Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mik az epekímélő diéta főbb...

Mik az epekímélő diéta főbb jellemzői? Mit lehet enni?

Figyelt kérdés
2009. szept. 28. 10:32
 1/6 anonim ***** válasza:

Mivel az epe a zsírok emésztésében vesz részt és nem megfelelő termelődése esetén a zsírok emésztetlenül haladnak át a szervezeten, ezért az epekíméslő diata alapvetően zsírszegény diéta.

Zsíros étel, hús, tejföl, tejszín, nagy zsírtartalmú sajt nem fogyasztható.

2009. szept. 28. 10:41
 2/6 anonim ***** válasza:
*Zsíros étel, zsíros hús,
2009. szept. 28. 10:42
 3/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Csak annyit tennék hozzá még, hogy kerüld a füstölt, vagy túl fűszeres ételeket, a káposztát,és a nehezebben emészthető ételeket. Ismerek olyat is akinek a gomba is problémát okoz.

Köved van?

Műtét?

Ha köved van és megműtenek kapni fogsz egy listát az ételekről, amit ha betartasz később nem lesz komolyabb problémád.

2009. szept. 29. 07:46
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Egyenlőre még kivizsgálási fázisban vagyok de nagyon remélem,hogy a műtétig nem jutunk el.Jelenleg produkálom a görcsölős-bordaív alatt fájós kisugárzós tüneteket,és bármit eszek tuti,hogy fél óra múlva futás van belőle.Csak a háztartási keksz marad bent,vagy a natúr zsemle,ilyenek.

A főzéssel vagyok gondba!!??

2009. szept. 29. 10:18
 5/6 anonim ***** válasza:

Szia!

Nagy szerencséd van, mert nálam nem volt semmi komolyabb jele a dolognak, néha fájdogált a gyomrom.Azt hittem rosszat ettem csak,nem törődtem vele.Aztán egyszer csak úgy begörcsöltem,mintha szülni készültem volna!!!!!Hát az pokoli volt!

Elmentem dokihoz,azt mondta nem egy kövem van, hanem hat és nagyon aprók, ki kell venni őket mert nagyon veszélyes lehet ha elindulnak az epevezetékben.Megműtöttek lézerrel(nem tudok leírni az eljárás nevét helyesen),betartottam a diétát,és mostanra teljesen jól vagyok!Van pár heg a hasamon, és vigyáznom kell egyes ételekkel de rendben vagyok.

Szerintem, ha az orvos tanácsolja mindenképp válaszd a műtétet.

Nem kellemes ha minden evés után futnod kell!

Remélem hamar rendbe jössz, műtéttel vagy anélkül!

2009. szept. 30. 13:19
 6/6 anonim ***** válasza:

Továbbá kerülj minden olyat, ami nehezen emészthető. Ilyenek a káposzta, karalábé, karfiol, kelkáposzta, a hüvelyesek: zöld és sárga borsó, bab, lencse. Kerülendő a füstölt hús, a kolbászfélék, a magas zsírtartalmú ételek. Nem csak a szalonna, hanem a csokoládé is, krémes, habos sütemények.

Kerülni kell a hevített zsiradékban készült ételeket: bundázott ételek, rántott hús, bundás kenyér, sült krumpli, rántotta, sőt, rántás! A leveseket, főzelékeket hideg rántással kell elkészíteni. Ennek lényege, hogy nem a hevített zsírban pirítjuk a lisztet, hanem szárazon, zsiradék nélkül.

Figyelem! Zsiradék alatt mindenféle olajozást ellátó anyagot értünk, függetlenül attól, hogy állati, vagy növényi eredetű. (Itt most nem a koleszterin a lényeg, hanem, hogy nem tud semmilyen nagyobb mennyiségű zsírt lebontani a szervezet.) A vaj legalább annyira zsiradék, mint a margarin, vagy a növényi olaj. Epebántalmak esetén mindenféle zsiradékot kerülni kell. Például a chipset is, mert rendkívül zsíros.

Ha pedig megműtenek, egy percig se habozz. Ma már nem vágnak ketté, laparoszkópiával csinálják. Ezzel kapcsolatban nézd meg ezt a videót: http://www.youtube.com/watch?v=V-X4ZK2tQOk (computer animáció, úgyhogy az utálósabbak is nyugodtan megnézhetik:)

2-3 nap múlva már otthon is lehetsz. Természetesen ezek után változtatni kell az étrenden, és ha nem is annyira szigorúan, mint fent leírtam, de valamennyire be kell tartani a diétát.

Különben mindenkinek magának kell kitapasztalnia, miből mennyit bír el. Én idestova 3 éve a fenti szigorú diétán élek, és ma már nem is lenne gusztusom egy rántott húshoz, vagy chipshez, vagy füstölt szalonnához.

2009. okt. 5. 02:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!