Mit csináljak? 8 éves kislányom nagymama halála óta csak a sajtos vajkrémes szendvicset hajlandó megenni.
1 hete kedden történt, a párom édesanyja volt, láncdohányos világéletében, tüdőrákkal küzdött, meg így a vége felé már persze számos áttéttel.
Picilányom nagyon megviselte, imádta a nagyit, azt mondja, hogy mindig sajtos vajkrémes kiflit evett nála paradicsomszeletkékkel, és hogy megőrizzük a nagyi emlékét, ő bizony ezt fogja enni ezentúl. Nem tudok mást "rátukmálni", pedig elhihetitek, már mindennel bepróbálkoztam, olyannal is, amit egyébként nem szívesen adnék neki (csoki, stb). Ráadásul csak és kizárólag azt a fajta vajkrémet és sajtot fogadja el, amit a mami adott neki (S-budget márványsajtos vajkrém és Spar trappista - mami egy bazi Interspar mellett lakott, tőlünk 5 km a legközelebbi, képzelhetitek...)
Mit javasoltok? Arról, hogy ez pszichésen mennyire nem egészséges, nem is beszélek, leginkább a tápanyaghiány miatt aggódom. Kap multivitamint, de nem hiszem, hogy elég volna. Tegnap este már elsírtam magam, esküszöm, teljesen reménytelen vagyok.
Egy aggódó édesanya
A gyerek gyászol. Hagyd, hogy a maga tempójában és ereje, tudása szerint tehesse ezt.
Ha visszaesik olyan életkori fázisra, amin már túlhaladt (pl. újra bepisil, vagy nem hajlandó egyedül aludni, még a lakásban sem közlekedni), akkor kell - de akkor KELL! - elvinni gyerekpszichiáterhez, mert az annak a jelzése, hogy nem bír egyedül a gyásszal.
11-es voltam: ne aggódd túl a dolgot, nem lesz semmi baja az egynhangú ételtől. A férjed peidg tudjon rőúla, ha gond van a gyerekkel, nem kell - és nem is szabad - titokban vinni orvoshoz és a többi.
Egy hét az nagyon rövid idő. A normál gyászidő egy-másfél év, gyereknél ennél rövidebb is lehet, de ha erősebben kötődött a nagyihoz, akkor hosszabb is.
Nyugi! :)
11.
Nem pszichiáterhez, hanem pszichológushoz...
Nagy a különbség.
Beszélgetni kell vele.. akár szakember, akár Ti.
Paleós családban ilyen nem lenne! :)
Paleós családban ilyen nem lenne... már miért ne lenne? Juj...
Itt nem a család étkezésén, hanem a lányom lelki állapotán van a hangsúly, ez csak egy tünete. Attól, hogy nem adok a gyerekemnek kenyeret meg tejet, még nem fog másképp reagálni, mint ahogy egyébként tenné.
Nincs semmi baj a GYEREKpszichológussal. Nagyon sokan csak szakemberrel tudják feldolgoztatni a gyászt és felnőttek!
Szerintem vidd el... a pszichológushoz fordulás nem a gyengeség jele, ellentéte viszont a gyávaság és további szenvedés.
Jártunk szakembernél - 3 hét sajtoskifli után már a párom is rábólintott -, átirányított minket a Vadaskertbe, mondván, ez egyedi eset, ő nem ért hozzá, ilyet aztán nem látott még soha, hogy a gyász ennyire konkrét módon "manifesztálódik". Öt napot volt bent a kislányom a Barlang nevű akut osztályon, csoportterápia volt, közös étkezések (!), festés-játék-stb., nekem nem is pszichiátriának tűnt, inkább, mint egy tábor. Doktor úr kérésére csak kétszer látogattuk meg, javasolta, hogy jót tesz neki, ha kicsit kiszakad a családi közegből, kevesebb dolog emlékezteti a nagyira, és talán mérséklődnek a tünetek.
Én mindenesetre nem tudom, hogy csinálták, vagy mi hatott rá ilyen rövid idő alatt, de teljesen visszaálltunk a normális kerékvágásba, mintha nem is lett volna soha sajtoskifli-evészet, nem is beszél róla. Nagyon örülök, bár kicsit gyanús, hogy 5 nap távollét ilyen hirtelen megoldaná a dolgot. Meg olyan érzésem van, mintha nem lennék elég jó anya ahhoz, hogy segítsek a lányom baján... no mindegy, ne legyünk mohók ugyebár, próbálom inkább elhessegetni az effajta gondolatokat, és örülni, hogy jelenleg oké a helyzet:)
Köszi, hogy érdeklődtél, minden jót :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!