Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Van itt olyan vegetáriánus,...

Van itt olyan vegetáriánus, aki egészségügyi okokból tért vissza a húsevésre?

Figyelt kérdés
5. éve vega vagyok. Tökéletesen jól megvoltam hús nélkül mindez idáig, most azonban kiderült, hogy elég sok egészségügyi problémám van, aminek lehet, hogy ahhoz van köze, hogy nem eszem húst. Nem biztos, de az viszont 100%, hogy ha húst ennék, akkor tarthatnám azt a paleo diétát, amit a doki felírt a gyógyulásom érdekében. Mostanában egyre többször gondolkodom el rajta, hogy ha másra nem is, de a halra visszatérek. Az elveim ellenkezne, de azt hiszem az egészségem fontosabb. Csak azt nem tudom, hogy nem-e számít "árulásnak", hogy bűntudat nélkül arra gondolok, hogy ha újra halat kell ennem, hogy jobban legyek, akkor meg fogom tenni. Idáig kibuktam attól is, ha kiderült, hogy a hússal egy tányéron volt a sajt, amit megettem, vagy valami. Most meg olyan sokan jönnek nekem azzal, hogy a vegaság miatt van ez a gyengeség, meg a betegeskedés, hogy hajlamos vagyok hinni nekik. Szerintetek?

2014. ápr. 19. 20:37
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
50%

De hát a növények is élő dolgok :)

Sajna (vagy nem sajna) de gyakorlatilag függünk élő lények (állatok, növények) chi-jétől. A fizikai testünk általánosságban véve, nem létezhet nélkülük :)

2014. ápr. 20. 12:32
 12/24 anonim ***** válasza:
65%
egy kicsit más pl. egy borsó, ami nem mozog, ad ki hangokat, szül gyereket, vérzik, mint mondjuk egy disznó...
2014. ápr. 20. 12:38
 13/24 A kérdező kommentje:
Értem én, hogy nem egyenlő, de ha most se gabonát, se húst, se tejterméket nem eszem, akkor hogyan ne érezzem folyton, hogy éhes vagyok? Kizárt, hogy jól lakjak a zöldségekkel/gyümölcsökkel/magvakkal. Voltam már vegán, fél évig bírtam, majd meghaltam utána olyan gyenge és sovány voltam. Imádok enni, nem szeretnék salátán élni egész életemben:S
2014. ápr. 20. 12:39
 14/24 anonim ***** válasza:
10%

Nem tudom ki hogyan tesz különbséget állatok, növények között.. ideológiákból gyakorlatilag korlátlan mennyiségűt lehet teremteni.

Én úgy tudom, hogy Isten szempontjából vannak élőlények, van az ember és pont. Nincs különbség sertés és a borsó között. Számunkra a tápértékükben van különbség.

Aki meg csak növényeket akar enni (erősen Jin típusú táplálék, hiányozni fog a Jang, ami a hús lenne) annak sokat kell qigongoznia, hogy a saját testében ezt a hiányt minél jobban ellensúlyozza (lásd vega, vagy majdnem vega keleti harcművészek, szerzetesek).

Tudjátok mennyi ember jár hozzánk qigongozni? Fél tucat se.

Ebből mennyien csinálják viszonylag komolyan? Ennek is a fele kb. :D

2014. ápr. 20. 12:50
 15/24 anonim ***** válasza:
59%

A vegetáriánus vagy vegán életmód nem jár együtt a gyengeséggel, hiánybetegséggel, csak ha valamit nagyon nem jól csinálnak. De ez a mindenevőknél is ugyanúgy előfordulhat. Szerintem először olvass utána, próbálj rájönni, mi lehetett eddig a baj. Vagy nem táplálkozol elég változatosan, vagy az is lehet, hogy valamilyen felszívódási zavarod van, és ezért alakul ki hiánybetegség.

Addig nem térnék vissza a húsevésre. A húsban semmilyen olyan tápanyag vagy vitamin nincs, amit ne vihetnél be a szervezetedbe vegetáriánus táplálkozással. Szóval tuti, hogy nem az a megoldás.

2014. ápr. 20. 14:43
 16/24 anonim ***** válasza:
Nagyon sajnállak, hogy erre a megoldásra kényszeríted magad, én kb 16-17 éve nem eszek semmi húst, nem tudom elképzelni, hogy kényszerből képes lennék újra enni. Viszont a véleményem az, ha egy húsevő vashiányossá válik ha nem eszik húst, akkor húsevőként is rosszul táplálkozik, ha érted mire gondolok. Egy megfelelően változatos étrend, mindegy hogy vega vagy paleo vagy húsevő vagy akármi nem vezethet vashiányhoz semmiképp csak attól, hogy csak a húst kihagyjuk belőle. Súlyos vashiányom lenne pl nekem is akkor!
2014. ápr. 20. 17:23
 17/24 anonim ***** válasza:
53%

Növényi táplálékokból nehezen hasznosul a vas (egyszerűen olyan formában van jelen) és alacsony koncentrációban.

Én nem állítom, hogy egy vega vashiányos lesz, na de mégis könnyebb úgy vashiányossá válni, hogy nem fogyasztunk jól felszívódó vasat.

Kalciummal más a helyzet, azzal a problémát a kalcium anyagcsere zavara okozza nem a tejtermékfogyasztás hiánya, ilyen is van. Vassal esetleg van ilyen?

2014. ápr. 20. 17:31
 18/24 anonim ***** válasza:
81%
Nos, én is orvos vagyok és vegetáriánus. Senkinek sem írnék fel paleo diétát a gyógyulás érdekében :D A problémáid oka máshol keresendő. A vegaság miatt még senki sem gyöngült le. Hacsak nem húsnélküli pizzán, gyorsleveseken és sült krumplin él... Sőt, a legkiemelkedőbb sportteljesítményeket is vegák, vegánok érték el. Akik azzal jönnek, hogy a húsmentes életmódod oka a bajaidnak, gyakorló vegák? Én a helyedben 1 hetes, v. 10 napos léböjtöt tartanék (igény szerint), utána pedig folytatnám a teljesértékű vegetáriánus táplálkozást. Persze ha az az oka a bűntudatodnak, hogy húst kívánsz ismét, akkor hát egyél azt. Előtte tájékozódj a húsfogyasztás "pozitív" hatásairól, és azután dönts.
2014. júl. 25. 14:49
 19/24 anonim ***** válasza:
Tulajdonképpen mi a rossz a paleo típusú étkezésben? Sokszor hallottam már miért jó, glutén, tejcukor elhagyás stb., de azt még sosem miért rossz aki szerint rossz. Van valami egészségtelen tényleg benne, vagy egyszerűen csak nem jobb mint a többi étrend?
2014. júl. 25. 17:22
 20/24 anonim ***** válasza:
80%
A paleo étrend jó lenne, ha nem tartalmazna húst és állati zsíradékokat. Ezzel rúgnak öngólt maguknak az emberek. A rövidtávú eredményeik jók lesznek, de hosszútávon ha tartják a diétát, a szokásos betegségek fognak mutatkozni, mint pl. a köszvény. Most őszintén. Ki hiszi el, hogy ha napi szinten húst eszik egészséges lesz? A nagymértékű húsfogyasztás propagálásához bizony érdekek fűződnek.
2014. júl. 28. 17:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!