Melyek/melyik a legezségesebb étel/ek?
Cékla azé, me erős antioxidáns, emiatt rák ellen is jó, sok vitamin, ásványi anyag, s majdnem olyan mint a vörösvértest, vagyis könnyen vért csinál belőle a szervezet.
Amúgy a szine is árulkodik.
Itt viszonylag jól leírják miért jó.
Kedves TaplalkozasHarcmuves paelotáplálkozás kedvelő, lehet vele egyéterteni és lehet nem. Én nem feltétlenül értek egyet vele, de ez mindenkinek a saját döntése. (Ezt csak a tejhez/gabonához való viszonyulás miatt írtam le)
Pl a tönkölybúzáról majhogynem biztos vagyok hogy egy abszolút csodálatos táplálék. (Azonban azt is eltudom képzelni, hogy a ma emberénél nemritka a gluténemésztési probléma, de erről a búza nem tehet.)
Világ legegészségesebb ételei (angolul). Most találtam.
Akkor, bizonyos dolgokkal egyetértek, bizonyos dolgokkal nem.
A tönkölybúzát isteníteni számomra furcsa.
1. nincs benne fontos tápanyag
2. ami van, az kevés és bizonyos emésztést gátló hatású anyagok miatt nem tudnak felszívódni
3. de tele van gluténnal, lektinekkel, fő tápanyaga a keményítő, amiből azért nem kéne sokat enni. Mint gyógynövény.. maradjunk a céklánál, ami erősíti a Vért (ahogy nagyon jól írtad!) de a tönkölyt hagynám.
Ez netről:
-----------------
A tönkölybúza csíra erősíti az idegrendszert. Az idegek egy különleges zsírpárnába, úgynevezett mielinhüvelybe vannak beágyazva, ami segíti az agyba jutó impulzusok továbbítását. A tönkölybúza növényi zsírtartalma erősíti ezeket a zsírpárnákat és ezáltal az idegrendszert is.
Tartalmaz: 17-20% fehérjét, ami a közönséges búzához képest hatszoros és aminosav-összetétele kiváló. A tönkölybúza tartalmaz esszenciális zsírsavakat, melyek jótékonyan hatnak az idegrendszerre, ásványi anyagokat: vas, magnézium, kalcium, kobalt, foszfor, szelén, vitaminokat (A, B és E). Szelén tartalma 7-8-szor magasabb, mint más gabonáké, amit azért fontos kiemelni, mert erős antioxidáns szerepet játszik a rákos megbetegedések megelőzésében. Az egészen más keményítő- és fehérjeszerkezete miatt a lisztérzékenyek számára is ajánlott.
....
Szárazságtűrő, jól alkalmazkodó, gyengébb talajokon is termő fajta. A gyomokat elnyomja, gyomirtó vegyszerek alkalmazása nélkül is termeszthető. Erős, szorosan záródó pelyvalevelei megvédik a magot a káros környezeti hatásoktól; vegyszerektől, légköri mérgektől.
...
A tönkölybúza áldásos egészségi hatásainak nagy hagyományai vannak. Egyik első szószólója a XII. századi bencés apátnő, Hildegard von Bingen (1098-1179) volt, aki szerint a lehető legjobb gabonamag, egészséges testet és vért, boldog, barátságos kedélyt teremt. Gazdag tápanyagtartalmára immár tudományos bizonyítékok is vannak, fehérje-, vitamin- és ásványi anyagtartalma valóban kiemelkedő.
A tönkölybúza 100 grammjának energiatartalma 376 kcal/1579 kJ. Tartalmaz 19-20 százalék értékes fehérjét, melyben minden esszenciális aminosav képviselteti magát, igaz némelyik csak nyomokban. Aminosav-összetétele eltér a hagyományos búzáétól, - a legtöbb aminosavból mintegy másfélszer annyi aminosav található benne -, és összetétele hasonlít az emberi fehérjékben található aminosav-arányhoz.
Nagy triptofán-tartalmával magyarázzák például, hogy kedvez a szervezet szerotonin-termelésének, és emiatt lehet igaza Hildegard nővérnek, aki a jó kedélyt teremtő és ellenálló-képességet növelő gabonaként ír róla. Felvehető fehérjetartalma a ma termesztett búzafajtáknak csaknem duplája, és azokénál könnyebben emészthető. Napi 15-20 dkg tönkölybúza elfogyasztásával lényegében fedezhető az emberi szervezet aminosav-igénye. Tartalmaz még 52-55 százalék szénhidrátot, 2,7 százalék zsírt és 8,8 százalék értékes rostot.
...
-----------------
búzafűlé is jóhírű
Majd ezeknek még jobban utánanézek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!