Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Hús sütés után milyen higiénia...

Hús sütés után milyen higiéniai szabályokat kell betartani otthon?

Figyelt kérdés

Kicsit parás vagyok, most költöztünk össze a párommal nemrég és mindig is féltem a szalmonella betegségtől és hasonlóktól. Olyan szinten, hogy a tojás után is sanytolozok, és a darált húst merem egyedül ételbe megcsinálni. Mindent főzök , kivéve más husokat..


Valaki azt mondja meg kell mosni előtte(főzés , sütés előtt ) valaki, hogy nem, felesleges.

Utána a csapot pl. Mivel fertőtlenítsem le ?

Hús sütés után ha kloffolom akkor a vagodeszkám mivel mossam el?

Félek a keresztszennyeződésektől is, de most hétvégén nekem kell főznöm, sütnöm, mert vendégeket várunk.

Lehet ez az én hülyeségem , de tele vagyok gátlasokkal. Megvettem már két kiló csirkemellet. Hogy kell a hússal bánni?

Köszi előre is!


2022. aug. 24. 13:38
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
64%

Mosd le főzés előtt.

A kloffolót és a vágódeszkát is alaposan elmossuk, de csak a szokásos tisztítószerrel. Nem kell ennyire ráparázni.

Az egyetlen valóban fontos dolog, hogy a nyers húsnak legyen saját vágódeszkája, tehát azt, amin a nyers hússal dolgozol, ne használd semmi másra. Ennyi.

2022. aug. 24. 13:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 Z003 ***** válasza:
83%

Kicsit talán túl óvatos vagy.


Én megszoktam mosni a húst, de ezt nem fertőtlenités céljából, mert arra nem jó, hanem higy lemossam a húslevet amiben volt.


Húshoz álltalában külön műanyag vágódeszkát használok. Valamint külön kést az aprításhoz. A használt eszközöket szappanos vízzel tisztítom.


Szerintem ennyi bőven elég. De ha gondolod vannak konyhai fertőtlenítő szerek. Azzal átlehet még törölni a dolgokat.

2022. aug. 24. 13:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Jajj, ne aggódd már túl!


A mo-i baromfi 99,99%-a eleve szalmonellamentes. Hús is, tojás is..


Soha nem mosom a húst - és 30++ éve még semmiféle bajunk nem lett.... Felnőttek a gyerekek, gyomorrontás nélkül. :)


A vágódeszkára: én nem ilyen félelemből, hanem lustaságból: két réteg folpack (vagy műanyag zacskó) között klopfolok. Így még mosogatni sem kell, csak elöblíteni....


De ha nagyon parázol: a henteseknél tömény sóval dörzsölik be a vágódeszkát. Az megöl minden baktériumot.

2022. aug. 24. 13:47
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
67%

Nem kicsit parás vagy, hanem beteg. Súlyosan. Agybeteg.


Furcsa, hogy az emberek 99%-a lófas*t sem kap el otthoni főzéstől, még a cigány putrisok sem. Te meg félsz kibaxni a csirkemellet a pultra, mert valami keresztfertőződés meg szalmonella. Anyám picsája szalmonella.


Kiteszed a vágódeszkát. Egyszer átöblíted a húst (kerek 5 másodperc), rárakod a deszkára, felvágod egy késsel olyanra amit főzöl/sütsz belőle.

Sima mosogatószerrel elöblíted a kést, a vágódeszkát, aztán mehet a helyére. Mosogatót is elég mosogatószerrel kiöblíteni utána. Nem, nem 10 percig súrolni. Hanem 2x áttörölni, ami 1 perc kereken.

Így pont annyira vagy higiénikus, mint az emberek 99%-a.

2022. aug. 24. 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 anonim ***** válasza:
100%
Érdekelne, hogy épp a darálthús iránt miért vagy nagyobb bizalommal?
2022. aug. 24. 13:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

5: mondjuk ez nekem is feltűnt... :)))) (#3 voltam)


Pont az, aminél a legnagyobb a veszély a megromlásra....

2022. aug. 24. 13:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 anonim ***** válasza:

6

Gondolom mert azt csak beleborítja, nem nyúl hozzá, nem kell a konyhapultra tenni, elég ha fakanállal szétnyomkodja. Az összes többi hús azonban igényel valamilyen feldolgozást (fűszerezés, aprítás, tisztítás).

2022. aug. 24. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/14 anonim ***** válasza:

7: ja, igazad van... Erre nem gondoltam. :)


Amúgy épp a napokban linkeltem egy másik kérdés alatt ezt a régi NLC-s topikot.... CSak szórakozásképpen.. :-D


Darálthúst megmossa... domestos-os vízben.. :-D


[link]

2022. aug. 24. 14:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
73%

Vendéglátos suliban első konyhai órán ezzel kezdik. A lényeg hogy a nyers hús amivel érintkezik az legyen elmosogatva vsgy hőkezelve.

A hust pont ezért tilos megmosni. Mi el a mosás során a leoflyó lé meg ami elfröcsög az hozzáér a mosogatótálcához stb. Raadásul a mosás felesleges mert hőkezelés hatására minden elpusztul ami emberre veszélyes.


Ha pl fakanállal keversz nyers darált húst azt nyilván ne csak úgy a konyhapultra tedd vagy alaposan sikálj fel utána.

Tojást mosni jem kell sőt hamarabb ronolhat. Húshoz hasonlóan ami benne lehet esetleg baci az elpusztul a hőkezelés hatására.


Tiszta vágódeszkára kiveszed a csirkemellet a zacskóból/dobozból. Felszeleteled/kockázod stb. A deszkát célszerű rögtön elmosni. Semmi extra nem kell, csak forró víz (nem langyos ahigy sok ember mosogat) és mosogatószer.

Amibe kiteszed a kockázott vagy szeletelt húst, abba utána nyilván ne tegyél mást és szintén vagy mosogatógép vagx ha nincs, akkor hagyományos mosogatás.

A kés ugyanez.

A kisült húst meg már bárhova teheted

2022. aug. 24. 14:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
0%

9

Vendéglátós, aha.

Nyilván ott mások a higiéniai szabályok, hogy bármiféle pereskedés elkerülhető legyen.

Semmi gond nincs azzal, ha valaki leöblíti folyó víz alatt a húsát, vagy épp főzés előtt egy vizes tálban átöblíti.

Nekem olyan hús is akadt már a kezembe, amin szemmel látható szennyeződés volt (gondolom leesett valhova) nyilván így nem kezdem el egyből sütni, hanem leőblítem.

2022. aug. 24. 14:51
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!