Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Hogyan számolhatom ki, a napi...

Hogyan számolhatom ki, a napi fehérje szükségletem?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Az érdekelne, hogy hogyan tudnám kiszámolni a napi fehérje szükségletem. Ugye a test épitőanyaga a fehérje, és eljárok edzeni. Én naponta 1kg csirkemellet szoktam enni, az nekem sok vagy kevés? 15/F A válaszokat előre is köszönöm!
2015. nov. 1. 08:32
 1/6 anonim ***** válasza:
Sok. Napi két gramm kell testsúlykilogrammonként ( zsírt leszámítva). 1 kg csirkemellben 200 fehérje van, ennyi akkor kell, ha a rajtad lévő zsír nélkül 100 kg vagy.
2015. nov. 1. 09:37
 2/6 anonim ***** válasza:

Sok. 500g-ot szokás enni inkább, de ez természetesen függ a testmérettől, izomtömegtől s az egyéni igényektől is (van, aki 2 grammal fejlődik optimálisan nettó ttkg-onként, más 1-gyel). Plusz nyilván eszel más fehérjét is, bár ha növényből, azt azzal együtt sem csodálom, hogyegyszerűbb nem számolnod, hogy én felerészt növényire alapozok ;) Viszont nekem nem szabad jelentősen túlmenni a fehérjeigényemen, nálad pedig elég magas az egészségtelen szint, maximum kicsit feleslegesen terheled a tested, ha sokat viszel be.

A tested nagyon kevés fehérjét épít be naponta, ha maximális tempóban építesz izmot, akkor is, de persze igen fontos makrotápanyag s kell egy csomó folyamathoz, tárolni pedig különösebben nem tudja a test, csak az izmokban, amiből nem akarsz veszteni, így rendszeresen enned kell. De ezt tudod.

Nettó (vagy ha nincs sok hájad, az egyszerűség kedvéért bruttó) testtömegkg-onként 1-3 g (a 3 elég sok, nettónál is, de bruttónál főleg értelmetlen) fehérjét szokás enni, tipikus szálkásító étrend mellett kell a több, hisz a kalóriadeficit miatt a test hajlamos lebontani a költséges izmot.

2g/ttkg fölé nem nagyon érdemes menni, 3 fölé pedig normális ember nem is megy, csak a fehérjét túlértékelő ifjoncok, akik azt hiszik, hogy akkor napi 100g izom is rájuk ugrik majd, pedig nem, ehetnek bármennyi fehérjét s edzhetnek akárhogyan.

2015. nov. 1. 11:09
 3/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! :) 15 éves vagyok, és 62kg nemtudom, hogy a koromhoz képest sok vagy kevés. Vagyis akkor 62x2=124 Ennyit kéne bevinnem? Bár abban igazad van kedves 2. Válaszoló, hogy amelett naponta más fajta fehérjét is viszek be. Mégegyszer nagyon szépen köszönöm a válaszokat! További szép napot! :)
2015. nov. 1. 13:14
 4/6 anonim ***** válasza:
Igen, 124 gramm kell. Ha figyelmen kívül hagyod a többi fehérjebevitelt, az akkor is mindössze 60 dkg csirkemell kb.
2015. nov. 1. 14:06
 5/6 anonim ***** válasza:

Én 63 kg vagyok, nettó testtömegem kicsivel 50 kg alatt lehet, nekem elvileg 70-90g-ot "szabad" bevinnem, aktivitástól függően, mivel az életmódom miatt ellenjavallt a felesleges fehérjebevitel. Ha kevesebb háj és több izom lenne rajtam, lehet, hogy nem ártana följebb mennem, bár ahogy írtam, nem mindenkinek kell 1g/ttkg-nál több.

Mivel neked biztosan több izmod van (s nem ketogénezel, mint én), a 120g körüli érték is teljesem jónak, biztonságosnak hangzik, fölé valószínűleg nincs értelme menni.

2015. nov. 1. 15:59
 6/6 A kérdező kommentje:
Értem! Köszönöm a válaszokat! :) Szép estét!
2015. nov. 1. 18:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!