Mitől lesz valaki cukorbeteg?
Több fajta tipusú cukorbaj létezik.
Van genetikus, ami fiatal korban jelentkezik, sokszor 12 éves korban, vagy előtte, de mindenképpen 20 -ig.
Ez IDDM-egyik fajtája. (Insulin dependens diabetes mellitus=Inzulin függő cukorbetegség)
A másik az öregkori diabetes, ált 60 év fölött.(Ált. nem igényel injekciós kezelést)
A harmadik az alkoholiták diabetese.
Van egyes, és kettes tipusú, etc., etc.,
A lényeget sokan nem tudják, vagy nem akarják felfogni: a cukorbetegség a CUKORTÓL alakul ki! Nem véletlenül van így elnevezve :P Attól a cukortól amit a cukorrépából állítnak elő, és amivel az összes sütemény, összes lekvár, stb tele van nyomva! Mert a mai ember már nem tudja elképzelni anélkül az életét, pedig 100 éve még azzal nem tudták volna elképzelni. Gondolkozzatok már, 200 évvel ezelőtt vajon mért nem voltak cukorbetegek?? akkor még nem kódolták a génjeinkbe, vagy mi? :D
Minden cukor szemét, elhízást, fogszuvasodást, és cukorbetegséget okoz! Egyébként nemkell elhinni, lehet itt ilyenolyan genetikai okokra hivatkozni, de a lényeg az: aki nem eszik cukrot, nem lesz cukorbeteg. (bár a boltban kapható élelmiszerek 99%-ában van cukor, tehát nem egyszerű)
Kedves előttem szóló igenis van gyermekkori cukorbetegség, ami jelentkezhet két-hároméves gyerekeken is. Volt évszázadokkal ezelőtt is, akkor a ezek a ygerekek szépen meghaltak, mert még nem tudtak se mesterséges inzulint előállítani, se felismerni, hogy mi a bajuk.
A felnőttkori cukorbetegségnél igazad van, az a szénhidrátbeviteltől (ami lehet nem csak cukor, hanem pl. sok kenyér is) alakul ki.
Neked viszont nincs igazad, mert szted a 2-3 éves gyerekeket még nem tömik cukorral a szüleik? ahogy kijönnek a fogaik, vagy még ki se jönnek, az az első hogy máris könyörögnek az édességért ahogy egyszer rákapnak! Ezért lesznek cukorbetegek.
És nem kéne a cukrot keverni a szénhidráttal! A szénhidrát van a rizs, pufirizs, zabpehely, főtt burgonya, durum és teljes kiőrlésű tészta, gabonák, hüvelyesek, teljes kiőrlésű kenyér-ben van.
A cukornak többfajta változata van, fruktóz (szül. nev.: gyümölcscukor), dextróz (szőlőcukor), maltodextrin (amik nem sokaban különböznek), és persze a jókis finomított trágyák, a finomított cukor, ami a szervezetszámára a leghaszontalanabb. Az emberek évezredekig éltek a cukor nélkül, semmi szükség rá!
Most nekiállhatunk veszekedni kedves előttem szóló, csak azt nem tudom te orvos vagy-e mert én igen.
A cukorbetegséget cukorbetegségnek hívják az egyszerűség kedvéért. Tulajdonképp inzulintermelési probléma, ami által a szervezet nem tudja ellensúlyozni az étkezés után a vérben megjelenő vércukrot. A vércukor MINDEN étkezés után megemelkedik, teljesen mindegy, hogy mit eszel. Cikrok közvetlen bevitelekor hamar és nagy mértékben, szénhidrát bevitelekor hamar, de nem olyan nagy mértékben, zsírok és fehérje bevitelekor lassabban és nem olyan nagy mértékben. Aki cukorbeteg, ammak nem csak a cukrotbevitelt kell mérsékelnie, hanem az össz szénhidrátbevitelt, tehát igenis nem ehet nagy mennyiségű kenyeret, rizst...stb.
Ne vezesd már félre az embereket. Ha neked meggyőződésed, hogy teljesen cukor nélkül élsz, rendben, a magánügyed, de legalább nézz utána, hogy miről beszélsz.
Az első válasz miért csak 79%-ban helyes?
Szerintem az eddigiek közül ez a leginkább komplex.
Ha orvosi diplomám lenne az mit jelentene? Az égvilágon semmit, mivel az általános egészségügyi dolgokban -testépítő révén- gyakran jobban otthon vagyunk mint az orvosok!
A cukorbetegséget szerinted az egyszerüség végett hívják annak, sztem meg az orvosi elnevezések között soha sem az egyszerüség a mérvadó, hanem a leírás: tüdőgyulladás - egyértelmű. Torokfájás- egyértelmű. Cukorbetegség- egyértelmű.
Egyébként innentől kezdve egyetértek a továbbiban, kivéve annyit, hogy ha már a szénhidrátokról van szó, akkor nem ártana megemlíteni a GI-t, Glikémiás indexet, mivel az alacsony GI-s rizs a cukorbetegnek is tejesen OK!
(de egyébként nem értem hogy ezeket mért írtad le, hacsak nem felvágásból, mert én soha sem kérdőjeleztem meg azt, hogy a szervezetben hogyan működik az inzulinreakció, az evés utáni vércukorszint megmelkedése, stb!) Én scak anynit mondtam, hogy a finomított cukor KÁROS, cukorbetegséget, fogszuvasodást és elhízást okoz. És ezek mellett kitartok, mert tapasztalom, hogy így van, évek óta ezt tapasztalom!
Egyébként pedig aki annyira kívánja a cukrot használhat édesítőszert is. tudom azmeg rákot okoz. Hát persze :) Én több cukorbeteg és elhízott embert látok a nem helyes életmódtól, mint édesítősertől rákos embert! Vagy ismersz te személyesen oylat, aki ldesítőszertől lett rákos? (ezt te nem írtad, csak gondoltam megelőzöm a bajt és leírom mielőtt ezzel kontrázna valaki rá az érvelésemre, mely hangsúlyozom újra, még mindig az, hogy a finomított cukor KÁROS!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!