Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Melyik csoportba tartozol a...

Melyik csoportba tartozol a vitamin és táplálékkiegészítő szedést illetően?

Figyelt kérdés

2022. dec. 13. 21:10
A kérdező szavazást indított:
Kiegyensúlyozott és hagyományos étkezést folytatok. Ezért nem kell plusz vitamin vagy táplálékkiegészítés.
Csak természetes ételekkel biztosítom a vitamint és a mikró- és makrótápanyagokat.
Csak ha valami miatt nem tudok kiegyensúlyozottan enni, akkor pótlom valamilyen kiegészítővel vitaminnal.
Megelőzésképpen és immunerősítésre szedek vitamint és táplálékkiegészítőket.
Csak ha valamilyen bajom, rendellenességem vagy betegségem van akkor szedek ilyeneket.
Annyit és azt eszem ami ízlik. Egyáltalán nem foglalkozom az étkezésem minőségével, és kiegészítésével sem.
18 szavazat
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Télen szedek D vitamint, de ennyi.
2022. dec. 13. 21:35
 2/9 anonim ***** válasza:
87%
Feleslegesen nem tömöm a gyógyszergyárakat. Soha nem vagyok beteg.
2022. dec. 14. 02:16
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
D-vitamint szedek telente, meg vasat. Ennyi.
2022. dec. 14. 11:08
 4/9 anonim ***** válasza:

Minden valamire való táplálékkiegészítőhöz találnak egy "dr." nevű valakit, aki a nevét adja hozzá. Ellenben ha valamit a Semmelweis Egyetem tesz közzé, és a belgyógyászati osztály vezető professzorának a véleménye, arra azért érdemes figyelni! Íme:

"Néhány ritka betegségtől eltekintve külön vitaminpótlásra nincs szükség – Magyarországon kiegyensúlyozott táplálkozás mellett még a téli időszakban is hozzájutunk a szükséges tápanyagokhoz, ez alól csak a D-vitamin kivétel, amit pótolni ajánlott [télen]."

[link]

2022. dec. 14. 11:29
 5/9 A kérdező kommentje:

4. Miért lenne épp a SOTE kiemelten figyelemre méltó a többi orvos dietetikus álláspont közül? Logikátlan.

Annak vezetője Dr. Merkely Béla ráadásul olyan sületlenségeket nyilatkozgatott kardiológus létére a Covidról hogy a szakma a fejét fogta.

Meg is kapta érte az állami kitüntetéseket.

Innentől a hitelesség a valamelyest csökken, de semmiképp sem kimagasló.

2022. dec. 14. 12:17
 6/9 anonim ***** válasza:

"kardiológus létére a Covidról"

Na itt a lényeg! Hogy belgyógyász nyilatkozik ismert tények alapján vitaminokról. Vagy kardiológus jósol az intuíciói alapján egy járvány lefolyásáról.

Érthető a különbség szerintem.

Egyébként te mi alapján vélsz egy forrást hitelesnek?

2022. dec. 14. 12:21
 7/9 A kérdező kommentje:

Már vártam a kérdést :))

Pödör Novák Réka dietetikus az alábbi szempontokat állította fel egy irányzat megítélésénél és hogy azt utána mennyire fogadod el hitelesnek:

Esettanulmányok

Egyéni tapasztalatok ismerősöknél

Tudományos vizsgálatok publikációk, tanulmányok

Alapos utánajárás forrásoknak vizsgálati körülményeknek, szponzorációknak melyik gyógyszergyár táplálékkiegészítő készíttette pl.

Táplálkozástudományi ismeretek

Élettan anyagcsere működés, emberi szervezet tápanyag szükséglet

Optimális működéshez milyen tápanyagokra van szükség. És milyen arányban.

Különböző élelmiszerekből milyen tápanyagokhoz juthatunk ill. azok hogyan hasznosulnak.

Saját tapasztalat

Kipróbálás, személyes tapasztalat

Világnézet

vallási hovatartozás

etikai megfontoslás pl. állati eredetű élelmiszerek fogyasztásánál

2022. dec. 14. 15:29
 8/9 anonim ***** válasza:
És ismersz olyan impakt faktoros szaklapban publikált cikkeket, amikből arra lehet következteni, hogy szedni kellene táplélékkiegészítőket? Vagy mire szeretnél kilyukadni?
2022. dec. 14. 19:53
 9/9 A kérdező kommentje:

Semmire, azért adtam meg opciókat ki hova tartozik.

Te adtál meg számodra hiteles forrást. Forráskritikával éltem.

2022. dec. 14. 20:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!