Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Pajzsmirigy betegség miatt...

Pajzsmirigy betegség miatt (életemben először) diétát kell tartanom. Cukor-, glutén-, szója- és tejmentesen kell étkeznem. Többi lent. (?)

Figyelt kérdés

Hashimoto-m van és az endokrinológus a fenti diétát írta elő. 50 múltam, de még soha nem diétáztam.

A cukor, szója és tej elkerülését nagyjából meg tudom oldani.

De milyen gluténmentes kenyereket, tésztákat tudnék olcsón venni, esetleg itthon előállítani?

ápr. 8. 12:05
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
73%

LIDL FreeFrom termékei.

De pl. tészta már nagyon sokféle van, ami gluténmentes és nem is feltétlenül drágább a rendes tésztánál, Gyermelyinek is van pl.

A gluténmentes kenyerek drágábbak, de ha csak te eszed és beosztod magadnak és nem csak kenyéren élsz, akkor elviselhető. 25 dkg-os vekni 700 forint, ezt be tudod osztani 2 étkezésre.

ápr. 8. 13:14
 2/19 anonim ***** válasza:
35%
Ki javasolta ezt a remek diétát?
ápr. 8. 15:33
 3/19 A kérdező kommentje:

1

Köszönöm szépen!

2

Egy személyben belgyógyász, diabetológus, endokrinológus.

ápr. 8. 17:52
 4/19 Senior Séf ***** válasza:
73%
Gluténmentes diétát gabona nélkül tudsz tartani. Kerüld a kenyereket, helyettesítsd mással. Én pl cikóriával is szoktam. Vagy más zöldekkel, azokat ugyanis amúgy is ajánlatos lesz beiktatni az étrendedbe. A krumpli a benne található agglutenin miatt keresztreakciót okozhat, mint ahogy a rizs sem feltétlenül jó. Élelmiszernaplót vezess, amiben folyamatosan vezeted, miket ettél. Ehhez persze kerülni kell a bolti, félkész/kész vackokat, mert követhetetlen a tartalmuk.
ápr. 8. 19:01
 5/19 A kérdező kommentje:

4

Köszönöm!

Igen, a rizsről és a krumpliról van sejtésem, hogy szintén nem annyira jók.

Az élelmiszernapló jó ötlet.

ápr. 8. 19:11
 6/19 A kérdező kommentje:

4

"Gluténmentes diétát gabona nélkül tudsz tartani."

Mármint árpa, búza, rozs nélkül? Mert tudtommal ezekben van glutén.

A rizsben nincs.

Meg talán a chia mag is gabona, abban sincs. [link]

ápr. 9. 05:37
 7/19 A kérdező kommentje:

"Chia, quinoa, and amaranth are "pseudograins" because they are seeds that come from broad-leaf plants, not members of the grass family like wheat, corn, and rice that have a dry, seed-like fruit, or grain."

"A chia, a quinoa és az amarant "pszeudogabonák", mivel ezek magok, amelyek lombhullató növényekből származnak, nem pedig a fűfélék családjának tagjai, mint a búza, a kukorica és a rizs, amelyeknek száraz, magszerű termése vagy magja van."

[link]

ápr. 9. 05:41
 8/19 anonim ***** válasza:
0%

Na, akkor keress fel egy normális orvost és külön dietetikust.

Olyan nincsen, hogy valaki egyszemélyben dietetikus (amit SE-ETK-n oktatnak, négyéves tárgy és rhadtul kemény), meg endós - ami egy tök más ORVOSI szakág és belgyógyász is.

Ami meg végképp egy harmadik szakterület.

Ez, amit a nagyon okos orvosod előírt egy kamu, ráadásul gyakorlatilag tarthatatlan.

Nem véletlen a kettes szkepticizmusa. Ilyen diétát nem javasol a szakmájához értő szaki, de pl sok orvos azt hiszi, hogy egyben dietetikus is. Nagyon nem! Köze nincsen hozzá.

ápr. 9. 11:34
 9/19 A kérdező kommentje:

8

Sajnálom, hogy így véled. Pedig ez az igazság. Diabetológus és endokrinológus.

ápr. 9. 13:03
 10/19 A kérdező kommentje:
ápr. 9. 13:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!