Penészes tetejű zsír tetejéről leszedve a penészt, fogyasztható még?
Figyelt kérdés
Karácsonykor élettársam sütött ki libatepertőt, és lett belőle egész sok zsír. Műanyag Carte d'or-os dobozokba raktuk, amikor már kihűlt. Az első dobozt még januárban megkezdtem, és legalább heti 2-3x eszek belőle, nagyon finom. A másik 2 doboz a hűtő aljában volt "hibernálva" a mai napig. Ma ugyanis bográcsoztunk, és élettársam a libazsírból akart belerakni. Sajnos mindkét doboz tetején elkezdett penészedni a zsír… Hogy mitől, arról fogalmam sincs, mert amelyikből gyakran fogyasztok, annak semmi baja… A másik 2, amelyik meg érintetlenül volt a hűtő aljában, az mindkettő penészes… Szerintetek ha leszedem a penészes réteget, akkor még ehető? Vagy dobhatjuk az egészet a kukába? Illetve mitől jelenhetett meg a nem használt zsírok tetején a penész, miközben a gyakran használtnak semmi baja?2014. márc. 30. 21:19
1/1 anonim válasza:
A penész keletkezéséhez feltétel a nedvesség, tehát ha bármilyen módon, akár nedves kézzel való kontaktus útján, valamekkora mennyiségű nedv került a dobozba, akkor az vezetett a penészesedéshez, még akkor is, ha a doboz a hűtőben volt tárolva.
Amennyiben kis mennyiségű penészről van szó, azt késsel le lehet választani és a libazsír még fogyasztható, azonban ez nem érvényes akkor, ha több, mint fele penészes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!