6 egység d vitamin-t nyugodtan lehet szedni?
A D-vitamint általában NE-ben adják meg, de előfordulhat, hogy multivitaminoknál mikrogrammban. 5 mikrogramm D-vitamin=200 Nemzetközi Egység (NE)-el, ezt érdemes tudni! A D-vitamint egyébként fel lehet íratni a háziorvossal is, így spórolni tud a család a költségeken.
Szerintem az kevés, én 2200 nemzetközi egységet szedek. Háziorvosom mondtam hogy ez az alap, ezt nyugodtan szedhetem naponta. Több akkor kell, ha valakinek betegség/nagy hiány van a szervezetben, illetve ha kb 0 a szabadban töltött idő, de akkor S igazán kell 3000-nél több.
Minek akarsz maximális szintet szedni? Miért kell túlgondolni a vitamin szedését? Ez kiegészítő, minden vitamint és ásványi anyagot a táplálekkal kell elsősorban bevenni, és megpróbálni abból fedezni.
Tessék:
,,A D-vitamin-túladagolás
A D-vitamin naponta biztonságosan bevehető legnagyobb mennyisége 4000 NE. Rendszeres, hosszú távú szedése ennél nagyobb mennyiségben túladagolást okozhat. A D-vitamin túladagolása azonban csak táplálékkiegészítők szedése révén vagy egyéb beavatkozások – például ösztrogénterápia – esetén fordulhat elő. Napfény vagy táplálkozás hatására nem. Az élelmiszerekben található D-vitamin mennyisége elenyésző.
A D-vitamin-túladagolás tünetei
A D-vitamin túladagolására mint jelenségre először az 1960-as évek Amerikájában figyeltek fel a napozás robbanásszerű elterjedése és a D-vitaminnal mesterségesen dúsított élelmiszerek népszerűvé válása folytán. Ennek kapcsán kristályosodott ki, hogy a rendszeresen túl nagy dózisban adagolt D-vitamin elsősorban a drasztikusan megemelkedett kalciumszint miatt káros. Ennek jelei lehetnek az általános gyengeség, zavartság, a túlzott szomjúságérzet melletti gyakori vizelési inger, valamint étvágytalanság, izomgyengeség, émelygés és hányás, gyakran jelentkező fejfájás, esetleg székrekedés.
A D-vitamin-túladagolás következménye
Önmagában tehát a túl magas D-vitamin-szintnek nincsenek a szervezetre gyakorolt negatív hatásai, a drasztikusan megnőtt kalciumszint viszont gyakran produkálja a fenti tüneteket. Természetesen csak abban az esetben, ha az extrém magas D-vitamin-bevitel valóban hetekig fennáll például egy hosszúra nyúlt vagy nem megszakított D-vitamin-kúra esetében. A D-vitamin-túladagolás valóban elég ritka, mérgezés pedig csak a hetekig vagy hónapokig tartó túladagolás következtében lehetséges. Ez túlzott mértékű kalciumlerakódásához vezethet a belső szervekben, illetve tartós vese- és csontkárosodást is okozhat."
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!