Hogy tudnék visszafordulni a lejtőről? (Inzulinrezisztencia, PCOS, pajzsmirigy-alulműködés, meddőség, bétasejt-diszfunkció, csökkent glükóz-intolerancia)
Nekem a sok szénhidrát csinálta ezt, főleg, amikor fogytam s nem laktam eléggé jól... Mondjuk napi 80 gramm. Olyan csokikorszakaim voltak... 40g alatt is sokat eszem (szénhidrátszegény) édességet, de a vágy már elmúlt, ez csak megszokás és élvezet.
Ha egyszerűen többet eszel, az is segíthet. Vagy a jól megválasztott ételek :)
De az a helyzet, hogy a betegségeid miatt sem ártana csökkentened a szénhidrátot...
Ha nem bírod a zsírt, az... gond lehet.
Jópár éve többé-kevésbé szénhidrátszegény az életmódom, de máig simán elszállok, ha elkezdek szénhidrátdús ételeket, pláne édességet enni. Az önkontroll nem az én műfajom evésnél (sem), én csak természetesen igyekszem követni testem vágyait, igényeit, jelzéseit s élvezni az életet. Ez egész jól működik, de a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű szénhidrát fel tudja borítani. Eleve nem kell elkezdenem az egészet, akkor OK. Azt hiszem, kitapasztaltam és kitomboltam magam, van pár biztonságos kiskapu, megreformált étrend remek ételekkel, trükkök, extra laktató ételek... Jó kis arzenál. Önsanyargatás és nagy kontroll nem kell, legalábbis én megoldottam nélküle.
Még valami. Ha már szénhidrát, zöldség legyen vagy más lassú felszívódású... Nagyon nem mindegy a fajtája. Cukorbetegség árnyékában ne tömd már a cukrot...
(Bár láttam már cukorbeteget, akit nem mindig érdekelt az ilyesmi... Na, az főleg nem jó.)
Mi a gond a vega szénhidrátszegény étrenddel? Én ketogén diétán vagyok s emiatt lehet, hogy megint vega leszek :D A hús és a ketogén sokaknak összefér, nekem nem :D Erre még rájön a majdnem totális paleo ;)
Nem ajánlom senkinek ezt a stílust, sok ételcsoport ki van zárva s oda kell figyelni, de nagyon kellemes és élvezetes számomra, nem nagyon tudok máshogyan élni.
Rengeteg zsíros növényi étel van, ha pedig az ember eszik tojást, akkor főleg hol a probléma? Nem nehéz.
Ez a vaj vs zsír nekem érdekes, én sosem vettem észre különbséget, zsír mindkettő, a vajban még víz is van, de egyéb max. 1%... Úgy látszik, az a csöpp is be tud kavarni, ha nekem nem is. Csináltam már tisztított vajat, de az nem finom (mégis számít az a kevéske fehérje és cukor :)), akkor már eszem kókuszzsírt.
A tejtermékek nagy részének elég nagy az inzulinválasza, valószínűleg én sem bírnám őket jól, ha nem hagytam volna el őket évekkel ezelőtt, még a szénhidrátszegény étrendem elején.
A nagyon sok fehérje másból sem jó, egyrészt inzulinválasza van a fehérjének, ha nem is mindnek egyformán, másrészt van azért egy határ, ahol feleslegesen terheli a testet. Persze nem tudom, mennyi fehérjét eszel, kérdező, vegák azért ritkán viszik túlzásba, bár nagy kalóriabevitellel s nem félve a zsírtól könnyen összejöhet.
A tej elhagyása szerintem jó ötlet, aztán majd meglátod. De csokikat tényleg ne. Szinte bármit, de ne pont azt... Inkább süss valami jobbféle sütit, ha az adventi csokis-süti hangulat elragad... Vagy valami répás kis édességet vagy ami neked megfelel, de nincs tele cukorral.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!