Miért mondják, hogy a teljes kiőrlésű kenyér jobb, mint a fehér?
Az első nem jó válasz.
A teljes kiőrlésűben jó az, hogy a szénhidrátmolekulák hosszúak. Sokkal lassabban bomlik le. Nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Kevesebb kell belőle azonos tápanyagellátáshoz, egyenletesebben „dolgozik”. Talán te is tapasztaltad, hogy mondjuk egy nagy adag tészta után milyen gyorsan újra éhes leszel. Ez a fehér liszt gyors lebomlása és a vércukorszint gyors emelkedése majd visszaesése miatt van. Ez senkinek nem jó, de főleg cukorbetegeknek nem.
Többet megőriz a búzaszemben lévő vitaminokból, ásványi anyagokból, nyomelemekből.
"Többet megőriz a búzaszemben lévő vitaminokból, ásványi anyagokból, nyomelemekből."
És minden egyéb anyagból is, ami ezeknek a felszívódása ellen dolgozik.
Igen, mert amikor kisütöd a kenyeret, akkor benne maradnak a vitaminok, és hő hatására nem bomlanak le, ugye?
Nem azért egészségesebb, mert több benne a vitamin, hanem mert alacsonyabb a GI-e. Cukorbetegeknek megtiltanám a fehér pékáruk fogyasztását, de egészséges embernél is minimum elhízást okoz, rosszabb esetben cukorbajt.
No egy hosszabb válaszban sikerült egy kikezdhető mondatot találnod. Mintha a többi állítás nem is létezne.
A vitaminok nem mindegyik egyformán hőérzékeny, de a feldolgozás során mindegyik veszteséget szenved. Minél feldogozottabb, annál inkább. Tehát maga az őrlés is károsítja, nem kell sütni sem. De a több vitamin maradéka is több. Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!