Nemrég kezdtem tudatosan, helyesen táplálkozni. A mai étrendem (ld. Lent) megfelelő arányban tartalmazza a fő tápanyagokat?
Reggeli (6:30)
-- 2 evőkanál Vitalis epres-joghurtos, 2 evőkanál Vitalis diós-mogyorós, 4 evőkanál német gyümölcsös müzli (utóbbi csak teljes kiőrlésű pelyheket, aszalt gyümölcsöket, magvakat tartalmaz, hozzáadott cukrot nem) - szárazon
-- 1 kocka Van d'Ort 74%-os étcsoki körtedarabokkal(~60 kcal)
Tízórai (8:50)
-- 9 szem eper
-- 3 sárgabarack
-- 1 banán
Ebéd (12:00-13:00)
[Sajnos nem tudom a pontos mennyiségeket]
-- pulykamell (talán 40-50 gr)
-- laskagomba
-- ~4 teáskanál barna rizs
-- nagy adag párolt zöldség (brokkoli, sárgarépa, karfiol, stb.)
-- hatalmas adag vegyes saláta (salátalevél, káposzta, retek, paradicsom, uborka, paprika, sárgarépa, fehérrépa, újhagyma, stb.)
-- egy vékony szelet rántott sajt (a bunda zabpehelyből készült)
-- mindez nyakon öntve 3 teáskanál házi készítésű zöldfűszeres-fokhagymás, tejföl alapú mártással
Uzsonna (14:50)
-- 7-9 szem eper (nem számoltam)
-- 1 sárgabarack
Vacsora (17:50)
[Pontos mennyiségeket megint nem tudok]
-- egy negyed töltött tök, egy fél töltött cukkini
-- mi került bele: tonhal, laskagomba, tojás, párolt zöldség, trappista
Most, hogy így leírva látom, talán kicsit sok volt a szénhidrát - a gyümölcsöt nem tudom, nem akarom elhagyni.
Ki kéne számolni a makrotápanyagokat, így mennyiségek nélkül kicsit nehéz.
A gyümölccsel nincs bajom, még csak fogyni sem akarsz, ha szereted, edd. Miután a szükséges tápanyagokat beviszed, a fennmaradó energia elosztásában van azért szabadság s ha a gyümölcs cukor is, sosem tudtam rossznak tekinteni, igaz, szakértő nem vagyok. De ez legyen az étrended gyönge pontja, akkor jó nyomon jársz...
A pelyhek szerintem rosszabbak, glutén és sok szénhidrát, bár olyan rengeteget nem eszel belőlük.
A sok zöldség határozottan szimpatikus, főleg, hogy változatosak és nyersen is eszed őket.
Rendes fehérjeforrásaid is vannak, simán öszejöhet a szükséges mennyiség, ha így mennyiségek nélkül nem is tudom azt mondani, hogy 100%, hogy megvan. De nem adok neki rossz esélyt.
Hedonista szemmel is egész vonzó nap lehet egy zöldség- és gyümölcsimádónak (voltaképpen én is az vagyok, csak nekem vannak egyéb kedves ételeim is), változatos, van mennyiség...
"2 evőkanál Vitalis epres-joghurtos, 2 evőkanál Vitalis diós-mogyorós,"
Ez valami gabonás cukros ócskaság amit drágábban adtak mint a sima búzaliszt? Attól még nem lesz jobb étel csak finomabb. Ó, látom hozzáadott cukor nincs, de a teljes kiőrlésű gabonák nagyrészt cukorrá lebomló keményítőt tartalmaznak, majdnem ugyanott vagy.
"1 kocka Van d'Ort 74%-os étcsoki körtedarabokkal(~60 kcal)"
Ezzel önmagában nincs baj, a kis mennyisége miatt. A csoki jó esetben nem káros, kevés cukorral még nincs baj, kakaóvaj, kakaópor igazából éppenséggel rendben vannak.
" 9 szem eper
-- 3 sárgabarack
-- 1 banán "
Gyümölcs mehet.
" pulykamell (talán 40-50 gr)
-- laskagomba
-- ~4 teáskanál barna rizs
-- nagy adag párolt zöldség (brokkoli, sárgarépa, karfiol, stb.)
-- hatalmas adag vegyes saláta (salátalevél, káposzta, retek, paradicsom, uborka, paprika, sárgarépa, fehérrépa, újhagyma, stb.)
-- egy vékony szelet rántott sajt (a bunda zabpehelyből készült)
-- mindez nyakon öntve 3 teáskanál házi készítésű zöldfűszeres-fokhagymás, tejföl alapú mártással "
EZ SZERINTEM majdnem tök jó.
Én sajtot és tejfölös mártást nem ajánlok, a tejtermékek eléggé rosszak csak jó a marketingjük, mint a gabonapelyheknek.
Barna rizsnek jobb, ha leszedik a héját, a fehér rizs nem rosszabb ám, sőt, bizonyos szempontból még biztonságosabb is. Persze kis mennyiségben, de te is keveset ettél, jó szerintem.
acsora (17:50)
[Pontos mennyiségeket megint nem tudok]
-- egy negyed töltött tök, egy fél töltött cukkini
-- mi került bele: tonhal, laskagomba, tojás, párolt zöldség, trappista
Sajtról írtam.
Nem tudtam mit fogok írni a kérdésedre, de szerintem ez nem olyan rossz. Tudatosnak tudatos, most hogy én a tejtermék fogyasztással és a gabonákkal (főleg a gluténtartalmúakkal) mennyire nem értek egyet az egy dolog. Sok zöldséget, gyümit eszel, ez azért eléggé rendben van. Ha bírod a gyümölcsöket, nyáron nem baj ha többet eszel belőlük, igazából a ch-tól sem kell félni, csak ésszel kell enni. Ésszel: aki nem bírja, ne vigye túlzásba. Aki bírja az se..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!