Ha a rántott húsban a liszt helyett darált zabot (zablisztet) és a zsemlemorzsa helyett sima zabot, az úgy egészségesebb, és kevésbé hízlalóbb?
No igen, az olaj. Én kókuszzsírral sütök, amiről csupa jót olvastam mindenütt, kivéve egyes elfogult gyk-sokat (de ha kapok linket cikkekre, az sem hat meg, mindenről bebizonyítanak mindent). Az, hogy egy zsír telített, nem teszi rosszá, a lánchosszúság is ott van, transzzsírok sem képződnek... Egyen mindenki, amit akar, bizonyos határok között, mi kókuszzsírral főzünk, nem kell gazdagnak lenni hozzá akkor sem, ha nagyon zsírosan főz az ember. A fritőzömben is van 3.5 liter, nagy kaland.
A pár deka lisztnél én sem értem, hogy miért akkora probléma annak, aki nem kerüli a glutént, de szerintem inkább a zsírral problémáznak ekkor. Vagy csak szokás rossznak tartani a rántott húst, mit tudom én? Nekem nincs vele bajom, a szénhidrátot leszámítva, de én elfogult vagyok a zsírban sütéssel, mindig azt teszem s az egészségtudatosságom nem tiltakozik ellene.
Azért jóval magasabb az olajban sült étel koleszterinszintje mert
1. A napraforgóolaj eleve többnyire telített, tehát sok benne a koleszterin, és a benne sült étel rengeteget felvesz.
2. A többször hevített olaj zsírsavai telítődnek tehát egy 1-2x újrahevített olívaolaj ugyanúgy rossz a koleszterinszintnek.
3. A margarint egyetlen egészségügyi szervezet sem tartja jónak a transzzsírok miatt, valótlant légyszi ne állíts. Kivétel nélkül a hidegen sajtolt magolajokat ajánlják.
4. A kókuszolajról itt a Harvard véleménye, azt talán nem kamuszarozod le kedves 77%-os.: [link]
A te dolgod egyetértesz-e vele de olyan megalapozotlan hülyeségekez nem muszáj állítani hogy csak jókat olvasni róla mikor pont az ellenkezője az igaz. Nagy a lobbija, de az orvosok, dietetikusok ellene vannak.
"A napraforgóolaj eleve többnyire telített, tehát sok benne a koleszterin, és a benne sült étel rengeteget felvesz."
Nem kötözködni akarok, tényleg, de koleszterint csak állati eredetű élelmiszerek tartalmaznak. Minél több telítetlen zsírsavat tartalmaz a zsiradék, annál inkább folyékony szobahőmérsékleten. Az étolaj sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, emiatt is avasodik könnyebben, mint a zsírok, és ezért nem hőstabil.
A koleszterinszint pedig nem a megevett koleszterintől lesz magas, mivel nagy részét maga a szervezetünk állítja elő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!