Miért annyira elutasítóak az emberek a veganizmussal szemben?
A fehérjebevitelt meg lehet oldani, akár hüvelyesek nélkül is, bár nem hiszem, hogy pl. a zöldborsóval bármi gond lenne, ha ez az étrendem gyönge pontja, ám legyen. Nyilván kell némi odafigyelés, a sportosabbaknak még könnyebb, mert több kalóriát esznek, kevés kalóriában már nehezebb a megfelelő tápanyagbevitel.
Olyan rengeteg fehérje nem kell, hogy fehérjepor nélkül ne menjen, bár a por is elég normális dolog, az átlagember naponta műbb dolgokat eszik.
Tápanyag- és kalóriaszükséglet is van. Jó ételekkel a szükséges tápanyagokat elég jól be lehet vinni jóval kevesebb kalóriában, mint amire szükség van s a test még mindig nem érzi magát jól.
A zöldborsóban pont sok lizin van, a legtöbb zöldségben pedig pont az szerepel szerényebben, így együtt elég jók. Persze nem kell őket egyszerre megenni, a test összerakja anélkül is. Úgy tudom, egy vegánnak inkább a lizinre kell koncentrálni, az szokott lenni a szűk keresztmetszet, ha az megvan, akkor a fehérjével általánosan sem szokott gond lenni, ahhoz elég furán kell étkezni, hogy valami más aminosavból legyen hiány. Mindenesetre sok hozzáértő vegán elélg jól meg tudja oldani a fehérjebevitelt akár keményen sportolva is. S igenis a keményen sportolóknak könnyebb, ha odafigyelnek, mert a kalóriaigényük jobban nő, mint a fehérjeigényük, adott kalóriamennyiségben kevesebb fehérjét kell enniük, mint annak, aki kevés izommal, mozgásszegényen keveset eszik. A vega ételek fehérjesűrűsége pedig azért annyira nem kiemelkedő, így a keveset evők bajban vannak e szempontból is, de ugye a vitaminokból és ásványi anyagokból is tipikusan kevesebbet visznek be a jóval kevesebb ételből.
"elég jól be lehet vinni jóval kevesebb kalóriában, mint amire szükség van s a test még mindig nem érzi magát jól."
Ez úgy ahogy van, értelmezhetetlen. 1g fehérje 4 kalória, 1g zsír 9 kalória, 1g szénhidrát 4 kalória. Ennek a három tápanyagnak a mennyiségéből lehet kiszámolni a kalóriamennyiséget. A kalória egy szám, egy fogalom, fizikailag nem létezik. Hogy lenne a szervezetnek szüksége egy számra? Meg mi az, hogy "nem érzi jól magát"? Szomorú?
"S igenis a keményen sportolóknak könnyebb, ha odafigyelnek, mert a kalóriaigényük jobban nő, mint a fehérjeigényük"
Ezt biztos a nők lapjából szedted, vagy valami hasonló elmebeteg női magazinból. Ha nő a "kalóriaigény", az azt jelenti, hogy a három makrotápanyagból többet kell bevinni, mivel azokból lehet kiszámolni a kalóriát. Fuck logic. :D
"Mindenesetre sok hozzáértő vegán elélg jól meg tudja oldani a fehérjebevitelt"
Ja, csak hozzáértő vegánból kevés van. Ezt az az elméleted is erősíti, hogy a kalória meg a makrotápanyag az két külön dolog.
Szia, én sok olyan vegetariánussal találkoztam, akik meg akartak téríteni. Egy Krisna tudatú tanító például kijelentette: A húsevés erőszakot igényel.
Az efféle kijelentések inkább taszítanak.
Még akkor is, ha tudom, hogy ha tényleg minden ehető növényfajt rendszeresen fogyasztasz, akkor nem fogsz a vegánság miatt megbetegedni.
"Megint utalok az előadásra miszerint teljesen növényevőek vagyunk"
Nagyszerű. Én itt érvelek neked logika, biológia alapján, te pedig megcáfolod azzal, hogy egy előadásban mást mondtak. Éljen a szabadgondolkodás. De ha már így utalgatunk, elejtek én is két elég informatív cikket, ami rávilágít, hogy a 21. században a vegánság és vegetarianizmus(a címben csak az utóbbi szerepel, de az előbbire is ugyanaz vonatkozik) agyatlan terjesztésének főként a politikai agymosás az oka:
"Bramble a vegán kutya"
Ja, van pár szerencsés kutya, aki képes alkalmazkodni, és tolerálni a vegán étrendet. Természetesen húsevő állatfaj lévén ők a kivételek. A macskákat meg akkor meg sem említettem. Vagy pl. a gekkókat, kígyókat, pókokat, amiket szintén tartanak háziállatként. Sőt, ezeket általában élő állattal etetik, mert csak úgy eszik meg. Tücsökkel, egérrel, kinek mi.
"valaki az állatok jogait védi az élethez való jogát."
Szavazati jogot nem akarsz adni nekik?
"A természet törvényei szerint arra van jogod igen, hogy levadászd és sütés, főzés nélkül az ánuszától kezdve az agyáig a bundáját is beleértve megedd valóban."
Tehát akkor az ősember ösztönösen természetellenesen cselekedett volna? Enném én nyersen, sőt, van amit szívesen eszek nyersen, pl lazac. De csirkét pl. nem tudok, mert férges leszek. Az ősember immunrendszere még megbirkózott ezzel, de ahogy fejlődött a gasztronómia, kiszorult a nyers hús fogyasztása, mert általában nem olyan finom, így a mai ember immunrendszere a hőkezelt húshoz van szokva. De nem értem, miért fontos ez, hogy az állat megölése után mit kezdek a hússal, mielőtt megeszem. Ez egy tipikus vegán érv, semmi értelme, és megmagyarázni sem tudta még nekem senki.
"mélységesen felháborodnak ha szembesítem őket ezekkel a tényekkel. De az én generációm a korombeliek sokkal jobban átlátják és meglepően nyitottak."
Nem háborodok fel. Jót nevetek rajtad, hogy 19 évesen még nem vagy túl a lázadó kamasz éveiden. Én 13-14 évesen ezt lerendeztem, igaz, nem vegán, hanem emós voltam, de tulajdonképpen tökéletes párhuzamot lehet vonni a kettő között. Majd kinövöd.
Ajánlom figyelmedbe Gary Yourofsky előadásait. Azt látom belőled hiányzik az empátia... Hát persze mert amit az ősember csinált minden megfelelő volt nektek pedig ez az egyetlen érvetek "az ősember is ezt csinálja". Ez a két cikk pedig egyszerűen komolytalan a paleolit diétára orientált oldalon biztosan sok értelmes dolgot lehet találni. Én is tudok linkelni olyan oldalt ami az ellenkezőjét bizonyítja biztosan meggondolod magad miatta.(szarkazmus)
Hozzáértők véleményeivel érvelek szerintem ez elég logikus lépés.A profizmus hiányzik az érveidből. "Majd kinövöd."Néha próbálj meg nyitottabban állni a dolgokhoz. A rosszndulat pedig csak rosszindulatot szül. Mielőtt még erre is egy még negatívabb választ leírnál inkább hagyd rám, hogy "rosszul tudom". Csak azt had kérdezzem meg te miért nem vagy vegán? Mi a te indokod? Én elmondtam miért vagyok az és komolyan érdekel te miért nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!