Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Hogyan léphetnék rajta túl?...

Hogyan léphetnék rajta túl? Miért nem tudom elengedni? Ki lehet teljesen gyógyulni belőle?

Figyelt kérdés
Anorexiás voltam 1 évig. Szerencsére a szüleim észrevették. Nem vittek el orvoshoz, mert nem a betegségem tudatosult bennük, hanem, hogy sovány vagyok. Így csak annyi segítséget kaptam, hogy addig ült az asztalnál a család várva engem amíg mindent meg nem eszek. Apa rendszeresen ordibált velem, hogy nem vagyok normális, hogy én beteg vagyok...stb. Illetve egyszer elmentünk egy "dietetikushoz" vagyis hát ő igazából diabetikus volt mint a végén kiderült. Szóval a testemet a szüleim erőszakosan felhízlalták a lelkemet viszont magam gyógyítottam. Hiába ordibáltam anyával is, hogy én beteg vagyok érzem és nem tudok rajta magam segíteni. Ő csak legyintett és azt mondta, hogy már normálisan nézel ki, és amúgy is, hogyha felismerted hogy ez már beteges nálad, akkor tudsz rajta változtatni. A probléma az,hogy egy ideig tudtam is. De úgy érzem, hogy itt megakadtam. Már nincs bajom a kalóriákkal (részben, azért nem akarok elhízni), társaságban evéssel é már nem válogatok. Megmaradt viszont az a szokásom, hogy túl sokat törődöm az étellel. Egy reggeli szendvicset "órákig" csinálok. Minél speciálisabb kajákat csinálok. Nem is emlékszem, hogy mikor csaptam ki utoljára egy szelet kenyeret egy tányérra, kentem meg vajjal és raktam rá két szalámit. Mindig fullos melegszendvicseket, rántottákat eszek. Szépen felrakom a tányéromra stb. Az evés számomra már élvezetet jelent ( egy bizonyos szintig, amég nem édességről van szó, mert akkor undorodom magamtól.) és nem egy szükségletet amit ki kell, hogy elégítsek 10 perc alatt. Ezt akarom leküzdeni. Nem akarok ennyit sütni, főzni, bbelődni az étellel. MEgeszem azt az adagot mint más is, cska kétszer annyi időbe telik. Hogy engeedjem el ezt a szokást?

2014. okt. 30. 09:13
 1/4 anonim ***** válasza:

Nem baj, ez legyen a legkevesebb gondod.

Én is anorexiás voltam, és ez a szokásom megmaradt. Pepecselek és sokáig eszek - viszont imádok főzni :D

De legalább eszünk és nem akarunk meghalni, ez a lényeg, a többi mellékes! :)

2014. okt. 30. 17:08
 2/4 A kérdező kommentje:
Jó, csak a szüleimnek ez nem elég! Állandóan teszik a megjegyzéseket és szurkálnak miatta. Azt mondják, beteges meg nem normális. Én is imádok főzni, de ez is beteges. Ezt is azért csinálom mert beteg vagyok. Beteges, hogy mindig lereszelem a sajtot, hogy sokszor csinálok melegszendvicset, hogy szeretem főzve inni a kakaót. Ezek mind beteges dolgok számukra. És én teljesen jól érzem magam, mert élvezem, hogy végre újra élvezem az ételt. És nálam ez is fontos állomása a napomnak. Nem tudom sietve, kapkodva végezni. És őszintén nagyon fáj, hogy még mindig egy mentálisan beteg embernek tartanak. A tudat, hogy annak tartanak, ez zavar igazán. De nem tudok leülni csak egy szelet kenyérrel és megenni. Egyszerűen képtelen vagyok rá! Tehát még mindig beteg vagyok! Pedig már szeretem magam, élvezem az életet. Ha egyedül élnék ez nem zavar, de megint rám raknak egy nyomást, ami miatt megint ideges leszek, és azon kattog az agyam, hogy ez normális vajon? Ez nem beteges? Ezt csinálhatom? hajj
2014. okt. 30. 20:24
 3/4 anonim ***** válasza:

Ez egyáltalán nem beteges.

A mi családunk is lereszeli a sajtot a melegszendvicshez, bundás kenyérhez sőt a sima kenyérhez is amire sajtot teszünk, nincs ebben semmi.

Általában a kajákkal pepecselni is kell, én pl a rántotta alá vágok hagymát, gombát, paprikát, paradicsomot stb és ez egyáltalán nem fura, van aki csak simán felveri a tojást és kész is, én nem.

Amúgy meg ne akarj mindig mindenkinek megfelelni, nem jó az hidd el.

Saját életed éld, és így könnyebb lesz elfogadni magadat is. Hisz tudod ha a kisugárzásod önbizalmat áraszt, akkor elfogadnak, hisz elfogadod saját magadat is.

2014. okt. 30. 22:13
 4/4 anonim ***** válasza:
Tényleg nem beteges! Én is voltam anorexiás, és nekem is megmaradt egy-két dolog abból az időből. Pl. én se tudok se gyorsan, se sietve enni, utálom, ha siettettnek. Inkább felkelek reggel előbb, hogy nyugodtan meg tudjak reggelizni. Főzni én ugyan nem tudok, de próbálok egészségesen táplálkozni, és mikor egy fincsi salátát elkészítek, az is bizony idő. Összevágom a hozzávalókat, megpárolom, megfűszerezem a húst, kitalálom hozzá a dresszinget, hogy épp milyen ízvilágra vágyom, stb...nem csak beleborítom a tálba és rányomom a majonézt. De eszem, napi 5-ször, igaz lassan, igaz, nem mindegy, hogy mit, de ESZEM! Szerintem az teljesen normális, ha valaki odafigyel rá, hogy mikor és mit eszik, és azt úgy készíti el, ahogy ő szeretné. Elvileg nem csak egy szükségletet elégítünk ki, hanem TÁPLÁLjuk a testünket (és lelkünket).
2014. okt. 31. 08:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!