Hogy néz ki egy olyan napi menü amire vitán felül elmondhatjuk, hogy egészséges? Nem csak az étel érdekel hanem az is amit megittunk. Konkrét példák érdekelnének.
Konkrétan az egészséges étel az, ami megadja a számodra szükséges tápanyagokat, és nem veszik össze a rendszerrel.
Ami neked egészséges, az nekem olyan anafilaxiás sokkot csinál, hogy a mentő visz el.
Ettől még másnak lehet ez
tápláló étel.
De ezt félretéve az alapok: sok friss zöldség, fehérje, kevés finomított cukor, mérsékelt és minőségi zsiradék, minőségi szénhidrátok, változatosság.
Ha ez az account az étterem, és épp a menüt tervezitek, akkor pár ötlet:
-grillcsirke, grill kukoricacső, párolt borsó saláta
-grillezett hal, fokhagymás párolt spenót, kuszkusz
-smoothiek, fagyasztott gyümöcsből
-hajában sült édesburgnya baba ganoush-al és grill zöldséggel töltve
-steak, parázs újkrumpli, zöldsaláta
-desszertnek görög joghurt gyümölccsaláta parfé
Szerintem alap, hogy egy étteremben ha pl valaki gluténes vagy vegán, vagy allergiás pl a tejre, a is ehessen valamit, ami tényleg vonzó, és változatos.
Reggeli:
a: buggyantott tojás, avokádó, pirotós, paradicsom, kòkusztejes matcha latte
b: müzlis smoothie bowl gyümölcsdaraboklal
c: zabkása, chia puppding, gyümölccsel
Ebéd:
a: hajdina saláta tál, piri piri csirke, menta tea
b: tepsiben sült vegyes indiai zöldség leves, pirított kenyérrel, mandulatejes chai latte
c: édes csili szószos grill tofu wrap, uborkás víz
Uzsonna:
a: alma, mazsola és egy csésze gyümölcs tea
b:kefír és teljes kiőrlésű keksz
c: uborka és répa, hummusszal
Vacsora:
a: sütőtök, szelíd gesztenye sütőben
b: rántotta, retek, teljes kiőrlésű piritós
c: csokis-banános amerikai protein palacsinta (1 tojás, 1/2 banán, egy kanál proteinpor), kis vízzel csokiszósszá kevert kókusz cukros kakaóporral meghintve, banánnal.
Ezt én egészségesnek, de fenntarthatónak gondolom, és változatos is.
Ti most úgy akartok éttermet csinálni, hogy nem tudjátok mi egészséges és a gyk-val írato étlapot?
Biztos magas színvonalú lesz...
"Ti most úgy akartok éttermet csinálni, hogy nem tudjátok mi egészséges és a gyk-val írato étlapot?"
Ötleteket kértek. Ez szerintem tökre rendben van, érdemes közvéleményt kutatni, és konzultálni.
Tökre értékelem, ha a vegán menü NEM 3 saláta levél és 4 szelet paradicsom, mert aki elkészítette, utoljára 1985ben járt bármiféle képzésen...
Én is vendéglátóztam tíz évet, igaz külföldön, mi is néztük a tiktokot, a youtubot, az instát hogy mik a trendek, milyen egy korszerű tálalás és mi az ami stunt food (olyan kaja ami látványos, de ehetetlen).
Oké, nyilván amikor az ember megír egy menüt, gondolni kell arra, hogy mi fogy, mi az étterem profilja és milyen a konkurencia étlapja.
És nyilván minden szakács és chef tudja, hogy mibe mennyi mi van, ezt még józan paraszti ésszel az otthoni főzésnél is lehet tudni.
Ha ez a Trófea grill, akkor nyilván a profil a grillezett ételek lesznek, és amiket it ajánlottak, azok mind ezek a kategória.
Grillezés egészséges, mert nem direkt olajban sül a cucc, és még ízt is ad az ételnek.
Ha egészséges proteint akarnak, az inkább fehérhús illetve sovány vörös hús lesz, de lehet egy csomó zöldséget is ilyen technológiával készíteni, lásd indiai, arab, török és mediterrán konyhák, és akkor se dől össze a ház ha besétál egy keresztallergiás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!