Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Vegán akarok lenni, de kiskorú...

Vegán akarok lenni, de kiskorú vagyok. Hogy győzzem meg a szüleimet?

Figyelt kérdés

Mostanra már eljutottam odáig, hogy undorodom a hústól, tejtermékektől, tojástól. Bevállalom azt, hogy főzök magamra, de hát az sincs ingyen. Havonta mennyit kérhetnék erre a szüleimtől, ami reális és megfizethető? Négyen lakunk itt és a családom nagyon sok húst eszik, hiába egészségtelen (és számomra undorító és elkeserítő hiszen az egy holttest), de nem hiszem, hogy elvárhatnám anyámtól, hogy kétszer főzzön egy nap, úgy, hogy 3 műszakban dolgozik.

(Nem vet fel minket a pénz sem, szóval egy igencsak alacsony összegre lenne szükségem.)

2017. nov. 20. 20:56
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
68%

Kérdező, alapvetően a gabonafélék és a keményítők a legolcsóbbak (rizs, árpa, burgonya, köles stb), a zöldségek sem kerülnek sokba különösebben (+ nem csak a boltokban lehet őket beszerezni). Ehhez jön még hozzá, hogy amit húsra költenél, az kiesik, és helyette tudsz mást venni.

A készételek elég drágák, legolcsóbban úgy jössz ki, ha mindent magadnak készítesz el.

Én egyébként amondó vagyok, hogy az egészségen nem szabadna spórolni, már amennyire ezt az anyagi kapacitásotok engedi.

" nincs miből finanszíroznod az életmódodat"

Ezzel most biztos nem leszek népszerű, de úgy gondolom, hogy kiskorúnak nem is kell, mert a az egy bizonyos fokig a szülő kötelessége. Főleg amíg nem drágább az életmódja a többieknél. Márpedig ezt kilehet hozni úgy, hogy ne legyen drágább.

" Hé, ti hülyék!

Megjelölte a vegán címkét.

Miért kell ilyen ellenségesnek lenni? Legalább tudnátok, hogy miről beszéltek. "

A jelenséget kognitív disszonanciának hívják, ami annyit tesz, hogy zavarja a kicsi üres fogyatékos fejüket, hogy az ő megszokott szennyes mocskos életmódjuktól különben is lehet élni. Lehet szépíteni, de erről van szó. A kolbászos zsemlén felnövő gyerekért senki nem aggódik, de ha vega/vegán szeretne lenni egyből jön a felháborodás :D

" Amúgy meg normálisak vagytok, hogy egy kiskorúnak azt mondjátok, hogy nyomorult, meg haljon éhen?? Undorítóak vagytok..."

Úristen -_-

És még ezek merik mondani, hogy a vegánok erőszakosak :DDDDD

" Nem az ételek a drágák, hanem az étrend kiegészítők, amelyeket meg kell venned"

Mi van? Maximum a b12-t kell megvennie, ami az itteni patikában 600 Ft egy hónapra!

2017. nov. 21. 10:38
 22/28 .,,.,,.,, ***** válasza:
54%

"zavarja a kicsi üres fogyatékos fejüket, hogy az ő megszokott szennyes mocskos életmódjuktól különben is lehet élni. Lehet szépíteni, de erről van szó. A kolbászos zsemlén felnövő gyerekért senki nem aggódik, de ha vega/vegán szeretne lenni egyből jön a felháborodás :D "

Azért " jön a felháborodás " , mert még fejlődő szervezet, és szüksége van a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékra, amit nem biztos hogy tud pótolni a vegán életmödot élve.

Nem azt mondom hogy nem lehet jó a vegán êletmód, de egy tizen éves gyerek nem biztos hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot visz be.

2017. nov. 21. 11:41
 23/28 anonim ***** válasza:
68%

Szegény kérdező, azért írta ki a kérdést, mert arra kíváncsi, hogy hogyan hozhatná ki olcsón, de mégis teljes értékűen a növényi étrendet.

Tanácsot, jó ha kettőt, kapott, a többi komment meg csak arról szólt, hogy a húsevők becsörtettek olyan kérdéshez amiről gőzük sincs osztani az ipart.

Mint ahogy kb az összes vegetarianizmushoz köthető kérdésnél teszik...

A jelenlegi tudományos konszenzus nem így gondolja: [link]

[link]

A tanulmány kifejezetten növényi étrenden élő gyerekekről készült.

Persze a húsevők nyilván nagymértékű szakmai ismerettel rendelkeznek, és ők jobban fogják tudni mint a biokémikusok :DDD

A kérdezőnek:

Az előző kommentemnél elfelejtettem írni, hogy dicséretes, hogy ennyi idősen már érdeklődsz az állat és környezetvédelem iránt.

Mit nem adnék érte, hogy ha én 10 évvel ezelőtt kezdhettem volna, 21 helyett, 11 évesen :)

Sajnos egyébként azt javaslom, ha hiteles információkat szeretnél, a sötét, buta és primitív plebsnek a vagdalkozásai helyett, akkor felejtsd el a gyik-et.

Szeptember eleje óta vagyok az oldalon, és igazából nagyon kevés kivételtől eltekintve minden egyes kérdéshez odacsörtettek osztani az ipart a milliószor megcáfolt hülyeségeikkel.

Ajánlom még, a Vegan in Hungary csoportot is: [link]

Az "ezt ettem ma" csoportba még több étrend tippet is kaphatsz: [link]

Ha részletesebb infót is megadsz az elképzelésidről, talán többet is tudok segíteni.

2017. nov. 21. 12:00
 24/28 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm az értelmes válaszolóknak! :)
2017. nov. 21. 21:17
 25/28 Andizsuzsi ***** válasza:
87%

Próbáljunk meg megmaradni a kulturált kommunikáció keretein belül. A kérdés nem az volt, hogy kinek mi a véleménye a vegán étkezésről.

Mind a vega/vegán mind a vegyes táplálkozás lehet egészséges és egészségtelen is, önmagában egyik sem garancia semmire.

2017. nov. 21. 21:30
 26/28 A kérdező kommentje:

Persze, ez így igaz, ezért emeltem ki több hozzászólásomnál is a helyes, megfelelő szavakat. A vegán életmód megkívánja azt, hogy a tápanyagok után járjon az ember.

Bár alapjáraton így lenne egészséges, de a legtöbb ember semmit nem tud erről.

Őszintén szólva egyelőre az én tudásom sem az igazi.

2017. nov. 21. 21:35
 27/28 anonim ***** válasza:
65%

Elég szakirodalom fellelhető ahhoz, hogy dokumentáld magad...:)

Ha van időd én javasolnám a komolyabb tanulmányoknak az elolvasását is, minimum Kína Tanulmány, de pl a 80 10 10 c. és Starch solution c. könyvet is tudom ajánlani, bár tizenévesen talán a forks over knives c. film könnyebben emészthető...:)

Ez utóbbi 3 kifejezetten csak a táplálkozásról szól.

2017. nov. 22. 10:45
 28/28 A kérdező kommentje:
Na, köszönöm az ajánlást!
2017. nov. 22. 21:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!