Szerintetek megvalósítható hogy vegetáriánus legyek? Tudok így változatosan étkezni? Mindent tudok pótolni ami a húsban van? 15/f
Sokan vannak akik úgy lesznek vegetáriánusok, hogy egyszerűen már nem kívánják a húst, már a szaguk is zavarja, stb. de nem kórosan. És eszerint az életmód szerint élnek is (mint olyan is van, aki más meggyőződésnek hódol)
Viszont vannak sokan, akik hiába nem esznek húst, lélekben ragadozók. Ezért sem szabad elfojtani a vágyat, fel kell rá készülni. Ne legyél megtérítés, megfélemlítés, vagy egód áldozata!
Egyél csak rendesen amíg fel nem nősz szépen, és amikor már tudsz értelmesen, felnőttként gondolkodni akkor talán el lehet töprengeni ezen...
Amúgy megsúgom: nem tudom pontosan mit értesz "elvi okok" alatt, de attól nem fognak leölni kevesebb állatot, hogy nem eszed meg... csak többet dobnak a kukába!
Rémesek ezek a hittérítő hozzászólások...
Sok ember van, aki hosszú ideig vegetáriánus. Azonban eleve szét kell választani azokat, akik egészségesebben élnek, zöldség-gyümölcs alapon, és azokat, akik kenyérrel eszik a tésztát. :) Előbbiek még akár egészségesebbek is lehetnek, de egy ismerősömnek találó megjegyzése volt az, hogy nem látszanak boldogabbnak. :) A saját megfogalmazásom meg az, hogy általában csontosabbak, és elnyűttebbeknek néznek ki. Vannak, kik nem egészen lapos hasúak - a növényeket nehezebb emészteni. Például, ha nem sportol, mivel zsír nincs rajta, piszkafalábú. Védtelenek ebben a világban - egy vad vegetáriánus nem tud elmenni nyaralni, mert ugye két hétig nem akar zöldséget reszelni, stb., dolgozni, hogy ehessen, de a vendéglőben nincs neki választék, és a kínból választott rántott gomba és rósejbni is megfekszi a gyomrát... Szóval, az út járható, csak emelkedik, és minden kanyarban áll egy oroszlán. :)
A fehérje-fóbia az nem igazi probléma, mert ugyan az állati fehérje-összetétel olyan, mint az emberé, de soha senki nem mondta azt, hogy a szervezet csak az adott arányt dolgozza fel jól. De akit nagyon zaklat a téma, a növényi termékeket táblázat szerint összeválogatva egye.
Ésígytovább.
A húsban lévő vasat nem tudod semmi mással pótolni. Ha nő (lány) vagy, akkor ennek katasztrofális hatása lehet. A vasat tartalmazó gyógyszerek nem pótolják a vérképzéshez szükséges vasat, mert egy másik típusú vas, ami nem épül be a szervezetbe.
Az ember mindenevő, erre specializálódott a foga, az emésztőrendszere és az anyagcseréje. A természet rendjét megbontani mindig kockázatos. Nem a húsevéssel van baj, hanem azzal, hogy nem várjuk meg, amíg megemésztődik és a salakja kiürül, hanem rögtön "rázabálunk". Egy kiadós húsétel megemésztéséhez három nap kell. Nem a vegetáriánus étrend a helyes táplálkozás, hanem a változatosság, a rostban gazdag élelmiszerek fogyasztása, és a _mértékletes_ húsevés.
Hát itt aztán kaptál hideget-meleget. Én is mindenevő vagyok, de nem ítélem el azt, aki nem eszik húst :-)
Oda kell figyelni jobban, hogy mit eszel; mivel még fejlődésben van a szervezeted, a fehérjék elég fontosak. Biztos van más fontos anyag is a húsban, de nem vagyok szakértő. Úgyhogy inkább nézd meg ezt:
Egy barátom, Nóri csinálja. Nem kifejezetten vega blog ez, hanem általában szól mindenkinek, aki valamit nem eszik/nem ehet (gluténérzékenyek, cukorbetegek, ..), de van vegán címke, szóval szerintem találhatsz rajta ezt-azt :-)
Kérdezz is tőle bátran, szakmája szerint gyógyszerész és a rendszeresen konzultál egy buddhista orvos barátunkkal (aki talán most épp eszik húst, mert nem rég született gyereke, de egyébként ő is vega).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!