Lassu felszivodasu szenhidratok?
Én már nem lakok Magyarországon, de nem hiszem, hogy a glikémiás index szerinti értéket feltüntetnék bármelyik élelmiszer csomagolásán is.
A glikémiás index egy bonyolult jószág. Nem minden esetben mérvadó ám. A laikusok fejében ez úgy él, mint a szentírás, de valójában szakmailag már lehet tudni, hogy ha nem vagy cukorbeteg/inzulinrezisztens, akkor nem a glikémiás index lesz a legfontosabb számodra szénhidrát szempontjából.
A glikémiás indexet főleg akkor érdemes szem előtt tartani, ha egy adott szénhidrátot magában fogyasztasz. Ez azonban a legritkább esetben fordul elő. Ki az, aki közülünk magában eszi a rizst, a bulgurt, a kölest, vagy akár a kenyeret, az abonett kekszet, a fehér babot, a zöld borsót? Szerintem senki. Ezeket általában valami fehérje (hús, hal, tojás, stb.) mellé fogyasztjuk, ezáltal már kapásból változik a bevitt szénhidrát felszívódása. Ha az adott étkezés zsírban is gazdag, akkor pláne változik a felszívódás mértéke és sebessége.
Számít még a szénhidrátok esetében a telítési index, a rosttartalom, a keményítőtartalom. Számít, hogy alapvetően egy feldolgozott élelmiszerről beszélünk-e. Számít, hogy milyen mikrotápanyag tartalma van az adott szénhidrátforrásnak. Számít, hogy milyen az anyagcserénk, az emésztésünk, az inzulinérzékenységünk, a vércukrunk, a hormonháztartásunk, meg még egy csomó tényező.
Ha annyira fontos számodra ez a glikémiás index dolog, akkor írd be a google keresőjébe, és találni fogsz ezer táblázatot, ahol összegezve vannak a különböző szénhidrátok, de még egyszer mondom, hogy ne ez jelentse a táplálkozásod világának a közepét, mert magában a glikémiás index nem sokat jelent.
kerüld az összetett szénhidrátokat, a következő cikk segíteni fog:
Pont az összetett szénhidrátokat kell kerülni?
Ja, látom, a jó öreg Szendi féle tények-tévhitek blog. Kár, hogy az nem tudományos forrás, csak egy pár szakbarbár által szerkesztett weblap. Ha tudományos forrás érdekel, akkor inkább tanulmányokat és szakmai cikkeket olvasson mindenki (mind angolul, mind magyarul), szénhidrátok tekintetében is. Itt van pár:
Az összetett szénhidrátok elkerüléséről, a keményítőről és a tények-tévhitek blogról pedig csak ennyit:
Akinek a link esetleg nem működne, de kíváncsi a tanulmányra, annak itt van ez:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!