Miért szajkózzák mindenhol azt, hogy ne egyen az ember szénhidrátot?
Most éppen ez a divatos, én is megőrülök ezektől a hülyeségektől. Sajnos a mai élelmiszerek nagyrésze marha egészségtelen, minden tele van felesleges cukorral, adalékanyagokkal. Szerintem, ha megválasztod, hogy mit eszel és naponta nem 300-400 szénhidrátot eszel, tönkretéve ezzel a hasnyálmirigyedet, akkor egészségesen élsz.
Én cukorbeteg lettem, egész gyerekkoromban tömény szénhidrátbombákon éltem, rengeteg cukorral, kenyérrel, tésztával. Lehet, ha ezekből jóval kevesebbet ettem volna, akár 10 évvel is eltolódott volna, vagy ki sem alakul a cukorbetegség, ami marhára nem mindegy.
Szerinted miért van az, hogy például 20 évvel ezelőtt egy egész általános iskolában volt 1 cukorbeteg gyerek, ma meg már szinte minden osztályban van 1-2. Ez egyértelműen a rossz táplálkozás miatt van.
Lehet és kell is enni szénhidrátot, csak nem mindegy, hogy milyen formában.
Nem azt szajkozzak hogy ne egyel (bar az is egy ut, ketogen dietanak hivjak) hanem hogy ne egyel olyan sokat, es azt is inkabb komplex, lassabban felszivodo formaban vidd be.
Az agy egyebkent mukodik ketontestekkel is.
Dehogy mondják azt, vagy ha igen, akkor ők is szénhidrátra alapozva esznek, csak lövésünk nincs róla, mi a szénhidrát. A zöldség pl. jobbára szénhidrát, ami a makrotápanyagokat illeti. Egy cukorbeteg ismerősömet ezzel leptem meg.
Nos, a szénhidrát nem esszenciális tápanyag. Nem tehetek róla, ez egy egyszerű tény, a testnek nem elengedhetetlenül szükséges, hogy együk.
Persze mindenki eszik szénhidrátot, a zerocarberek is, csak ők elég keveset.
Én ketogén diétán vagyok, én többet, de még mindig nem sokat.
A szénhidrátszegény diétázók és cukorbetegek zöme már sokszor annyit eszik, mint én, a normál ember pedig arra alapoz. S persze van, akinek a kalóriabevitelében 80-90% a szénhidrát.
Nincs semmi gond egyik verzióval sem, ha engem kérdezel, ahogy a zsír is lehet 5 vagy 95% is, ha az az adott emberhez passzol és minden fontos tápanyagot bevisz.
A nagyon kevés szénhidrát nem mindenkihez passzol, s akinek igen, annak is idő kell az átálláshoz. Nekem több év szénhidrátszegény étrend is kellett, mert én semmit nem vagyok hajlandó csinálni, ha nem esik jól. Korábban próbáltam, zombi lettem tőle, érezhető szénhidráthiánnyal. A testem aranyosan adja a jeleket és jól működik, nem fogok rákényszeríteni dolgokat, amik nem mennek könnyedén és simán és jólesően.
De amikor megléptem, azonnal beleszerettem eme életmódba, sokakhoz hasonlóan nekem is energiát adott s jobb közérzetet.
Az agynak mindenképpen kell némi glükóz, de azt fehérjéből is lehet gyártani (plusz úgyis viszünk be szénhidrátot, bár sokan messze e szint alatt esznek, mert különben nem annyira esélyes a ketózis elérése. de van, aki fanatikusan beviszi az agynak szükséges mennyiséget, mert fél, hogy a fehérjéből történő átalakítással terheli a testét).
Az agy nagy része és a testi sejtek át tudnak állni zsírra, de ehhez azért jópár hét kell nagyon alacsony szénhidrátbevitellel.
Bizonyára az is számít, hogy addig mennyi zsírt evett az ember. Én mindig nagyon sokat, nem volt újdonság a testem számára, hogy zsírból jön az energia s meg sem kellett szoknom a több zsírt (pedig mennyire jó lenne, de sajna vissza kell fognom, nem olyan nagyon nagy a kalóriaigényem).
"Az agy nagy része és a testi sejtek át tudnak állni zsírra, de ehhez azért jópár hét kell "
Dehogy kell hozza jopar het. Jellemzoen 3-7 nap alatt atall az agy is, testalkattol es anyagcseretol fuggoen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!