Mi a véleményetek a vegetarianizmus és a veganizmusról?
"De ha még mindig tényleg ragaszkodtok ahhoz, hogy mindenevők/ragadozók vagytok, akkor legközelebb mennyetek ki az erdőbe és a saját két kezetekkel fogjatok el egy mókust és szőröstől bőröstől egyétek meg mint az IGAZI ragadozók/minden evők, nyersen."
Oké, de csak akkor, ha te is kimész a veteményesbe/szántóföldre, és megeszed nyersen a krumplit/szóját/búzát/babot, vagy amit egyébként szoktál enni. Megmosni, meghámozni sem ér! :D
Amúgy én nem szoktam mókust enni, túl gyors nekem XD
Oké, akkor azt is tisztázzuk, hogy én sosem hasonlítottam az étrendemet az oroszlánokéhoz, és nem állítottam, hogy az ember ragadozó. Hanem mindenevő, és egészen hosszú ideje használja a tüzet ételek elkészítéséhez. Lehet enni nyers húst (lásd tatárbifsztek, osztriga stb.), sőt tojást és tejet is lehet nyersen, vagy a tejterméket hidegen fermentálva (joghurt, aludttej stb.), de a legtöbb hús főzve vagy sütve könnyebben emészthető, akárcsak a gabonafélék és a hüvelyesek. Azt nem tudom, hogy a nyersvegánok miből visznek be megfelelő mennyiségű fehérjét, érdekelne.
Jobb lenne, ha nem hasonlítanád az ember étrendjét egyetlen vadállat étrendjéhez sem, már csak azért sem, mert az ember nemcsak állatokat háziasított, hanem növényeket is. A nyersvegánok étrendjében is szerepel nem egy nemesített növény illetve termése. Tehát ne mondd, hogy együnk vadon élő állatokat szőröstül-bőröstül, mert te sem vadon élő, nemesítetlen növényeket vagy azok terméseit eszed, ahogyan a természetben előfordulnak, bármiféle elő- illetve elkészítés nélkül, vagy igen?
Érdekes irányokba mentetek el :) Az emberek zöme tényleg nem tud a vadonban élni, megélni. A nyersvegánok se az édes nemesített gyümölcseikkel (akadnak édes vad gyümölcsök, de nem olyan nagy számban)... A vadonban pont kénytelen lennék feladni a vegaságomat, mert a kukacokat el tudnám kapni és azokban azért van tápanyag. A bogarak ízéről nincs nagy véleményem, bár az éhség nagy úr... De úgyis előbb kapna el engem valami, így nem sokáig éheznék.
A legtöbb ételemet simán megeszem nyersen és simán, ha a kezembe adják eredeti állapotában (egy részüket fel kell előbb törnöm, másokat érdemes megőrölnöm, különben rosszul hasznosul), ezt a tesztet még könnyen venném.
Nyers húst is ettem már, vadonban is inkább az lenne a gond, hogy nincs elég éles fogam vagy karmom. Jelenleg lehet, hogy nem lenne gusztusos, bár én nem teljesen vágom, mi benne az annyira szörnyű, de éhesen simán ennék nyers, véres mókushúst, belsőségeket, esetleg gyomortartalmat, ha képes vagyok rá... A túlélés komoly dolog, nem finnyásoknak való. Amókust nem tudom elkapni, de hátha találok még viszonylag friss dögöt... Még mindig jobb, mint a (mindig egészségtelenül táplálkozó s dohányzó) barátunkat megenni, aki előbb halt meg hajótöröttként. Márpedig a legtöbb ember odáig is eljut adott esetben, erről vannak tapasztalatok.
Azért remélem, hogy megmaradhatok a saját választott étrendemen :) Ha lehetőségem van rá, a választásomnak semmi köze ahhoz, hogy mit ennék meg kényszerből... Kellene? Nem hiszem.
A hipokritákat nem bírom, akik agymossák magukat, hogy ne is jusson eszükbe, hogy a jóízűen evett hús mivel jár. Engem az állat megölése nem annyira zavar, ha én magam nem is lennék rá alkalmas, hacsak nem lenne NAGYON muszáj, de vannak széplelkek. Na őket nem szeretem, meg a szirupos elmosásokat, hogy hát az azért van és ez teljesen OK, bezzeg utolsó aljas csirkefogó, aki megeszik egy tengerimalacot sütve. Egyszer találkoztam egy bigott vallásos sráccal, elég szerencsétlen alak volt, egy legyet nem bírt volna leütni, de előadta, hogy a kisbárány ÖRÜL, amikor húsvétkor levágják... Na ez a vég.
Rohadtul nem örül, élni akar ő is, mint mi. Erősebbek vagyunk és kihasználjuk. Ezt nem elítélően mondom, hanem tényszerűen. S elvárnám, hogy az emberek szembenézzenek vele s megértsék. S ne husikázzanak le egy állatdarabot, bár itt lehet, hogy én vagyok túlérzékeny.
Egyszer volt egy kérdés itt, amiben az egyik szereplő felháborodott, hogy a 7 vagy hány éves gyermek megtudta, hogy a hús miből van...
Visszaolvastam kicsit, bár a hosszas értekezéseket még nerm olvastam el teljesen. A táplálozás, tápanyagok téma nagyon tág, itt én kevés vagyok, de van pár kedvenc témám. A növényi fehérhebevitellel pont nincs baj s nem kell hozzá gabona és száraz hüvelyes, ebben még bizonyos vagyok, mivel én ebbe az irányba fogok elmenni egy időre (szinte semmi gabona, némi zöldborsó, sok olajos mag és zöldség) s a fehérjebevitelemre igen érzékeny vagyok.
Már zöldséggel is sok fehérjét be lehet vinni, a lizin az, ami miatt szimpatizálok a zöldborsóval, ami amúgyis nagy kedvencem s nem tudok róla, hogy bármi baj lenne vele, csak a paleósok szeretik kiönteni a vízzel együtt a gyermeket is, s büntetni minden rokonát a nyersen mérgező babnak. Ha belebetegszem a borsóba, hát legyen, az éhhalálnál és a beleőrülésnél még mindig jobb.
Minden ételre rámondja valaki, akár cikkekel alátámasztva, hogy egészségtelen, én nem vagyok tudós, de ha tömegek végigélik a láthatóan jobbára egészséges életüket egy nem jó ételre _alapozva_ probléma nélkül, akkor talán én se halok bele, ha néha egy keveset eszem belőle. Nem tudományos megközelítés, de ha egyszer nem vagyok tudós, mit tehetnék? Van benne logika, több, mint hinni valamelyik cikknek az ellentmondók közül. Azért van, amiben mindenki egyetért s ezek mentén már megalapozottnak látok ezt-azt, de a legvitatottabb témákkal már baj van. Még jó, hogy a testem jelzései kiválóak. A hibás táplálkozás sokszor elég hamar kibukik.
Akármi is az ember (amúgy mindenevő, olyan szempontból mindenképp, hogy jó neki a növényi és az állati étrend is, kizárólagosan is évtizedekig elél rajtuk), én nem vagyok gyümölcsevő. Egészségtelen számomra a sok cukor. Nagyon sokat foglalkozom az emberi táplálkozással s egyre inkább megerősödöm ama hitemben, hogy nagyon-nagyon változó, hogy kinek mi az egészséges és az ideális étrend, sokunknak még az időzítés s az étkezés mérete is nagyon fontos. Hiába élnénk el máshogyan is, a testünk működése alapján.
MÁSOK vagyunk. Nem húzhatunk magunkra egy adott étrendet, minden homo sapiensre ugyanezt, pusztán a fogazatunk, emésztőrendszerünk alapján... Az egyik embernek ideális lesz, a másik megbetegszik tőle, a harmadik csak nyomorltul érzi magát és soha, soha nem szokja meg...
Szerintem érdemes kicsit helyrerakni a fogalmakat a növényevő/mindenevő téma körül. Az ember mindenevő. Nem növényevő, nem húsevő. Mindenevő. Ezek a fogalmak csupán biológiai klasszifikációra szolgálnak, és egyrészt az élőlény anatómiájára, másrészt a természetes étkezési szokásaira utalnak. Való igaz, hogy komparatív anatómiai szempontból az ember biológiája nagyon sok ponton hasonlít a növényevőkére (szemben a húsevőkkel): A húsevők arcizmai egyszerűek a nagy szögű harapás eléréséhez, még a növényevőké jól kifejlettek, ugyanúgy mint az emberé. Az állkapocsízület húsevőknél a zápfogakkal egy szinten van, míg növényevőknél és az embernél a zápfogak szintje felett. Húsevők esetén az állkapocs csak függőleges irányba tud mozogni (harapás-nyelés), míg növényevőknél és az embernél a növények megrágásához oldalirányba és előre-hátra is. Húsevőknél a fő állkapcsi izom a temporalis, míg növényevőknél és az embernél a masseter és a pterygoid. Húsevőknél a száj nyílása a fejmérethez képest nagy, míg növényevőknél és az embernél relatív kicsi. Húsevőknél a metszőfog kicsi és hegyes, növényevőknél és az embernél széles, ellaposodott és lapát alakú. Húsevőknél a zápfog éles és fűrész alakú, még növényevőknél és az embernél lapos és komplex felületű. Húsevők egészben nyelik le a táplálékukat, növényevők és az ember nagymértékű rágást alkalmaznak. Húsevők nyála nem tartalmaz emésztőenzimeket, eközben növényevőké és az emberé tartalmaz szénhidrátemésztő enzimeket. Húsevők gyomorsava 1 pH aciditású vagy annál alacsonyabb (étellel a gyomorban), növényevőké és az embereké 4-5 pH (étellel a gyomorban). Húsevők gyomorkapacitása 60-70%-a az emésztőrendszerük teljes térfogatának, eközben növényevőké és az emberé kevesebb mint 30%. Húsevők esetén a vékonybél 3-6-szorosa a test hosszának, növényevők és az ember esetén 10-11-szerese. Húsevők esetén a vastagbél rövid, sima és egyszerű, növényevők és az emberek esetén hosszú, általában zsákosodott. Húsevők esetén a máj képes méregteleníteni az A-vitamint, növényevők és az ember esetén nem képes. Húsevőknek a vizelete nagymértékben koncentrált, növényevőknél és az embernél általában nem.
Ez egyértelműen arra utal, hogy az emberi szervezet az evolúció során jól alkalmazkodott növényi források hasznosítására.
Azonban fontos belátni, hogy az emberi szervezet (legalábbis egy bizonyos mértékig) alkalmazkodott a húsfogyasztáshoz is. Egyértelmű, hogy képesek vagyunk a húsban található tápanyagokat optimálisan hasznosítani, ami növényevő állatokra csak kivételes esetben igaz.
Az is tagadhatatlan, hogy az emberi faj már nagyon régóta aktív húsfogyasztó. Ez a biológiai klasszifikáció egyik fő szempontja: Az adott fajnak természetes közegében milyenek a táplálkozási szokásai. Ilyen szempontból egyértelműen mindenevők vagyunk.
Hogy ebből mi következik? Az ég világon semmi. Ugyanúgy, mint hogy az emberi faj egészen a paleolitikum végéig kannibalizmust folytatott, azonban ebből nem következik hogy az emberevés morálisan elfogadható tett. Mint azt egy előző hozzászólásomban bővebben kifejtettem, egyértelműen képesek vagyunk vegán étrenden egészségesen élni, így az a tény, hogy a történelmünk folyamán mindig is fogyasztottunk húst nem teszi elfogadhatóvá az állatok erőforrásként való kihasználását. Ezt jó lenne minden vegánnak is megérteni (főleg a gyümölcsevő főemlősözőknek), hiszen ez a vita értelmetlen, és nyilvánvalóan ezen a téren nincs is igazuk. A múlt iránti obszesszió helyett érdemesebb inkább racionálisan átgondolnunk a jövőnket.
Amíg nem akarja rám erőltetni csak nyugodtan, és nagyon tisztelem érte...
Csak ne tévesszen össze engem egy undorító véres húscafattal, ha rám néz.
A vele járó képmutatással és kioktatással van a baj. Ez majdnem egy vallás, végülis az is, ha a vallást életmódként is értelmezzük.
Te megtaláltad benne a hitet? Őszintén hiszel benne, hogy jobb lesz a Földnek, ha holnaptól vega leszel? Szíved joga, és örülök az örömödnek.
Én nem tudok hinni ebben, ne haragudj, ettől még nem vagyok retardált, tájékozatlan és bunkó.
Sok szép dolgot tesz a nyugati társadalom, és minden kis megmozdulás értékes, de ami nem fenntartható az sajnos az emberi fajta túlszaporulata. Ha mindenki vega lenne, akkor is van ezer és egy összefüggés, ami miatt a Föld le fog pusztulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!