Reggelire zabpehely?
"szépen,fokozatosan emeli a vércukorszintet"
Pont emiatt tettem fel a kérdést. Reggel a vércukorszint normál esetben a padlón van. Az izmok glikogén raktárai üresek. Ha nem töltjük föl a raktárakat, a test elkezd(het) az izmokhoz nyúlni, hogy valamiből energiához jusson. Ekkor mi a helyett, hogy valami könnyen emészhető energiaforrást biztosítanánk, mondjuk fehér rizzsel vagy kenyérrel, betoljuk a lassan felszívódó zabpelyhet. A kérdésem éppen az, hogy ez miért jó. A zabpehely, lévén lassú felszívódású CH forrás, reggeli helyett pont esti kaja kéne legyen, nem?
automatakoktel!
Te már próbáltad a harcosok étrendjét? Nekem sajnos nincs tapasztalatom ezzel kapcsolatban és ugynaúgy csak olvastam róla, mint arról, hogy reggeli miért fontos.
A harcosok étrendje alapján hogyan osztanál el 330 gramm CH-t 5 étkezésre, ha vacsora előtt van az edzés (súlyzós) és a vacsora 7-kor van?
1. az izmok glikogénraktárai nincsenek padlón, mert egész éjjel pihenteted az izmaidat, fel tudnak töltődni.
2. a vércukorszint nincsen padlón, normális szinten van ha nem egy leendő cukorbetegről írsz.
Még mindig nincs megfelelő érv a reggeli szénhidrátevés mellett.
ha 8 órán át tápanyag nélkül van a szervezet, az izmok bontásából fedezi a szükséges aminosavakat
ezért kell gyorsan aminosav reggelire, elsősorban komplex proteinek formájában
a proteinszintézis azonban nem megy végbe glükóz nélkül, azaz ha magában ennél proteinport, azt tüzelné el villámgyorsan a szervezet szénhidrát helyett (mint ahogy az alap fehérjebevitel 50%-val ezt alapjáraton is megteszi)
1g fehérje kalóriatartalma még picit magasabb is, mint 1 g szénhidráté
tehát a fehérje kötelező elem reggel (is), de mellé szénhidrát kell
valóban az aminosavak feldolgozását a magas GI szénhidrátok, mint a glükóz dobná meg a legjobban, az inzulinszint emelkedés miatt
viszont ha minden reggel cukrokat ennél, növelnéd az esélyét hogy inzulinrezisztencia alakul ki, hiszen bármikor is eszel cukrot, az megdobja mint a rohadt élet az inzulinszintet
így kompromisszumként viszünk be szénhidrátot, de az lassan felszívódó
a zabpehely eleve közepes GI, de a fehérje amit mellé eszel (én pl. tojásfehérje) tovább lassítja a felszívódását
ez a válasz a kérdésedre: a cukor jobb lenne reggel, de egy súlyos betegséget provokálhat ki idővel
Utolsó válaszoló nagyon elvont elméletet írt.
Dietetikusok szoktak hasonló áltudományossággal beszélni. Így látszólag megalapozott lesz a reggeli szénhidrátevés, mert mi más lehetne jó.
DE valójában:
Inzulinrezisztencia nem csak cukorevéstől, zabtól is kialakul
És nincs előnye a reggeli szénhidrátevésnek. Mintha anélkül így leállna a szervezet, nem lenne fehérje szintézis :D Jézusom, ezt senki nem gondolhatja teljesen komolyan :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!