Hús sütés után milyen higiéniai szabályokat kell betartani otthon?
Kicsit parás vagyok, most költöztünk össze a párommal nemrég és mindig is féltem a szalmonella betegségtől és hasonlóktól. Olyan szinten, hogy a tojás után is sanytolozok, és a darált húst merem egyedül ételbe megcsinálni. Mindent főzök , kivéve más husokat..
Valaki azt mondja meg kell mosni előtte(főzés , sütés előtt ) valaki, hogy nem, felesleges.
Utána a csapot pl. Mivel fertőtlenítsem le ?
Hús sütés után ha kloffolom akkor a vagodeszkám mivel mossam el?
Félek a keresztszennyeződésektől is, de most hétvégén nekem kell főznöm, sütnöm, mert vendégeket várunk.
Lehet ez az én hülyeségem , de tele vagyok gátlasokkal. Megvettem már két kiló csirkemellet. Hogy kell a hússal bánni?
Köszi előre is!
Mosd le főzés előtt.
A kloffolót és a vágódeszkát is alaposan elmossuk, de csak a szokásos tisztítószerrel. Nem kell ennyire ráparázni.
Az egyetlen valóban fontos dolog, hogy a nyers húsnak legyen saját vágódeszkája, tehát azt, amin a nyers hússal dolgozol, ne használd semmi másra. Ennyi.
Kicsit talán túl óvatos vagy.
Én megszoktam mosni a húst, de ezt nem fertőtlenités céljából, mert arra nem jó, hanem higy lemossam a húslevet amiben volt.
Húshoz álltalában külön műanyag vágódeszkát használok. Valamint külön kést az aprításhoz. A használt eszközöket szappanos vízzel tisztítom.
Szerintem ennyi bőven elég. De ha gondolod vannak konyhai fertőtlenítő szerek. Azzal átlehet még törölni a dolgokat.
Jajj, ne aggódd már túl!
A mo-i baromfi 99,99%-a eleve szalmonellamentes. Hús is, tojás is..
Soha nem mosom a húst - és 30++ éve még semmiféle bajunk nem lett.... Felnőttek a gyerekek, gyomorrontás nélkül. :)
A vágódeszkára: én nem ilyen félelemből, hanem lustaságból: két réteg folpack (vagy műanyag zacskó) között klopfolok. Így még mosogatni sem kell, csak elöblíteni....
De ha nagyon parázol: a henteseknél tömény sóval dörzsölik be a vágódeszkát. Az megöl minden baktériumot.
Nem kicsit parás vagy, hanem beteg. Súlyosan. Agybeteg.
Furcsa, hogy az emberek 99%-a lófas*t sem kap el otthoni főzéstől, még a cigány putrisok sem. Te meg félsz kibaxni a csirkemellet a pultra, mert valami keresztfertőződés meg szalmonella. Anyám picsája szalmonella.
Kiteszed a vágódeszkát. Egyszer átöblíted a húst (kerek 5 másodperc), rárakod a deszkára, felvágod egy késsel olyanra amit főzöl/sütsz belőle.
Sima mosogatószerrel elöblíted a kést, a vágódeszkát, aztán mehet a helyére. Mosogatót is elég mosogatószerrel kiöblíteni utána. Nem, nem 10 percig súrolni. Hanem 2x áttörölni, ami 1 perc kereken.
Így pont annyira vagy higiénikus, mint az emberek 99%-a.
5: mondjuk ez nekem is feltűnt... :)))) (#3 voltam)
Pont az, aminél a legnagyobb a veszély a megromlásra....
6
Gondolom mert azt csak beleborítja, nem nyúl hozzá, nem kell a konyhapultra tenni, elég ha fakanállal szétnyomkodja. Az összes többi hús azonban igényel valamilyen feldolgozást (fűszerezés, aprítás, tisztítás).
7: ja, igazad van... Erre nem gondoltam. :)
Amúgy épp a napokban linkeltem egy másik kérdés alatt ezt a régi NLC-s topikot.... CSak szórakozásképpen.. :-D
Darálthúst megmossa... domestos-os vízben.. :-D
Vendéglátos suliban első konyhai órán ezzel kezdik. A lényeg hogy a nyers hús amivel érintkezik az legyen elmosogatva vsgy hőkezelve.
A hust pont ezért tilos megmosni. Mi el a mosás során a leoflyó lé meg ami elfröcsög az hozzáér a mosogatótálcához stb. Raadásul a mosás felesleges mert hőkezelés hatására minden elpusztul ami emberre veszélyes.
Ha pl fakanállal keversz nyers darált húst azt nyilván ne csak úgy a konyhapultra tedd vagy alaposan sikálj fel utána.
Tojást mosni jem kell sőt hamarabb ronolhat. Húshoz hasonlóan ami benne lehet esetleg baci az elpusztul a hőkezelés hatására.
Tiszta vágódeszkára kiveszed a csirkemellet a zacskóból/dobozból. Felszeleteled/kockázod stb. A deszkát célszerű rögtön elmosni. Semmi extra nem kell, csak forró víz (nem langyos ahigy sok ember mosogat) és mosogatószer.
Amibe kiteszed a kockázott vagy szeletelt húst, abba utána nyilván ne tegyél mást és szintén vagy mosogatógép vagx ha nincs, akkor hagyományos mosogatás.
A kés ugyanez.
A kisült húst meg már bárhova teheted
9
Vendéglátós, aha.
Nyilván ott mások a higiéniai szabályok, hogy bármiféle pereskedés elkerülhető legyen.
Semmi gond nincs azzal, ha valaki leöblíti folyó víz alatt a húsát, vagy épp főzés előtt egy vizes tálban átöblíti.
Nekem olyan hús is akadt már a kezembe, amin szemmel látható szennyeződés volt (gondolom leesett valhova) nyilván így nem kezdem el egyből sütni, hanem leőblítem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!