Miért annyira elutasítóak az emberek a veganizmussal szemben?
Az a helyzet, hogy az a természet rendje, hogy egyik élőlény megeszi a másikat. A húsevés a kiegyensúlyozott táplálkozás része. Nem biztos, hogy abban a mértékben, ahogy azt egy átlagember teszi, de sajnos vegánként könnyű összeszedni valami hiánybetegséget, mert nehéz minden szükséges mikro- és makrotápanyagot biztosítani a testnek.
A táplálkozástudomány egyébként egy útvesztő, minden diéta mellett és ellen is szólnak érvek, sőt tudományos kutatások is.
Gondolom, azért, mert nem tudják elképzelni, hogy ez ne legyen durván egészségtelen. Van, aki szerint idióta vagy, ha nem eszel heti sokszor húst és beteg leszel hamarosan. De találkoztam olyannal (bár ő vegán volt :)), aki szerint elképesztően rosszul teszem, hogy nem eszem gabonát, anélkül nem lehet egészségesen élni, az a legjobb étel. Van, aki szerint apró darabokra törnek a csontjaim, ha nem eszem tejterméket... A paleósokat is kegyetlenül támadják.
Mit kaphat akkor egy vegán, aki azért tényleg kihagyott pár egész hasznos ételcsoportot és oda kell figyelnie, hogy ne legyen hiánybetegsége (szerintem komoly dolog a vegánság és ész nélkül nem szabad csinálni)? S van pár vitamin s ásványi anyag, ami még egyes exvegák szerint is húst vagy más állatit igényel... Némelyikről még én sem tudom az igazságot, pedig engem nagyon-nagyon érdekel a veganizmus, de általában az, hogy milyen étel nem szükséges az embernek, anélkül is tud egészségesen élni. Ez nagyon érdekes téma nekem. Namármost, az átlagember sokkal intoleránsabb és tudatlanabb a veganizmus témájában, mint én (ezzel nem mondtam sokat. soknak lövése sincs, mit eszik egy sima vega. azt hiszik, csirkét. vagy halat. vagy csak répát. jópár évig voltam vega, elvoltam, de találkoztam pár fura alakkal).
Ami a pusztítást, a földek kihasználását s egyebeket illeti, sokakat egyszerűen nem érdekel. Finom a hús, megeszik, ez még egy dolog, de logikusabb s az érzékenyebbeknek talán megnyugtatóbb is lelkileg, ha ezt tartják az egyetlen helyes útnak. De az emberiség amúgyis szereti leszólni azt, aki más. Soktényezős dolog ez.
Én nem utasítom el, csak nem bírom, valahogy nem nekem való.
Azt utasítom el, mikor vegánok, vegetáriánusok b*aszogatnak és megpróbálják rám erőltetni az életüket, mert mekkora szar alak vagyok már, ha nem úgy élek, ahogy ők.
Senkit nem ítélek el azért, hogy hogy táplálkozik.
"ezzel okozol a legkevesebb fájdalmat és pusztítást a környezetedben."
Az ember több százezer éven keresztül evett húst, az evolúció pedig elintézte, hogy kiváló táplálék legyen számunkra, ebből kifolyólag a természet törvényei szerint jogom van táplálkozás céljából elvennem egy állat életét. Felnevelem a csirkét, lecsapom a fejét, nem érez belőle semmit. Ha meg boltit veszek, arról meg nem tehetek, ha rossz körülmények között nevelték fel. Attól, hogy nem veszem meg, még ugyanúgy felnevelik azokat, és szenvedni fognak ugyanúgy. Ha pedig senki nem veszi, akkor is ugyanúgy, ugyanolyan körülmények között fogják őket felnevelni, csak épp olcsóbb, és jobb minőségű lesz a kutyakaja, mert több hús jut majd bele. A kutya ugye beledöglik a vegán étrendbe, neki kell a hús, és nem jellemző, hogy maguknak vadásznák.
Ha valaki azért lesz vegán, mert ezzel azt hiszi, kevesebb szenvedést okoz, akkor ezt illene maximum vallási meggyőződés szintjén kezelni, a vallást pedig normális ember senkire nem erőlteti rá. Hányingerem van, mikor a nyomorult érveikkel akarnak engem a vegánok meggyőzni, hogy egy szar ember vagyok, és térjek meg. Mert hogy nem az a legáltalánosabb, hogy a vegánokat cseszegetik, hanem pont fordítva.
Aki csak azért lesz vegán, mert azt hiszi, a hús elhagyása teszi az étrendet egészségessé, és a hús a legnagyobb probléma, nem pedig a gabonák, tejtermékek, cukor, a túlzott szénhidrátfogyasztás, stb, akkor az csak szimplán egy tudatlan, tanulatlan paraszt, nem releváns a véleménye.
Természetesen nem mentem fel az átlagembert, aki eszik húst, de mellé minden szemetet is. Az nem egészséges. Viszont az átlag vegánra az a jellemző, hogy ugyanolyan szar egészségtelen módon él mint az átlag húsevő, csak elhagyja az állati eredetű cuccokat. Ekkor annyi történik, hogy ugyanolyan szar marad az étrendje, csak még fehérjehiányos is lesz, ha nem volt még az eddig. Ekkor szoktak az okosok azzal jönni, hogy igazából nem is kell fehérje, meg a többi marhaság, meg a vegán testépítők(akik általában ipari mennyiségben fogyasztják a növényi fehérjeporokat, mert kajával képtelenség eleget bevinni + jó a genetikájuk + brutális mennyiségű szteroidot használnak).
Elkalandoztam. Természetesen lehet egészséges a vegánság. Sakkozni kell az aminosavprofilokkal, táplálékkiegészítőket kell fogyasztani, precízen meg kell tervezni az étrendet, de lehet egészséges. Csak nem az ilyen vegán ritka, mint a fehér holló.
Látom sokan amint lehet rávágták a kérdésemre azt a választ, hogy nem lehet teljes életet élni vegánként.
Április 20.-án ugyanis elmentem egy előadésra aminek a címe:Növényi étrend:egészségtelen divathóbort,vagy a hosszú élet titka.Az érdekes része az előadásnak az volt, hogy az előadók (-Henter Izabella, dietetikus
-Dr. Tamasi József, belgyógyász
-Nagyné Szili Zsuzsanna, biológus
-Dr. Szamosi Tamás, gasztroenterológus, gyermekgyógyász)között két vegán és két húsevő volt.
Az előadás végén végül megegyeztek abban,hogy lehet egészséges életet élni és minden vitamint betudunk juttatni a szervezetbe csak növény alapú táplálkozással.
Én 17 éves vagyok két hónapja vagyok vegán, azóta nagyon sokat foglalkozok a témával persze a fő okom az állatvédelem. Valóban néha kiborulok én is a húsevőkre bevallom de azok után amiket megtudtam és láttam ahogyan az emberek az állatokkal bánnak és,hogy élettelen tárgyként bánunk velük számomra nem elfogadható.Most,hogy biztos forrásból tudom azt is,hogy az emberek nem a szükségből esznek húst hanem 4 okból: szokás,tradíció,kényelem és ízvilág szerintem megérthető, hogy a körülöttem lévőknek probálok rávilágítani a nézeteimre.
7. Válaszoló ne vedd sértésnek de a válaszodból egyből leszürtem a tudatlanságot. A veganizmus elutasít minden állati eredetű terméket ez magában foglalja a húst,tejet,tojást,mézet.Nem hord bőrt selymet gyapjút sem tollból készült ruházatot.
A fehérjehiányról pedig annyit, hogy a fehérje megtalálható a növényekben is. A növények közül elsősorban a hüvelyesek gazdagok fehérjékben, mint például a bab, a lencse, a borsó.
Tudom, hogy mit utasítanak el a vegánok. A húst emeltem ki, de ettől függetlenül nem vagyok hülye, pláne, hogy vendéglátós végzettségem van.
A fehérjéről meg annyit, hogy olvasd el amit írtam. A hüvelyesek káros hatásainak meg utána lehet nézni. Ja, és akkor a nem teljes aminosavprofilról még nem is esett szó, amit úgy lehet kiküszöbölni, hogy tudatosan összepárosítjuk azokat a növényeket, amelyek aminosavprofiljai kiegészítik egymást. Persze, ismerek vegánt aki így csinálja. Meg ezer másikat is, aki azt sem tudja, mi az az aminosav.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!