Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Olaj vagy zsír az egészségesebb?

Olaj vagy zsír az egészségesebb?

Figyelt kérdés

A kémikusok, biológusok szerint az olaj egészségesebb, mert több telítetlen zsírsavat tartalmaz, de az utóbbi időben ismét előjött, hogy mégiscsak egészséges a mangalicazsír, illetve hasonló finomságok.

Akkor melyik a jobb? Vagy nem lehet igazán tudni?

2016. nov. 7. 21:00
 1/4 anonim ***** válasza:
Én zsírt és olajat is fogyasztok, de olajból csak hidegen sajtoltat, salátákba vagy hideg ételekbe teszek. Az omega 3 és omega 6 zsírsavak arányára érdemes figyelni (omega 3 egyébként a szabadon, természetes táplálékon tartott állatok zsírjában is van, csak ilyet nálunk nehéz találni). Szerintem telített zsírokra is szükség van, a telítetlenek pedig nagyon gyorsan avasodnak, és hevítéstől transzzsírsavak keletkeznek, ezért csak zsírral és kókuszzsírral sütök-főzök.
2016. nov. 7. 21:20
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Várom a további válaszokat is :)

2016. nov. 7. 23:27
 3/4 anonim ***** válasza:

Véleményem az első hozzászólóéhoz áll igen közel.

Mivel nem eszem állati zsírt, nálam a kókuszzsír uralma van, de én is úgy tudom, hogy egy jóféle állati zsírral semmi baj nincs egészség szempontjából (jóféle alatt azt értem, hogy nem nagyüzemi, az sose az igazi húsban sem, zsírban sem, tojásban sem).

A telített zsír nem automatikusan rossz, ez nem így működik.

2016. nov. 8. 12:04
 4/4 anonim ***** válasza:

Az általam olvasottak alapján a zsír egészségesebb. Az olajok közül azokkal van a probléma, amikben sok a többszörösen telítetlen. Viszont a takarmánnyal etetett állatok zsírja állítólag egészségtelen, mert felhalmozódik benne a takarmánynövények káros telítetlen tartalma. Ezért mondják pl., hogy a legeltetett tehén húsa és teje is egészségesebb, de ilyet nem könnyű kapni, kivéve a kerrygold vajat. Húst pedig szerintem nem is kapsz jó minőségűt itthon.

Olajok közül pl. az olivaolaj egészséges, mert inkább egyszeretes telítetlen zsírokat tartalmaz, amik egészségesek. Emellett nagyon magas az antioxidánstartalma, ami megvédi az avasodástól, oxidációtól.

2016. nov. 9. 10:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!