Mik a glutén érzékenység, a laktózérzékenység és a lisztérzékenység tünetei? Hogyan lehet megkülömböztetni, hogy előreláthatólag melyik a probléma valakinél?
A laktózérzékenység az tejtermékfogyasztás utáni kellemetlen emésztési panaszokkal jár. Puffadás, hasmenés.
A másik kettőt nem tudom, de feltételezem, ha beírod google-be, hogy "lisztérzékenység tünetei" és "gluténérzékenység tünetei", akkor többszáz találatot fog kiadni.
Úgy tudom a glutén és a lisztérzékenység ugyanaz.
Lisztérzékenységnél is hasonlók a tünetek.
Magyarán a lisztben lévő gluténra, ill. laktózérzékenység esetén a tejben lévő laktózra allergiás az ember.
Többféle tünetet okozhatnak.
Gluténintoleranciát vérből állapítják meg, laktózintoleranciát nekem egy háromórás teszttel csináltak. Meg kell inni egy pohár laktózt, s várják a hatást. Közben fújkálni kell egy szondát.
18:17 vagyok.
Ja, bocs, a tünetek:
hasmenés, székrekedés (kinél mi), puffadás, ödémásodás, rossz közérzet.
De nem feltétlenül jár tünettel! Legalábbis az elején.
Jaj tényleg bocsi a glutén és a liszt é. ugyan az :)
HA egy hetes hasmenés a tünet akkor lehet gyanakodni valamelyikre? És háziorvos csinálja a tesztet vagy korház?
Nem hinném. Egy hét nem elég, ez több hetes, hónapos tünet.
Valami mást ehettél. Esetleg sok gyümölcsöt, dinnyét?
Utolsó vagyok.
Akkor először háziorvos, és próbáld megemlíteni neki, hogy mire gyanakszol és hogy szeretnél egy beutalót gasztroenterológiára. A tejet meg addig is hanyagolhatod, és ha az segít, még egyértelműbb lesz a megoldás.
Szia! Régi kérdés, de kiderült, neked mi okozta a problémát?
Nekem is már több hete időszakosan visszatérő panaszaim vannak.. Hol normális a széklet, hol meg megint nem.. Plusz kiütések jönnek ki a számon néha. Engem küldenének gasztróra, de még nem rendel. Laktóz lett neked, vagy glutén?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!