Mitől alakul ki a laktózérzékenység?
A laktózérzékenység valójában nem kóros állapot. A Föld lakosságának nagy százaléka nem tudja felnőtt korában lebontani a tejcukrot. Mert elvileg nem kéne tejet fogyasztanunk, csak csecsemő korunkban és akkor is emberi anyatejet. A kaukázusi rasszban (bennünk) a laktózbontó enzim azonban gyakran aktív marad felnőttkorra is, de nem mindenkiben. Ám ez sem jelenti azt, hogy a nagy mértékű tejfogyasztás jót tenne nekünk. Csupán kevesebb és kevésbé feltűnő panaszt okoz (egy ideig).
Vagyis tulajdonképp az a furcsa, ha bírjuk más állatok anyatejét fogyasztani és nem az, ha nem. Persze, ezt a mai magyar táplálkozási szokások mellett nehéz elfogadni és elhinni.
4. vagyok.
Természetesen a -hiány- szót idézőjelbe kellett volna tennem, mert ismét, ahogy a harmadik írta, nem enzimhiány, hanem a normális állapot, mikoris nem működik már ez az enzim.
A laktóz érzékenységet a bélben lévő laktáz enzim bizonyos mértékű megszűnése okozza.
Kialakulhat öregedéssel, fertőzéssel, mérgezéssel, stressztől.
16 évesen is kialakulhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!