Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Ki lehet ebből lábalni?...

Ki lehet ebből lábalni? Szeretnék tanácsokat kérni. Nagyon el vagyok keseredve. Falásrohamok/anorexia

Figyelt kérdés
Már évek óta diétázok, volt hogy kicsit szigorúbban volt hogy lightosabban. Kalórikákat számoltam, 1100 és 1400 kalória között ettem kb de volt amikor ennél kevesebbet, volt hogy picit többet. Én azt hittem hogy jól csinálom és nem túl drasztikus de a jelek szerint mégse igy volt. egy időben rengeteget szobabicikliztem és futottam is. 3 év alatt 73 kg-ről lefogytam 38-ra (161-162 cm körül vagyok) tudom ez már nagyon rossz... menstruációm 1 éve nincsen. kialakult nálam az anorexia. VIszont elegem lett, elég sok egészségügyi gond is megjelent már (hajhullás, gyengeség, székrekedés, lábfeszülés és még sorolhatnám) még anyukámat is behivták suliba hogy megkérdezzék minden rendben e van itthon mivel annyira kórosan rosszul nézek ki. Emellett nagyon megváltozott a szeméyiségem is, zárkózott lettem, a barátnőimtől eltávolodtam, sőt még a családtagjaimmal is távolságtartóbb lettem. Az volt az a pont ahol már tényleg végleg beláttam hogy óriási baj van. Teljesen elvesztettem a reális látásomat az ételekkel kapcsolatban, fogalmam nincsen mennyi a normális adag. Anyukám próbál segíteni de annyit aggódik miattam igy is, nagyon szégyellem hogy az én hülyeségem miatt ennyit szenved már kellemetlen neki is hisztiznem a hülye anorexia miatt. Viszont, mostanában eldöntöttem hogy hízok viszont amikor megeszek pl 1 kekszet vagy 1 csokit, amiket eddig nagyon megvontam magamtól, többször is előfordul hogy rámjön egy abnormális méretű falásroham és csak eszek és eszek...és nem bírom abbahagyni. Eddig 5 ilyen alkalom volt, de belátom után mindig napokig nagyon keveset ettem...de ez szörnyű...miért nem tudok megenni 1 csokit és utána nem kivánni többet? Ha nem kezdek el ilyen "bűnös" ételeket enni akkor minden oké..sőt a környezetem szerint még kevés is amit eszek..viszont ha bekapok egy csokit vagy kekszet vagy valami hasonlót akkor szakad a film. ROsszullétig eszem magam ilyenkor. Nagyon rossz ez...szeretnék hízni pár kg-t,4 hónapon belül ballagok gimiből szeretnék jól kinézni utána pedig egy elég komoly egyetemre szeretnék beiratkozni szóval nagyon fontos hogy összekapjam magam, emelett bizonyitani is akarok annak a sok mindenkinek aki aggódik miattam hogy rendbe tudok jönni és nem akarom hogy anyu is megint ilyen kellemetlen helyzetbe kerüljön miattam, ő nem ezt érdemli. Viszont nagyon rettegek attól hogy netán a visszájára fordulnak a dolgok és csak hízok hízok és nem fog leállni....régen túlsúlyos voltam nem akarok megint olyan se lenni...viszont ez a csontványág is szörnyű...egészséges testalkatot szeretnék és szeretném megtalálni a helyes, egészséges táplálkozáshoz vezető utat. Járok pszichológushoz is viszont a falásrohamokról még nem beszéltem vele mert az még csak most jelent meg kb 2 hete. Nem hánytattam magam 1szer se...hál istennek ez eszembe se jutna. Hogy lehet kilábalni a falásrohamokból? És utána szépen lassan felszedni pár kilót? Van ebből kiút?

2015. jan. 9. 10:08
 1/2 anonim ***** válasza:

Részvétem.

"Én azt hittem hogy jól csinálom"

Sajnos ezért nem elég valamiről a személyes meggyőződés, hit. Az sem elég, ha mások tanácsolnak valamit, és másokban van vallásos alapú hitünk. Igazából a fontos dolgoknak alaposan utána kellene járni.. különben jó eséllyel rá fogunk faragni. Ugye? :(

A mentális változásod összefügg a tested gyengeségével, betegségével. Ezt a testünket használjuk, ebben vagyunk jelen a 'fizikai' világban. Ha a testünk beteg, gondolj egy idegrendszeri betegségre, ez hatással lesz a személyiségünkre, viselkedésünkre is.. igen. A kóros éhezés is.

"Viszont, mostanában eldöntöttem hogy hízok viszont amikor megeszek pl 1 kekszet vagy 1 csokit, amiket eddig nagyon megvontam magamtól, többször is előfordul hogy rámjön egy abnormális méretű falásroham"

- ne kekszet és csokit egyél, hanem igazi, egészséges ételeket.

- és rád is fér a falásroham. Teljesen ki vagy éhezve. Nem szorul magyarázatra, hogy ennünk kell. Persze csak addig amíg élünk, de te még élsz!

"miért nem tudok megenni 1 csokit és utána nem kivánni többet?"

- Mert ki van éhezve a szervezeted

- mert a cukor függőséget okoz

- mert a cukorevés, keményítőevés (az is cukorként szívódik fel) vércukorszint ingadozást okoz ami az éhségérzetünkben okoz változást, például farkaséhséget.

" Ha nem kezdek el ilyen "bűnös" ételeket enni akkor minden oké..sőt a környezetem szerint még kevés is amit eszek..viszont ha bekapok egy csokit vagy kekszet vagy valami hasonlót akkor szakad a film."

Senkinek sem kellene fölösleges, rossz ételeket ennie. És akkor jóval kevesebb beteg ember szenvedne!

"Viszont nagyon rettegek attól hogy netán a visszájára fordulnak a dolgok és csak hízok hízok és nem fog leállni...."

Pedig szükséged lenne 'hízásra', kellene az izomtömegeden és a testzsírodon is emelni, gondolom a testi egészség a célod.

(A pszichés egészség is elengedhetetlen mellette, szerintem pszichológus szakemberrel konzultálj, lehet találsz olyat aki étkezési zavarokra specializálódott.) - látom írtad, már kerestél pszichológust. Bölcs ötlet volt.

A tanácsom mint szakember (ettől még ne hidd el rögtön, mert senkinek semmit nem hiszünk el csak úgy elsőre, vallást inkább tartsuk meg a templomba) - paleózz. Egyél minőségi ételeket, csak tisztán, kevés szénhidráttal de 50-100g-ra hízás, izmosodás idejére simán beállhatsz. Kezdd el fokozatosan elérni a 2000 kcal-os bevitelt (számolgatásban úgyis otthon lehetsz), segíteni fog a kókuszzsír, emulgeált kókuszzsír fogyasztás (pl. tojástej, kókuszzsír majonéz).

És fogyassz minden nap húsféléket, ne a bolti adalékanyagos felvágottat, hanem friss húst vagy minőségi füstölt sonkát, kolbászt, szalonnát, halakat.

2015. jan. 9. 13:56
 2/2 anonim ***** válasza:
100%
Az anorexia vagy a bulímia általában akkor alakul ki, ha a család nagyon kontrolláló, mindent közösen csinálnak, szinte össze vannak nőve, a családi akarat vonatkozik mindenkire. Ez egy bizonyos szinztig jó, és szeretetteljes, de egy idő után egy serfdülő fiatal úgy érezheti, hogy nincs kontrollja az élete fölött, nem önálló egyéniség, nem a saját döntései, autonómiája a fontos. A testsúly az, amit képes vagy irányítani, kontrollálni, így az ilyen családokban gyakori az anorexia/bulímia. Éppen ezért hatékony kezelése ennek a családterápia. Menj el pszichológushoz, beszéld rá anyukádat a családterápiára. Itt most nem elég, ha egyedül próbálkozol és anyukád segít. Szakember kell, Neked biztosan, de talán a családnak is, mert minden problémának van egy kiváltó oka...
2015. jan. 10. 07:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!