Hogy tudnék visszafordulni a lejtőről? (Inzulinrezisztencia, PCOS, pajzsmirigy-alulműködés, meddőség, bétasejt-diszfunkció, csökkent glükóz-intolerancia)
Ez pontosan így van!
Viszont akkor is csak annyi szénhidrátot lehet enyi egy evés alkalmával ami az evést követő másfél-kettő óra alatt lebomlik normál vércukor értékre. A "normál" nálam 6.5 alattit jelent, de mindenképp 7.0 alattit, viszont a hivatalos érték amire le kell csökkenni 2 órán belül, az 7.8 alatti érték kell legyen. Ha ez fölött van akkor komoly veszélynek és érrendszeri következményeknek teszi ki magát az ember, ami néhány év alatt súlyos érszűkülethez szokott vezetni a vér magas zsírtartalma miatt. Mivel itt anyagcsre betegségről van szó, ilyenkor a szénhidrátot kell megszorítani és a koleszterinből a disznózsír féléket. Ha bár nem az evéssel bevitt zsír okozza a legnagyobb bajt diabéteszben, hanem a magas vércukor szint mellett a szervwezet állít elő zsírt, ami lassan lerakódik az összes ér belhártyája alá és az erek lassan ettől beszűkülnek. Ez a diabétesz kockázatának az elsődleges oka, a magas vérzsír.
A cukorbetegnek első számú tápanyag a fehérje. Ezen kívül kevész zsír az kell, de főleg omega3 és 6 zsírok. Azok védik az éralakat. Az érrendszeri szövődmények megelőtzésére nálam a koleszterin csökkentő sztatin jött be, a 80mg AtorvaTeva és a szigorú diéta és rendszeres intenzív mozgás.
Egyetlen dolog a lényeg, cukorból egy kicsit se szabad soha enni, inkább édesítő szerekkel kell pótolni az ízét, különben csak néhány év van hátra ami lassan de biztosan romló egészségben zajlik le. Vioszont szigorú diétával és a leírt dolgokkal egészségesen lehet élni bármeddig, amíg egyébként cukorbetegség nélkül élnénk, még kicsit tovább is, mert ha odafigyelünk a szervezetünkre, akkor egészségesebben tudjuk tartani, mint aki össze eszik mindent egészséges tudattal és hamarabb kap egy szívinfarktust, amire nem is gondolt, mert sok zsírt és cukrot evett, amitől beszűkültek az erek és ez sajnos magyar halál ok is.
A diabétesz rendben tartásában sajnos már van elég nagy gyakorlatom. pontosabban az nem sajnos, mert kényszerűségből rá vagyok szorulva, hogy tudjam mi a teendő, akkor jobb is hogy tudom, mert amíg nem voltam tisztában ezekkel a dolgokkal, kezdődtek szövődmények. Az tette meg bennem az elhatározást, amikor a szemészeti szövődmények elkezdődtek talán két éve és mondták, hogy megvakulhatok mint általában a rosszul, vagy egyáltalán nem diétázó vagy nassolgató cukorbetegek egy része. Előtte a szombati napon mindig ettem egy kevés cukros sütit valami korábban szokásos édességet is. Azt mondtam, heti egyszer egy süti nem árthat. De ártott.
Aztán a szokásos éves szemészeti vizsgálaton egyszer csak mondta az orvos, miközben a vizsgáló műszerrel nézte a retinát, hogy itt van egy kis bevérzés.. itt is és erre is. A mikro kapilláris ereken vannak kezdődő mikro aneurizmák, mondta a szemész orvos. Legközelebb egy-két hónap múlva már tócsás vérzést mondott és beutalót adott a máriautcai szemészeti klinikára. Kérdeztem, hogy az mit jelent ez a bevérzés és az, hogy változik és növekszik? mondta, hogy a diabéteszeseknél általában a vérben túl sok a koleszterin, a zsír és ez ki szokott rakódni a szervezet minden erében az érfal és az ér belhártya közé. Ezek beszűkítik a keringés keresztmetszetét és a megfelelő vérellátás és oxigén ellátás nélküli területeken az ér falát alkotó szövetek kezdenek bomlani, szétesni, félig áteresztővé válni és azokon a részeken a vér plazma folyadéka a szövetekbe vándorol és vértestek is kiszabadulnak.
Ez lassítható -mondta-, ha a vér cukor szintjét normál értéken tudjuk tartani és csökkentjük a koleszterin bevitelt, a vér koleszterin szintjét pl ne egyek diszózsírt mert vannak a káros zsírok ami az érfalra kirakódva a keresztmetszetet szűkíti végül elzárja teljesen. a károsodást, az egész test érrendszerének a leszűkülését, a lábnál, a veséknél a szív ereinél a szemben és mindenhol a szervezetben leszűkülnek, lassan elzáródnak az erek a vérben a sok zsírtól és a szervezet minden része lassan megfullad és működésképtelenné válik.
Ez csak hatalmas önfegyelemmel és megfelelő diétával és szükség szerinti gyógykezeléssel tartható fenn és javítható, amit ha tartani tudunk az egész életünk folyamán sok odafigyeléssel, akkor hosszú egészséges életet élhetünk el így is.
Egyébként én is eszek aszalt gyümölcsöt de a lényeg, hogy amikor megéhezek akkor választani kell, hogy megeszem azt a szénhidrát adagot valami rendes kajából amit legfeljebb két óra alatt lebont a szervezet, vagy beviszem 5 deka aszalt gyümölcsből. Többet nyilván nem fog lebontani a szervezetem két órán belül, tehát nem ehetek többet belőle. Ha valaki ezt nem állja meg az már készülhet a szövődményekre amit másképp nem lehet elkerülni.
Csokit is eszek, csak nem cukor édesítésűt, mert azt tudom, hogy akkor az életemmel játszom. Ha valaki mégsem állja meg, hogy csak korlátozott mennyiséget szabad enni a cukor és fehér liszt nélküli élelmiszerekből is, az hamar megtanulja, hogy nem kellet volna. Aztán vagy rájön időben, vagy pedig tönkre tesz a szervezetét és pár éven belül.. elköszönhet a világtól.
Figyelj, van az a szint ahol a kedves megértés már nem használ többet. Lehet neked egy nagy pofonra lenne szükséged. Mármint átvitt értelemben, amikor is meglátod milyen súlyos a helyzeted...
Azt megértem, hogy amikor elkezdesz édességet enni, akkor nem tudod megállni, de azt nem, hogy amikor tiszta a fejed, akkor miért nem gondolkozol előre! Ha valaki aszalt gyümölcsöt ad neked mert nem tudja, hogy nem szabad, akkor nagyon megköszönöd és visszadod neki. Ha fontos vagy számára, akkor nem sértődik meg. Az egészséged fontosabb. Vagy odaajándékozod a legközelebbi szembejövő embernek. Nekem az ilyen írások alapján kissé életképtelennek tűnsz néha. Mindenre felteszed csak a kezed, hogy véletlen volt, nem te tehetsz róla, mások adták, karácsony, osztálybuli stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!