Mi a véleményetek a vegán étrendről/életmódról?
Az ember mindenevő, ezt nem kellene elfelejteni.
Ha valamit nem viszel be a szervezetedbe (pl. állati fehérje), kialakulnak a hiánybetegségek, vagy külön tablettákat kell venni jó sok pénzért.
Mindenképpen jobb, mint a nyugati típusú általános étrend! Értsd: gyorskaja, cukor, sok tejtermék stb.
De feltételezem, hogy aki egészségtudatból vegán étrendre tár át, az nem egész nap csokis corissanton kíván élni, így ezért is gondolom jobbnak.
Minden esetre ki kell kísérletezni, mert van aki nem bírja! Pl. én. Én hús nélkül legyengülök és roppant beteges leszek. Kipróbáltam, nem jött be. Nem mindenkinek hasznosítja jól a szervezete a növényi fehérjét. Viszont barátnőm kamaszkora óta vega (igaz nem vegán, csak vega) és tökéletesen érzi magát, a vasa is mindig rendben volt.
Szóval ez abszólúte emberfüggő. Én abban hiszek, hogy mivel genetikailag nem vagyunk egyformák, így többféle embertípus van táplálkozási szempontból is! Elég ha a laktózintoleranciát nézzük! Egyes népcsoportok gond nélkül emésztik a laktózt, mások egyáltalán nem, mi meg itt jól össze is vagyunk már keveredve.
Szóval ezen túlmenően van akinek kifejezetten jót tesz a vegán étrend, mert nehezen emészti az állati fehérjét és fordítva is van, aki meg csak a állatit tudja rendesen hasznosítani. Van aki jobban tolerálja a szénhidrátokat, van aki könnyebben lesz cukorbeteg stb. lehetne még sorolni.
Szerintem a jövő a genetikai alapú táplálkozásban van. Előbb utóbb ugyanis lehetőség lesz genotipizálni az embereket és ennek megfelelő étrendet összeállítani nekik.
Egy két helyen kezdetleges szinten már elérhető ez itthon is. Pl. a laktózintolernacia és gluténérzékenység génjét már régóta lehet nézetni, de lassan jönnek a képbe más gének is...érdekes lesz ez, ha egyszer működni fog.
Keress vegán fórumokat, mert itt a Gyakorikérdéseken csak lelomboznak a húsevők, vagy rosszul próbálkozók. Idejönnek a predánok és leordítják a fejedet, hogy mi a lótüdőért akarsz vegán lenni, az ember természetes állapota a húsevés, tessék beállni a sorba, és nem borzolni az idegeiket.
Mégegyszer: ne itt keress választ!
39/f vegán
De egy vegán fórumon úgyis mindenki azt fogja mondani, hogy az a tuti. Most akkor az mennyivel objektívebb válasz a kérdésére, mint amit it kap? Semennyivel.
Jobb ha hall olyat is, akinek valamiért nem jött be ez az étrend, mert aztán ha neki se jönne be, akkor azt hiszi selejtes, mert ő nem tud vegánul élni. Márpedig tény, hogy van olyan is, akinek nem jön be.
Másrészt ahogy elnézem itt a válaszokat, nem lett leugatva egyáltalán a kérdező.
Mindenki leírta a véleményét.
Ha olyan ír, akinek nem jött be, az hasznos lehet. Az a gond, amikor olyan ír, akinek fogalma sincs az egészről, ő mindig húst evett hússal s teljesen indokolatlanul azt hiszi, hogy a hús kell. Lehet, hogy a hús az állati termkékek képviselője nála, az egy kicsit más, nekem a hús húst jelent. Amire semmi szükségem. Homo sapiens vagyok, szuper mindenevő, elélek csak növényen és csak állaton is, de inkább azt választom, ami nekem jólesik.
Nos, érdekel a vegán étrend s főleg a vegán konyha, valamint az ember működése, főleg a táplálkozás terén. Ezzel együtt sok mindent nem tudok még, ami fontos s mivel tudós sem vagyok, sok cikkről nem tudom megállapítani, hogy igaz-e.
Pl. hogy a lenmag omega3-ja nem megfelelő, ezzel mégis mit kezdjek? Ellentmondó infók vannak. Bár az egészséges vegánok, sőt vegák nem arra utalnak, hogy konkrétan beteg leszek, ha nem eszem tengeri halat meg effélét... No igen, adok a tapasztalatokra. Ha népcsoportok élték le gyakran hosszú s egészséges életüket pl. hús nélkül, akkor abból arra következtetek, hogy az nem kell az embernek, de ezt persze a tudomány is alátámasztja, a húsban semmi nincs, amit ne lehetne másból könnyen bevinni.
De a veganizmus, ugye, extrább. Tapasztalatok azért vannak, nem úgy néz ki, hogy ez az életmód jól csinálva megakadályozná az embert az egészséges, sportos életben.
Ellenpéldát könnyű találni, hisz a vegán étrendet még könnyebb elrontani, mint a totál mindenevőt, márpedig ez utóbbit is iszonyúan elrontják sokan. A veganizmus nem csoda, észt sem adnak az elkezdésekor mellé, simán lehet rosszul csinálni, ez evidens. Ez még nem jelenti azt, hogy rossz lenne.
A kiegészítők kérdése annyira nem zavar, mivel szinte mindenki szed ilyesmit s tudtommal nem is a vegán étrend, hanem a modern élelmiszeripar tehet róla, hogy nem tudunk mindent bevinni növényekből, de pl. a B12-t termelni képes az egészséges bélflóra, olvasmányaim szerint, ezért van, hogy léteznek kiegészítőket nem szedő vegánok, akiknek kutya bajuk.
Léteznek emberek, akik mindig is nyersvegánok voltak (most nem kell jönni az anyatejjel, jó? nyilván akkor fogyasztottak tejet, de a legtermészetesebb módon s a saját fajukét, ahogy az az igazi). De ezekről nem tudok sokat, úgyhogy jobb, ha nem példálózom velük.
Amúgysem kéne ilyen témában írogatnom, én nem tanulok vele, mást pedig úgysem győzök meg sosem. Ezilyen terméketlen közlésvágy, amit még nagyon alapos tudás sem támaszt alá... No mindegy.
A véleményem tehát alapvetően jó róla. Lehet így élni, fenntarthatóság és ökolábnyom szempontjából pedig főleg jó (persze nem hiszem, hogy a vegánok ne ártanának az állatoknak, ez elkerülhetetlen, ha az ember nem a világtól elzárva, önellátóan él, de azért igyekeznek s ez jó dolog. azokat nem dícsérem, akik embertársaikkal marakodnak és iszonyatosan beképzeltek, miközben eszik a vegán tojásukat a vegán felvágottjukkal. amihez lehet, hogy joguk van, de nekem erősen fura, főleg, hogy boltban veszik sok csomagolóanyaggal meg minden).
Sajna a vegán életmód népszerűségének vannak negatív dolgai is, nevezetesen emberek ész nélkül ugranak bele, fogalmuk sincs a táplálkozás alapjairól sem, így könnyen összehoznak egy kiegyensúlyozott életmódot, súlyosbítják egyes táplálkozási zavaraikat... Ami persze nem a veganizmus hibája, csak mondom, hogy sajnos ilyen is van.
Ha valaki értelmes, utánanéz, odafigyel s így vegán, sőt közben nem száll el magától s nem esik neki agresszíven annak, aki nem pont úgy eszik, mint ő (egyszer érdekelne, mit szól egy tipikus bigott "magas szénhidrátot mindenkinek, a cukorbetegeknek is!" vegán az extrém szénhidrátszegény és zsírdús étrenden levő vegánhoz, hisz az is ellentétben áll az ő bizonyos elveivel. tuti beszól annak is, mivel engem támadott már meg bigott vegán csak azért, mert nem ettem gabonát).
Bocs, lehet, hogy maga az étrend volt kérdés, nem a művelői, akik természetesen sokfélék, akárcsak a többi csoportban. A rendes vegánokat nagyon szeretem :)
A nyersveganizmus és a szénhidrátszegény veganizmus különösen érdekel s úgy tűnik, még ezek a korlátozott formák sem egészségtelenek, ha jól csinálja az ember, csak az itt már igencsak nehezedik, utóbbi esetben pedig egy szénhidrátkeret után lehetetlenné válik (bár fényevők előnyben, de azokban nem hiszek, túl materialista vagyok ahhoz), de azt nem tudom, hogy ez mikor történik meg. Velük sincs bajom, amíg meg tudják valósítani a számukra egészséges életmódot a kereteiken belül, bár a fentiek miatt ezt bizonyos esetekben nem tudom megítélni, hogy egyáltalán lehetséges-e.
Nagyobb tininél nem aggódnék, kisgyereknél igen magas szintű tudást tartok szükségesnek s nem tudok állást foglalni, ennyire nem értek a dolgokhoz.
Az a véleményem hogy az egyetlen járható út és aki beleassa magát az ipari hús tej sajt tojás vágóhídak mikéntjebe akkor pedig visszaút sincs.
Ha tudsz angolul nézd meg a YouTube -on Gary Youroufski-t!!
Akit érdekel Earthling is..elgondolkodtató.
34/n vegan
Nem tartom jónak.
Etikai szempontból: ha valaki nagyon etikus szeretne lenni, az ne egyen gabonát, kukoricát, szóját, mivel ezek termesztése erőteljesen rombolja a környezetet és nem fenntartható. Ehet viszont kis háztáji gazdaságokból származó tojást, esetleg tejtermékeket, valamint halikrát. Ezek nemcsak hasznos ételek, de nem járnak állatok megölésével.
Táplálkozási szempontból: állati fehérjére szüksége van az emberi szervezetnek. El lehet lenni jobb híján növényeken is, de hosszabb távon hiánybetegségeket okoz. Nincs olyan természeti nép, amely nem fogyaszt semmilyen állati eredetű táplálékot, nem véletlenül.
Gyerekek és tinik esetében fokozottan veszélyes a vegán étrend, de ugyanígy a rengeteg feldolgozott étel, cukor és vegyes étrend mellett is a túl alacsony fehérje és zsiradékfogyasztás. A vegán étrend erőssége a nagyobb mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás, ebből fakadóan magasabb vitaminbevitel, és tudatosabb táplálkozás, de ehhez fontos lenne megfelelő mennyiségű állati fehérje és zsír is, a gabonák és a szója pedig károsak az egészségre.
#9: Kevered az etikai szempontot az ökológiai szemponttal. A veganizmus alapvetően az állatjogok állításaira épül, mely számára irreleváns az állattenyésztés ökológiai hatása. Lejjebb kitérek a morális érvelésre (emellett elemzem az egészségügyi állatásaidat), de gyorsan értelmezzük az itt felhozott ökológiai állításokat: A monokulturális növénytermesztés jelentős része az állattakarmányozásra van fenntartva (pl. a kukorica 50%-a vagy a szója 80%-a). A tápanyagokat az állattenyésztés kifejezetten rosszul hasznosítja, így a legracionálisabb választás, ha közvetlenül fogyasztjuk őket. Ilyen szempontból érdemes például megemlíteni, hogy 2013-ban a Minnesotai Egyetem tudósai publikáltak egy tanulmányt, melynek konklúziója szerint ha állatokon át történő megszűrésük helyett a tápanyagokat közvetlenül növény formájában fogyasztanánk, akkor a világ élelmiszer ellátásához a jelenleginél 70%-al több élelmiszer adódna. Ez több mint 4 milliárd (!) addicionális ember etetésére elegendő lenne, ami bőven elegendő annak a 925 millió embernek, akik a mai világba mindennaposan az éhséggel néznek szembe.
A háztáji gazdaságról szóló érveid nem veszik figyelembe a teljes képet. Lokális gazdaságok nem képesek eltartani a világ teljes lakosságát. A valóság sajnos az, hogy a jelenlegi igényeinknek megfelelő mennyiségű állati terméket nem lehet farmgyárkörülményeknél jobb állapotba kitermelni. Ennek a következményeit ismerjük: Egynaposan élve bedarált hímcsibék, akkora ketrecben tartott állok, amiben még megfordulni sem tudnak, a tojástermelés lelassulásakor alkalmazott éheztetés, és természetesen ezek az állatok ugyanazokra a vágóhidakra kerülnek rövid életük végén, mint bármely másik állat.
Azonban a morális szempont a az állattermelés környezeti hatásaitól független: A legtöbb embernek van egy alapvető morális intuíciója, amely úgy szól, hogy elfogadhatatlan jó indok nélkül tudatos élőlénynek fájdalmat okozni, nevezzük ezt humánus bánásmód elvének. Fontos morálfilozófiai alapelv az egyenlő konszideráció elve, mely szerint hasonló eseteket szükségszerűen hasonlóképpen kell kezelnünk. Be kell látnunk, hogy ha emberek esetén elfogadjuk a humánus bánásmód elvét (tehát megvetjük pl. azokat, akik gyerekeket bántanak csak azért mert élvezetet nyernek belőle), akkor az egyenlő konszideráció elvéből szükségszerűen következik, hogy az állatokra is ki kell ezt terjesztenünk. Ez pedig összeegyeztethetetlen az állatok mesterséges megerőszakolásával, megkínzásával és megölésével csak azért, hogy élvezetet nyerjünk a húsuk megevéséből. Fontos belátni, hogy bármely hiányos tulajdonságot is emelünk ki amellyel megpróbáljuk kikerülni az egyenlő konszideráció elvét (mint azt antropocentrista filozófusok többször megkísérelték), ezen tulajdonságok 1) mindig bizonyos embercsoportokba (pl. újszülöttekbe, súlyosan mentálisan sérültekbe) ugyanúgy hiányoznak, és 2) bizonyos fejlettebb állatokba (pl. főemlősökbe) ezek ugyanúgy megtalálhatók. Ilyen tulajdonságok pl. az absztrakt gondolkodás, a beszéd, az eszközhasználat stb. Ha ezek közül akármelyik is releváns lenne annak eldöntésében, hogy egy morális alany kitehető-e szenvedésnek, akkor a logikus következtetés az lenne, hogy morálisan kifogásolhatatlan újszülötteket tenyészteni fájdalmas biomedikai kísérletek alanyaként, vagy mentálisan sérült embereket használni szervdonorként. Egyértelmű, hogy ez az álláspont elfogadhatatlan. Miért? Mert intuitívan belátjuk, hogy az egyetlen releváns kritérium az, hogy képes-e a morális alany a tudatos szenvedésre, és ilyen szempontból az állatok egyenlő feleink.
Az egészségügyi állításaid faktuális tévedésen alapulnak: Ma már senki nem tagadja, hogy egy jól megtervezett vegán étrend optimális egészséget biztosít. A legnagyobb egészségügyi szervezetek ezt mind elismerik, köztük: Academy of Nutrition and Dietetics, the American Diabetes Association, the American Heart Association, the British Dietetic Association, the British Nutritional Foundation, Dietician’s Association of Australia, Dieticians of Canada, Heart and Stroke Foundation; kutatási és oktatási intézmények, úgy mint: Mayo Clinic, UCLA Health Center, University of Pennsylvania School of Medicine, University of Pittsburgh School of Medicine; kormányhivatalok, pl. British National Health Service, U.S. National Institutes of Health, U.S. Department of Agriculture, U.S. Department of Health and Human Services, és a listát még folytathatnám. Hogy idézzek az ADA-tól: "It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes."
Az állati fehérjéről szóló állításaid egyértelműen légből kapottak. Növényi eredetű táplálékból a teljes esszenciális aminosav profilunkat fedezni tudjuk, ezt soha senki nem tagadta. Fehérjének a hüvelyesek és szójatermékek kifejezetten optimális forrásai (emellett nem tartalmaznak telített zsírsavakat vagy koleszterint, nem úgy mint állati eredetű társai). Esszenciális zsírsavak a linolsav és alfa-linolsav, mind megtalálható növényi forrásokban, úgy mint gabonában, magvakban, kukoricában, és némely szójatermékben. DHA/EPA forrása halak és alga lehet. A szervezetünk képes esszenciális zsírsavakból létrehozni, illetve szuboptimális konverzió esetén alga-kiegészítők által bevihető. A cöliákia a nyugati populációknak kevesebb, mint 1%-át érinti, így a legtöbb embernek a glutén semmiféle problémát nem jelent. A szójatermékek izoflavonokat tartalmaznak, melyekről néhány tanulmány állítja, hogy nagy mennyiségben károsak, azonban racionálisan fogyasztva sok jótékony hatásuk van, úgy mint csökkent veszély mellrákra, szív- és érrendszeri betegségekre, csontritkulásra (főként posztmenopauzális nők esetén), prosztatarákra, illetve kognitív funkcióvesztésére.
A természeti népekről szóló állításod teljesen irreleváns a mi választási lehetőségünknek: Természeti népek erőforrásai mindig szűkösebbek, számukra sok esetben az életben maradáshoz szükséges az állatok erőforrásként való kihasználása. Emellett a B12 bevitel állati források nélkül gyakorlatilag lehetetlen számukra, nem úgy mint nekünk. Egyértelmű, hogy a természeti népek viselkedése nem irányadó a mai modern civilizációnk számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!