Mik az anorexia nervosa első tünetei?
Hat az elso vagy vicces akart lenni es nem ment, vagy gyoker.
Nálam...nem valami lassan alakult ki.....de a bűntudat evések után már a koplalás elott is megvolt...akkor a kalóriaszámlálás. Addig voltam kepes futni amig el nem ájultam. Ilyesmi. De ha veled tortenik, nem megkerdezed hogy mik a tunetek, mert ugyis tagadni fogod, nemhogx megkerdezed, ha masrol van szo, akkor meg ugyis elrejti eloled. Ez nem az a betegseg amit koran felfedeznek es minden jo ha a vege jo.
Az első csak baromkodni jött ide.
Ezt a betegséget nagyon nehéz kialakulóban megfogni, és a kezdeti szakaszban még diagnosztizálni is nehéz. De olyanok lehetnek pl., hogy
- túlzottan odafigyelsz rá, mennyit eszel, számolod a kalóriákat
- napi rendszerességgel méred a testtömegedet
- amit a saját testedről gondolsz, az nincs összhangban azzal, amit mások mondanak rólad, és azt hiszed, hogy mindenki csak etet vagy udvariaskodik
- a sportot nem a sport élvezetéért csinálod, hanem hogy fogyjál
- nem iszol eleget, mert az is látszani fog a mérlegen
- egyre több szabályt állítasz fel saját magadnak, amit senki nem vár el tőled, de te kötelezőnek érzed
- gyakran van bűntudatod olyankor is, amikor mások nem gondolják úgy, hogy te rosszat tettél, sőt bünteted is magadat
- a bűntudat az evéshez kötődik
Mivel az anósok ezeket a dolgokat ügyesen titkolják, a kezdeti szakaszban sajnálatos módon nekik maguknak van igazán esélyük észrevenni. A családnak kevésbé. főleg, mert egy olyan családban, ahol eléggé odafigyelnek a gyerekre ilyen részletekben is, eleve ritkán betegszik meg a lány, ez inkább olyan családok betegsége, ahol soká nem veszik észre a tüneteket. (Igen, családok betegségét írtam.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!