A levesekben (pl. kápsztaleves) kevés a C vitamin?
Sziasztok!
Ugyebár a C vitamin már magasabb hőmérsékleten is nagy arányban felbomlik, akkor mi a helyzet a levesekkel?
Példának a kápsztára gondoltam, amiben tudtommal elég sok C vitamin található, de ugyebár főzéskor forraljuk, akkor a benne lévő C vitamin mind használhatlaná bomlik fel?
Előre is köszönöm a válaszokat, mindig is érdekelt ez a téma. (ui. nem vagyok hozzáértő, nyugodtan javítsatok ki ha tévedek!)
Nem mind, 100 Celsiusnál jóval magasabb hőmérsékleten bomlik el teljesen a C-vitamin, viszont azért erősen bomlik és minél tovább főzöd, annál kevesebb marad benne.
Százalékokat nem tudok mondani, azt meghagyom az informáltabbaknak. Én magam igyekszem a legtöbb zöldséget nyersen enni s néha aszkorbinsavat is eszem, ártani nem árt. Most pedig jön a csipkebogyószezon...
Jól gondolod kedves kérdező, az a nagyrésze, az majdnem mind. A káposztát amúgy is elég hosszú ideig főzöd, hogy megpuhuljon.
[Nem véletlenül írják rá a csipkebogyó teára, hogy nehogy leforrázd! Langyos, vagy hideg vízben áztasd.]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!