Melyek/melyik a legezségesebb étel/ek?
A növényi zsírok a legritkább esetben kedvezőek az idegrendszerünknek (kacsázik az erre vonatkozó rész).
A gabona fehérjékben aligha ennyire gazdag (inkább 14g/100g mint 17-20%) és ennek egy része számunkra problémás glikoprotein, ami védi a növényt de károsítja az emésztőrendszerünket.
A szerotonin-termelés és a jó kedélyállapot összefüggése az ún. depresszióipar teremtménye, ez inkább jól hangzó dolog, legalábbis én ezt a kritikát fogadom el róla, mellékes.
Az a gond a gabonákkal, hogy sok keményítőt tartalmaznak, ami csak az éhhalált segít ugyan elkerülni, de kóros anyagcserét is eredményez - ami elhízásban, cukorbetegségben csúcsosodik. Az emészthetőségük pedig annyira rossz, hogy nem csak a bennük lévő ásványi anyagok, vitaminok nem tudnak megfelelően felszívódni, de még a velük együtt fogyasztott ételek ásványi anyag tartalmát is megkötik például a fitátok, szabad fitinsav. Elég ismert a vashiány nevű állapot, na ez okozza.
Az értékes rost gabonákban kis vízmegkötő képességű, durva rost. Az emberi testnek, pontosabban a bélrendszerünknek nagy vízmegkötő képességű, zöldség-gyümölcs rostokra van van szüksége. És akkor csak a glikoproteinekre utaltam, pedig maga a gliadin (glutén alkotója) is megér külön egy misét, egyéb lektinek. Én ezeket tudom, aki beteg embereket ismerek, és jót akart magának - a tönköly és egyéb búzafélék elhagyása segítette őket, de ha valaki egészséget talál ebben a növényben, örülök a szerencséjének! :)
Van egy hunza nevezetü nép, ők különféle gabonákat fogyasztanak és tejet is isznak, kicsattannak az egészségtől, és 100 évet simán élnek. Nem ismerik a rák betegséget.vérnyomásuk, a 90-110 évesek körében koleszterinszint és szívműködés normális.
Nyilván nem csak annyi a különbség hogy búza meg tej. Azonban nekem ennél a pontnál hiteltelen az az állítás, hogy a búza meg a tej az "sz.ar". :)
Én azt vontam le, hogy ha valaki nem tudja lebontani a búzában tejben levő akármit, akkor annak az embernek emésztési problémája van, ami orvosolandó. (nem genetikai mielött még valaki ezzel jönne. ez most a divat, minden gond genetikai)
És ez az emésztési gond simán lehet, hogy népbetegség, (ezt még kutatgatom), azonban 1 népbetegség miatt szerintem nem érdemes a tápanyagot hibáztatni.
Szimpatikus amit írsz.
Nos, Kínában már ismert, hogy nem jó szénhidráttal jóllakni (csak széles rétegeknek nincs sok más, de ettől még ismerik a problémát régóta) illetve a gluténról is megvan az elképzelésük..
A kínaiakra és a magyarokra, úgy tűnik amerikaiakra is igaz ez a népbetegség dolog, akárhogy is legyen :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!