Az ovo-lakto vegetáriánusok esznek/ehetnek kaviárt?
A nosteny lerakja az ikrakat, a him csak utana termekenyiti meg oket, szoval amit te megeszel, abban nincsenek meg "kicsi halak".
Viszont szerintem a halat megolik ahhoz, hogy kinyerjek az ikrait. Utana mar biztos nem faj neki...
En ugy tudom, igen.
De nem vagyok vega, es az elso valaszolo irta, hogy pl a lazacokat nem bantjak hozza.
Sajnos a legtöbb halból kivágják az ikrát... A tenyésztésre tartott lazacokat egy olyan konténerbe teszik, amely egy bizonyos illóolajtól bódítólag hat rájuk, elkábulnak. Az ember megfogja, és kinyomja a kaviárt belőlük, ez a halnak nem fáj (legalábbis ezt mondják, nem voltam még lazac, de szerintem nem fáj jobban, mint a tyúknak a tojás). Ekkor visszateszik őket a vízbe, ahol lemosódik róluk az olaj, magukhoz térnek, és élnek, mint hal a vízben - a következő ikra-aratásig.
Ezt a kaviárt eszik az ovo-lakto vegetáriánusok, de szerintem Magyarországon nem éppen egyszerű lazackaviárt beszerezni. Én mindenevő vagyok, eszem kaviárt is, de őszintén szólva a Sparban veszem, szóval tisztában vagyok vele, hogy egy orosz cár szívszélhűdést kapna, ha látná, hogy mit eszek kaviár néven. Arra épp a neve van ráírva, nemhogy még milyen halból, vagy milyen módszerrel nyerték ki.
A vegetarianizmus elutasít minden élelmet, ami miatt meg kell ölni egy állatot. A kaviár miatt megölik a halakat. Ráadásul sokuk még él, amikor felvágják a hasukat és kiszedik az ikrákat.
A lefejéses, kábításos módszert a tenyészhalaknál alkalmazzák, és annak semmi köze a kaviárhoz. Szóval ha kaviárt veszel, azzal halak megölését támogatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!