Mi a különbség a lisztérzékenység és a lisztallergia között?
A lisztallergia tüneteiben, hatásaiban majdnem mindenben megegyezik - tudomásom szerint - a lisztérzékenységgel.
Fontos körülmény, hogy a lisztallergia sokszor nehezebben azonosítható, mert nem feltétlen jár kóros fogyással, valamint az orvosok (orvos professzorok (!)) számára sokszor ismeretlen fogalom, azaz nem tudnak a kettő közötti különbségről.
Nekem lisztallergiám van (igaz mást is diagnosztizáltak).
Mintegy 15-20 évbe tellett, miután orvostól orvoshoz járva magamtól jöttem rá, hogy mit kellene diagnosztizálnia az orvosnak. Ez persze csak irónia, de én kértem, hogy mit nézzenek meg a vérvételen.
Első körben NEGATÍV lett az eredmény, mert csak a lisztérzékenységet vizsgáltak. (!)
Haza is küldtek volna, hogy minden rendben, ha nem olvastam volna utána, hogy különbség van érzékenység és allergia között. A második vizsgálat eredményei már más képet mutattak:
- lisztallergia POZITÍV; valamint a zeller, sárgarépa, paradicsom (miután rokonnövénye a paradicsomnak - bár nem írták le, de tapasztaltam: a paprika)
A lényegtől nem eltérve, a lisztallergiához nálam még más allergia is társul. Ez feltehetően keresztallergia következménye.
Az általam átélt tünetek:
- hasmenés (rendszeres laza széklet, vagy heveny (gyors) hasmenés)
- rendszeres migrén (szinte mindennapos)
- enyhe, néha erősebb narkolepsziás roham,
- alvászavarok,
- nyugtalan lábak szindróma,
- egyéb pollenallergia
...
A lényeg: az allergének kiküszöbölését követően minden tünetem megszűnt (TEHÁT NEM VAGYOK HIPOCHONDER!) Az allergéneket 100%-ban kizárni szinte lehetetlen (nem mindenben csak az van, ami rá van írva), de egy 95%-os diétával szinte 100%-os a gyógyulás.
A disznóság, hogy évekig szedtem az idegrendszeri tünetekre Seropramot, ami valamelyest segített, de a tüneteket nem szüntette meg. Elsősorban azért, mert nem a tüneteket, hanem az okot kellett volna kezelni, azaz az allergének bevitelét megszüntetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!