Mitől egészségesek a vegetáriánusok ha nem táplálkoznak egészségesen?
A paleo szerint a hús egészséges. Az egészséges tápllkozás része.
Nos a vegetáriánusok( attól függően, hogy melyik ágát gyakorolják) nem csak, hogy nem esznek húst,halat,tojást, ami ugye nem a leg egészségesebb, de esznek sok mindent ami a paleo szerint egészségtelen.
Ám még sincs köszvényük,ízületi gyulladásuk,magas vérnyomásuk,magas koleszterin szintjük és sorolni lehetnek.Nincs Chron betegségük,Alzheimer,stb.
Nem értem, hogy olyasmit esznek ami egészségtelen és nem esznek húst ami egészséges akkor, hogy lehet ezek az emberek egészségesek?
Elképzelhető, hogy egyeseknek a húsmentes táplálkozás másoknak a húsfogyasztás biztosít egészséget ?
Mitől "rossz" a hús kerülése amikor sokan élnek nélküle egészségesen és sokáig ?
#20-as!
A 19-es hsz legalább négy nagy nevű szerzőtől idézett.
Mutass rá légyszives, hogy hol van benne a "sarkítás".
Biztos hihetetlen de nem erre a négy idézetre utaltam. Minden bizonnyal alapos vizsgálatokat végeztek, és ezekre az eredményekre jutottak. Logikusak is a következtetéseik, miért ne hasonlíthatna a mindenevő ember szervezete a növényevőkre.
A paleo étrend se arról szól hogy csak hús hússal. Legnagyobb része zöldség gyümölcs, a fehérjét meg hússal - hallal kell bevinni.
Nem azt mondom hogy csak a paleo étrenddel lehet egészségesen élni. Csak egy alternatíva.
Ez ugyan egy régi kérdés, de nem állom meg, hogy beírjak.
A paleóban se kell hússal bevinni a fehérjét...
De azon is nagyon elcsodálkoztam, hogy valaki azt állította, vegaként automatikusan kevés zsírt eszik az ember, vagy más azt, hogy a vegák kevesebb kalóriát visznek be.
Én voltam vega és életem többi részében is elhanyagolhatóan kevés húst ettem, mindig kifejezetten zsírosan táplálkoztam és sosem ettem kevés kalóriát, fogyni is 2000-rel fogytam, most már sajna csökkentenem kell, szerencsére ketogénnel ez is megy (amiben főleg nem eszem húst, mert felborítja a napomat, ami hús nélkül annyira jól megy, szinte automatikusan megfelelő arányban mennek be a makrotápanyagok, csupán a szénhidrátra kell figyelnem kissé, de inkább csak az elején).
A vega és a paleo étrend is lehet rossz vagy jó, egyik sem zár ki semmi eszenciálisat, s amennyire tudom, a metszetük sem. Sokat tanulmányoztam e kérdést, mivel én ez utóbbihoz (a vega paleóhoz) állok kísértetiesen közel. S nem szoktam visszatérni az elhagyott ételcsoportokhoz, okkal hagyom el őket, amikor a testem szól, hogy nem lesz ugyan beteg tőlük, de inkább ne.
Lehet, hogy már senki sem olvassa, de muszáj hozzászólnom a 19-eshez. Világéletemben ettem húst, 40 elmúltam, de a húgysavszintem köszöni szépen jól van, teljesen normális.
"Az ember és a növényevők bélcsatornája relatíve hosszabb" - igen, és ha jól tudom, a növényevő állatoké hosszabb, mint az embereké. De lehet, hogy nem is a bélcsatorna hossza a lényeg, hanem a benne lakó kis élőlények, azaz a bélflóra, aminek összetétele az emberek esetében nagyon változó. Aki vega, más bacikat etet, mint aki paleózik (azokról inkább ne is beszéljünk, akik bolti műkajákat esznek). Talán ez az oka, hogy ez is, az is lehet tökéletesen egészséges (a műkajaevő biztosan nem).
Nekem mindenesetre a GAPS étrend jött be leginkább, amiben a paleóhoz hasonlóan fontos szerepet kap az állati fehérje (lehetőleg szabadon tartott állaté) mint az ember számára legkönnyebben emészthető táplálék.
Amúgy az egyetlen vega, akit személyesen ismerek, úgy néz ki, mintha a saját öreganyja lenne, pedig nagyon komolyan és tudományosan, régóta vega, nem divatból. És az egyetlen paleós, akit ismerek, fitt, csinos és egészséges, jó ránézni. De ebből még nem általánosítanék, hiszen ők csak egy-egy ember a sokból. Minden tiszteletem az egészséges vegetáriánusoké (én nem bírnám), de ugyanúgy becsülöm a paleo étrendet folytató (és azt alaposan ismerő) embereket is. Egyik étrendet sem egyszerű követni, főleg jól, a mai világban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!