Miért és mióta egészségtelen a tej?
Az utóbbi időkben terjed, hogy a tehéntej mennyire egészségtelen és az emberi szervezet nem tudja megemészteni.
Ezt ki és miért terjeszti?
A mi családunk például mindig is nagy tejfogyasztó volt és soha senkinek nem volt még problémája. Sőt, a családban a 80-as években a kisbabákat is tehéntejjel itatták, akik nem tudtak szoptatni és boldogan, egészségesen felnőttek.
A kecsketejjel mi a helyzet? Vagy például a kinder csokikkal, amiket a mai napig úgy hirdetnek, hogy 1 pohár tejet tartalmaz, ami a gyerekeknek jó.
Most újabban lett divat, de értelmes ember nem foglalkozik ilyen hülye divatokkal.
Az alapötlet onnan indult, hogy egyes népcsoportok Ázsiában nem tudják a tejet megemészteni, és ebböl arra következtettek - tévesen - hogy ez mindenkire igaz.
Ha évezredekig legyöngült, beteg embereket sok tej, tejtermék fogyasztásával gyógyítottak meg - márpedig ez igy volt -, akkor igencsak kizárt, hogy mostantól hirtelen másként müködnek az emberek.
Csak egy éppen trendi életmód irányzat hirdeti ezt fennhangon. Mondjuk ugyanők tartják, hogy a gabonák ópiátokká bomlanak a szervezetben és így okoznak függőséget. Ez által megítélheted, mennyire kell komolyan venni...
Az megint más, hogy amit teszkó gazdaságos tejként árulnak, az nem biztos, hogy a leg egészségesebb dolog a világon :)
Ez nem kitalált hülyeség! A felnőtt emberek(sőt állatok) szervezetéből hiányzik egy enzim,ami lebontja a tejfehérjét.Ez a kamasz kor környékén tűnik el teljesen.
Van,akinél nem okoz gondot,de a legtöbb ember nem tudja megemészteni és erjed a belekben,ami rengeteg eleinte kisebb,bizonytalan panaszokat,néha komoly fájdalmakat,betegségeket okoz,amiről sokan nem is gondolják,h a tej miatt van. Persze rengeteg egyéb olyan dolog van benne,ami jó a szervezet számára,de azt máshonnan is lehet pótolni.Amúgy én is iszom tejet,mert szeretem,de attól még jó,ha tisztában vagyunk ezekkel a dolgokkal.
"A felnőtt emberek(sőt állatok) szervezetéből hiányzik egy enzim,ami lebontja a tejfehérjét.Ez a kamasz kor környékén tűnik el teljesen."
Ez IGY nem igaz. Vannak OLYAN EMBEREK, akikre igaz, de a Közép-Európai nagy többségre NEM, nekik semmi bajuk a tej megemésztésével.
Na most az van, hogy ez mindig is köztudott volt. Kínában évezredes közhely. Ki terjeszti ezt? Senki, jobb helyeken mindenki tisztában van vele. Ugyan olyan evidens, mint az alkohol és a bagó hatása.
Most ha én leírom ezt neked, akkor terjesztem? Nem. Ha olvasol egy testépítő fórumot, ahol a legrégebbi cikk az, hogy a tej nem emberi táplálék, akkor ők ezt terjesztik? Nem, csak tájékoztatnak olyanokat, akik valamilyen oknál fogva egy másik emlős tejét innák. Nem biztos, hogy minden ember tudatában van a szervezetünk tehéntejre adott reakcióival, mivel ezek nem annyira egyértelműek, nem mindig látványosak.
Az a helyzet, hogy a tejben lévő sok kalciumra, növekedési hormonokra, problémás fehérjékre, tejcukorra egytől egyig semmi szüksége nincs egy felnőtt embernek, de egy felnőtt szarvasmarhának sem.
A kecsketej más, de nem érdemes azon vitázni, hogy vajon mennyivel jobb, mennyivel kevésbé káros.
Fölösleges ezzel kockáztatni, de lesz aki élvezeti értéke miatt dohányzik, tejet iszik -vagy tejterméket-.
Jó az lenne, ha mindenki tisztában lenne kockázatokkal, és utána döntene.
Egyébként a tejen felnőtt makk egészséges emberek legendáján el kellene gondolkozni mennyire kamu. Mert hogy azért csak haltak meg gyerekek cukorbetegségben, csak híznak el ma az emberek, csak van egy csomó csontritkulásos, elmeszesedett testű ember stb. Én nagyon örülök, hogy vannak egészséges emberek is amúgy, de a betegségek megelőzésére kellene alapozni, innentől fogva mindenki saját döntése mit tesz magával, a tájékoztatás ezek szerint elér az emberekhez. Aztán az alkoholista sem teszi le az italt, a cukorbeteg sem a kenyeret, ezek a személyes döntések.
Na végre, itt vagy te is.
Terjeszted, mert vadászol az ilyen kérdésekre, hogy újból és újból leírhasd ugyan ezt, csak itt az " ő kérdezte, én csak válaszoltam" duma mögé tudsz bújni.
TaplalkozasHarcmuves: akkor én mi vagyok szerinted, legenda?
Most vagyok 57 éves, naponta eszen kenyeret, krumplit, iszom tejet fogyasztok sokféle tejterméket.
Ennek ellenére (?) most voltam éppen az éves kontrollvizsgálatok az orvosnál, és - ahogy minden évben - megint megállapitotta, hogy minden értékem tökéletes, a legtöbb huszonévesnek rosszabbak az értékei.
Az elmúlt 20-30 évben - az ellenörzésektöl eltekintve - max. egyszer kellett orvoshoz mennem, vagy - ritkán - influenza miatt, vagy pedig valamilyen apróbb sérülés miatt.
A súlyom is igen jó, a mai napig rendszeresen sportolok, és gyakorlatilag még nem voltam beteg, eltekintve pár apróságtól. Kòrházban csak akkor voltam, amikor a gyerekeimet szültem, egyébként soha.
Ha valamennyire is igazad lenne, akkor nekem már legalább 3-4 féle komoly betegségemnek kellene lennie, és nem ennyire problémamentesnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!