Mi a különbség a tejcukor- és a tejfehérje-érzékenység között?
A laktóz, vagyis tejcukor lebontásához egy laktáz nevű enzim szükséges, genetikailag örökölhető, hogy temelli-e a szervezetünk vagy sem(én mázlista vagyok, meg tudom emészteni és imádom a tejet:), egy népcsoportban általában 20-60%-ből hiányzik az enzim, vagyis nem bomlik le a gyomorban és vékonybélben a tejcukor, a vastagbélben a baktériumaink(ami normális esetben ott kell hogy legyenek amúgy) megerjesztik-> hasmenés, sok bélgáz, puffadás az eredménye
A tejfehérje, mint a neve is mutatja egy fehérje, erre kialakul egy allergiás reakció bizonyos embereknél. Tulajdonképpen egy bizonyos összetett fehérjemolekulára, ugye a tejben nem 1féle fehérje van...Tünetei hasonlóak, csak még plusz->hányás, bőrkiütés, ekcéma, gégeödéma és a nagyon extra esetekben még anafilaxiás sokk is( túlzott allergiás reakció kb, mint mikor valakit úgy csíp meg méh, hogy az illető allergiás a méhcsípésre, szóval veszélyes)
Kb ennyi röviden...
Ha bővebben érdekel, keress rá gugliban erre: laktózérzékenység
nem normális dolog az hogy a tejcukorlebontó enzim csecsemőkor után nem tűnik el :)
épp fordítva, ha nincs az a normális
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!