, helyi gyógytea, házi szörp, házi sör/bor/pálinka? Se hüvelyes, se gomba?"
Most lehet meg fogsz döbbenni, de igen, vannak ilyen emberek. És vegán vagyok amúgy, de mindegy;
A nagyipari állattartásból szerintem beteges bármit is venni, mert nem látsz bele mit raknak a termékekbe, mit etetnek meg az állatokkal. De azt láthatod, hogy az állatok a saját ürülékükben fetrengenek, egész nap szipolyozzák a gennyes, gyulladt tőgyökből a tejet, amit aztán telenyomnak egy halom stabilizátorral, 8x hőkezelik, jól átszűrik aztán eladják neked. A hússal ugyanez...sajt, túró, tojás, stb. Én ebben nem bírok, nem kívánok részt venni.
Mellesleg: a bió sem jobb, ott a tehénnek nem 1, hanem 2m2 mozgástere van, és láthat napfényt. De ugyanúgy nem kötelező legelnie. De legalább nem lehet lekötözve tartani, mint a normál tartásban.
Mindegy.
CSapvizet iszok vagy szálas teát, meg a frissen őrölt kávéra se mondok nemet.
Csak nyers zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, gabonát, olajos magvakat veszek.
Tésztákat magamnak gyúrok, növényi sajtot, stb.-t magamnak készítek.
Az egyetlen luxus néha egy kis növényi tej a boltból, ha lusta vagyok nekiállni otthon főzni. Na meg az étcsoki :)
De igyekszem, amennyire csak lehet feldolgozatlan ételeket enni. Van kertem is, teszek el télire, fagyasztok el, stb.
Mindegy, a lényeg hogy törekszem rá, igen. Szörp, pálinka, stb.; hagyjál békén, kell a fenének.
"Úgy tudom,a túró az alacsony laktóztartalma miatt jobb a többé-kevésbé érzékeny embereknek is."
legalább ne írjál már hülyeségeket vagy nézz utána. A túróban is 3-4g laktóz van, a tejben meg 5-6. Nem nagy különbség. A laktózérzékenynek meg mindegy, mert az így se, úgy se fogyaszthatja. Egyedül a keményre érlelt sajtok pl. parmezán természetesen laktózmentesek.
"Plusz a túró fehérjedús, míg a tejben sok a zsír és a cukor" Kevesebb fehérje van benne, mint a legtöbb gabonában, és zsírosabb mint a tej. Eszednél vagy? A túró még koncentráltabb a tejnél. Ha 2,8-as, 3,2-es tejből túró készül, akkor annak 4-5-6g lesz a zsírtartalma... tehát egyre több. Miért nem bírsz utánaolvasni a dolgoknak mielőtt hülyeségeket állítasz? Pl. klasszikus ricotta: 13g, azaz 4x annyi zsír mint a tejben.
"3. hozzászóló: Egy csomó mindent eszem, amire nincs szükségem, de finom. Kakaó nélkül is működnék. Zöldség nélkül is lehet élni. De nekem fontosak."
Nem kérdezte a kutya sem, hogy mit eszel. De se a kakaó, se a zöldség nem káros, sőt: tele van vitaminnal, ásványi anyaggal mindkettő. A tej ellenben az, a kérdés meg arról szólt. Jó lenne, ha arról írnál.
Na,abban biztos lehetsz, hogy nem veszélyesebbek nála. Az állatok húsa ugyanúgy tartalmaz hormonokat, antibiotikumokat, na meg felszívódik a nagymennyiségű takarmányból jelentős vegyszer/növényvédőszer.
Úgyhogy akkor nyugodtan, ha szereted az ilyesmit :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!