Fogyókúrához sok zöldséget ajánlanak. Hogy néz ki ez a gyakorlatban, hogy egészségesnek és diétásnak számítson az étel?
Ti hogy oldjátok meg az étkezést életmódszerűen, hogy a zöldségek tegyék ki a nagy részét és hosszú távon is tartani lehessen?
Az oké, hogy a reggeli szendvicshez eszek paprikát. De ettől még nem diétás. Ha csak paprikát ennék, akkor nem lenne kiadós a reggeli. Vagy sajtos paprika legyen csak a reggeli?
Vagy ha ebédhez készül a kolbászos lecsó tarhonyával. Abban is van hagyma, paradicsom, paprika, de ettől még nem mondják egészségesnek. Ha csak hagymás paradicsomos paprika lenne, akkor meg nem nevezném laktató ebédnek. Egyszer-kétszer még elmegy, de ugye nem két hétre tervez az ember, hanem egy életen át kellene tartani.
Az arányokat kell jól megválasztani. A hivatalos ajánlás ebédnél egy negyed tányér hús, negyed tányér szénhidrátban gazdag köret, lehetőleg lassú felszívódású (pl. barnarizs, bulgur), és egy fél tányér zöldség (ami lehet párolt, főtt, nyers, vagy lehet egy része a levesben stb.).
Reggelire és vacsorára, ha szendvicset eszem, akkor 50 g kenyérhez eszem 20-30 deka zöldséget is (paradicsom a legegyszerűbb és most viszonylag olcsó is), de válaszd azt, amit szeretsz. De általában alacsony cukortartalmú müzlit eszem tejjel (a müzliben van kb. 4 gramm cukor, az még nem vészes, de nem könnyű ilyet találni a boltban). De a tej se jó mindenkinek reggelire, van aki gyorsan megéhezik utána. Tízóraira és/vagy uzsonnára szoktam zöldségsalátát enni, így jön össze kényelmesen a napi ajánlott zöldségmennyiség.
Ebédre mondjuk én kihagyom a szénhidrátdús részt általában, tehát nekem a fehérjeforrás (hús vagy más) vagy zöldségkörettel (pl. párolt zöldség, de sok más formában is el lehet készíteni), vagy főzelékkel van (amibe teszek lisztet, de keveset, kb. 10 g van egy adagban). Ha épp hüvelyest eszem, akkor meglesz ebédnél is a szénhidrát, amúgy meg eszem eleget a többi étkezésnél. Heti 1-2x eszem tésztaételt.
Ha fogyni akarsz, akkor még a zsírbevitelre is figyelned kell, mert azzal elég sok kalóriát lehet bevinni észrevétlenül. De a kérdésed a zöldségekről szólt.
Ha tíz dietetikust megkérdezel, tízféle "hivatalos" ajánlással fognak előhozakodni. Annyi azonban bizonyos, hogy a mai ismereteink szerint észbontóan nagy szükségünk van/lenne a zöld növényi rostokra. Ezzel szemben ha eszünk is valamennyi zöldet, az olyan salátaféle, ami lágy, zsenge, lényegében 0 rosttartalommal bír.
A szervezetednek akkor teszel jót, kérdező, ha minden főétkezés során beviszel egy ökölnyi zöldet, egy ökölnyi színes zöldséget (sárgarépa, cékla, stb), egy ökölnyi kénes zöldséget (káposztafélék, hagyma, fokhagyma, stb), egy ökölnyi szénhidrátot, valamint egy ökölnyi fehérjeforrást (hús, tojás, halak, tenger gyümölcsei, kaviár, stb)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!