Van különbség a teljes kiörlésű és a rozsos kenyér között? Fogyás illetve egészséges életmódra való áttérés miatt kérdezem.
Tegnap az Aldiban vettem két féle teljes kiörlésű szeletelt kenyeret. Az első tele volt magvakkal, nagyon sötét barna színe volt, és ízre savanykás volt, állagra olajos és inkább massza szerű. Borzalmas volt, nem tudom megenni, ki is dobtam. A másik fajta is teljes kiörlésű a cimke szerint, ez nem olyan sötét barna, és normális kenyér állaga van, még finom is...A kettő közül a második is jó az egészséges reggelihez?
A rozs kenyér jobb egy fokkal, mint a fehér lisztes kenyér?
Illetva ma reggel siettem, a munkahelyem melletti kisboltban (nem volt nagy választék) vettem barna kis croasson alakú valamit, ami felül is és belül is tele volt magvakkal. A nevét nem kérdeztem meg, mert flegma a boltoscsaj és bármit kérdezek még ő néz engem hülyének...szóval ez diétásnak számít?
A teljes kiőrlésű és a rozsos kenyér között nagyjából az a különbség, mint az asztal és az ébenfa között. Az egyik az elkészítésre utal (milyen módszerrel őrlöd), a másik meg az anyagára (rozsból van, vagy búzából, stb.)
A másik, hogy alapvetően a fehér kenyérrel sincs gond, a bolti kenyerekkel a fő probléma az elkészítésük módja és a bennük lévő adalékaynagok. Ergo tökmindegy, melyiket veszed, egyik se valami egészséges. Akkor meg inkább vedd azt, ami ízlik.
Ugyanez igaz a magos bigyóra is. Sajnos telerakják őket állományjavítókkal, cukorral, meg egy csomó mindennel, amire semmi szüksége nincs a szervezetnek.
Ugyanott vásárolnak, ahol te és mindenki más is. A teljes kiőrlésű kenyér egy hatalmas biznisz, kb. olyan, mint a barnacukor, egyszerűbb és olcsóbb az előállítása, de két-háromszoros áron rásózzák a vevőkre.
Ettől még nem mondom, hogy ne vegyél olyan kenyeret, csak legyél tisztában vele, hogy ami a fő gond ezekkel a kenyerekkel, az ugyanúgy gond a tk kenyér esetében is.
Egyébként azért szokták ajánlani, mert rostokban gazdag. De ezeket a rostokat a zöldségfélékből is ugyanúgy megkaphatja a szervezet, nem kell hozzá olyan kenyeret enni, ami nem ízlik.
Egészséges életmódra való áttérés:
A csapból is ez folyik. Hiába akarsz áttérni, teljesen mindegy, hiszen úgyis fogsz venni olyan kaját, ami egészségtelen. A legjobb megoldás kivitelezhetetlen, mert ugye az az lenne, ha te termelnél meg mindent, ergó tudnád miben mi van. Ez az "életmódjavítás" csak egy nagy maszlag a média és az élelmiszeripar részéről, hogy még több pénzt költs értelmetlen "bio" meg "teljes kiőrlésű" dolgokra.
Tehát teljesen mindegy, mit veszel, úgysem fog változni semmi, a szervezetedbe pont ugyanannyi méreganyagot és egészségtelen anyagot fogsz bevinni. Szóval kár erre költekezni.
Ugyanannyiba kerül a teljes kiörlésű, mint egy sima kukoricás vagy burgonyás kenyér.
Mindegy, köszi a válaszokat, megyek a Mekibe :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!