Melyik csoportba tartozol a vitamin és táplálékkiegészítő szedést illetően?
Minden valamire való táplálékkiegészítőhöz találnak egy "dr." nevű valakit, aki a nevét adja hozzá. Ellenben ha valamit a Semmelweis Egyetem tesz közzé, és a belgyógyászati osztály vezető professzorának a véleménye, arra azért érdemes figyelni! Íme:
"Néhány ritka betegségtől eltekintve külön vitaminpótlásra nincs szükség – Magyarországon kiegyensúlyozott táplálkozás mellett még a téli időszakban is hozzájutunk a szükséges tápanyagokhoz, ez alól csak a D-vitamin kivétel, amit pótolni ajánlott [télen]."
4. Miért lenne épp a SOTE kiemelten figyelemre méltó a többi orvos dietetikus álláspont közül? Logikátlan.
Annak vezetője Dr. Merkely Béla ráadásul olyan sületlenségeket nyilatkozgatott kardiológus létére a Covidról hogy a szakma a fejét fogta.
Meg is kapta érte az állami kitüntetéseket.
Innentől a hitelesség a valamelyest csökken, de semmiképp sem kimagasló.
"kardiológus létére a Covidról"
Na itt a lényeg! Hogy belgyógyász nyilatkozik ismert tények alapján vitaminokról. Vagy kardiológus jósol az intuíciói alapján egy járvány lefolyásáról.
Érthető a különbség szerintem.
Egyébként te mi alapján vélsz egy forrást hitelesnek?
Már vártam a kérdést :))
Pödör Novák Réka dietetikus az alábbi szempontokat állította fel egy irányzat megítélésénél és hogy azt utána mennyire fogadod el hitelesnek:
Esettanulmányok
Egyéni tapasztalatok ismerősöknél
Tudományos vizsgálatok publikációk, tanulmányok
Alapos utánajárás forrásoknak vizsgálati körülményeknek, szponzorációknak melyik gyógyszergyár táplálékkiegészítő készíttette pl.
Táplálkozástudományi ismeretek
Élettan anyagcsere működés, emberi szervezet tápanyag szükséglet
Optimális működéshez milyen tápanyagokra van szükség. És milyen arányban.
Különböző élelmiszerekből milyen tápanyagokhoz juthatunk ill. azok hogyan hasznosulnak.
Saját tapasztalat
Kipróbálás, személyes tapasztalat
Világnézet
vallási hovatartozás
etikai megfontoslás pl. állati eredetű élelmiszerek fogyasztásánál
Semmire, azért adtam meg opciókat ki hova tartozik.
Te adtál meg számodra hiteles forrást. Forráskritikával éltem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!