Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Melyik az egészségesebb a...

Melyik az egészségesebb a zsír vagy az olaj?

Figyelt kérdés
gondolok itt a rántott husra pl. zsirban vagy olajban egészségesebb a kisütése vagy bármi sütése?
2009. jan. 31. 18:10
1 2
 11/12 anonim válasza:

Nyilvánvalóan a zsír az egészségesebb! olvassátok el: [link] illetve Dr Lenkei Gábor könyvét is lehet olvasgatni!

25 éves vagyok,nálunk a családban anyukám és nagymamám is világéletében zsirral sütött-fözött,szinte mindent,és mondhatom bátran soha semmilyen komolyabb egészségügyi problémánk nem volt!! Nagyon buta azaz ember aki elhiszi ezt az egész mesét a koleszterinről meg a zsirokról! Az egész pusztán jó üzlet,amit a buta emberek elhisznek! Olajat mi szinte egyáltalán nem használunk. Csak és kizárólag házi zsírt, falun nevelt malackából. Összehasonlithatatlan az ételek íze,bátran használjatok zsírt,az olajat pedig felejtsétek el! Az olívaolaj is egy nagy marhaság,külföldre behozott vacak,amire semmi szükségünk,soha nem használtuk régen sem!!

2011. jan. 11. 19:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/12 anonim ***** válasza:

Én nem tudom, mi van a fenti könyvben, olyan nagyon nem is érdekel ;), de:


Egy kis kémia:


Zsír=telített zsírsav (kis túlzással persze, a természetes zsírokban/olajokban mindkettő van, de ebből van több...) - annyit tesz, hogy nincsenek benne kettőskötések, a kémiai szerkezete stabil.


Olaj=telítetlen zsírsav (túlzással) - kettőskötéseket tartalmaz, ennél fogva reaktívabb. Oxigén jelenlétében fény/hő hatására álltában is szép lassan oxidálódik. Szerkezete instabil, átalakulásokon mehet keresztül (pl. transzzsírsav-képződés).


Egy kis egészségügy/biokémia:

A zsírsavak szív és érrendszeri hatása általában:

- NEM emelik a koleszterinszintet, hiszen azt a szervezetnek még bonyolult úton meg kell szintetizálni, amit csak akkor tesz, ha szükséges, vagy ha rendellenesen működik.

- Emelik viszont a trigliceridszintet (ez is szintézis, de jóval egyszerűbb, alapvető zsírsav-feldolgozási folyamata a szervezetnek), amit láthatóan mindenki kever a koleszterinnel.

- A telítetlen zsírsavaknak kutatások szerint van szív- és érrendszer védő hatásuk, míg a telítetteknek nincs.


Egy kis laikus szemlélet:

Az az egészséges, ami a lehető legközelebb van a természeteshez. Tehát ha sütni akarok, kérdem én: Melyiknek nagyobb a testhőmérséklete, az állatnak, vagy a növénynek/halnak? (Jó persze ez is túlzás, de akkor is: lehet, hogy kókuszzsírt láttam már, de pl. medveolajat még nem...)


Mi a fentiekből a következtetés:

- A HIDEGEN préselt olajok HIDEGEN fogyasztva és oxigénmentesen tárolva nagyon is egészségesek. (együnk fűszerezetlen sushit :D)

- Ha főzni/sütni akarsz, akkor a hidegen legkeményebb zsír a legegészségesebb, mert abban több a telített zsírsav és nem bomlik/alakul át mindenfélévé.

- Emellett mindig mindent mértékkel, hiszen még a vitaminoktól is meg lehet halni, ha túlzásba visszük....


+1: margarin vs vaj: ugyan már, a mesterségesen telített olaj (tehát mostmár telített zsírsav) miért lenne egészségesebb, mint a természetes?! A szintézis folyamán ráadásul több konformáció is kialakulhat (pl. transz zsírsav, azért ezt írom mindenhova, mert ezt ismeri mindenki :D), nem úgy, mint a természetes, enzimes szintézisekben.


Remélem segítettem mindazoknak, akik még gondolkodnak.

2016. aug. 22. 16:33
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!