BMI alapján soványnak számítok, mégis zsíros vagyok, hogy működik ez?
Kíváncsiságból megnéztem a testtömeg indexem.
171 cm és 50 kg vagyok huszonéves nőként.
A számítás alapján az jött ki, hogy 17-es indexszel túl sovány vagyok, legalább 10 kilót kéne híznom, amit nem értek, mert néhány helyen (has, fenék, combok) kifejezetten zsíros vagyok, a többi rész meg olyan normális, nem mondanám vékonynak.
Akartam még fogyni pár kilót, de elbizonytalanodtam.
Ilyenkor mi van? Miért nézek ki úgy elméletileg soványan, mint azok, akiknek "felső-középkategória" az értékük? Most tulajdonképpen fogyhatok, vagy nem kéne? Ha csak sportolni kezdek különösebb diéta nélkül, akkor a súlyom még lejjebb megy?
Nem értem, hogy számíthatok soványnak, ha egyértelműen zsírpárnák vannak rajtam... Hogy működik ez?
#21: ezt mi alapján számoltad?
Ehhez a magassághoz az ideális tartomány 58-nál kezdődik. Kb. 52-től még éppen egészséges.
Az 50 kg már krónikusan sovány! Ha ebből fogy, simán veszíthet szívizmot, ami a szív megállásáhiz vezethet. Ez nem túldramatizálás. A test, a szervezet nem mindig követi az aktuális divatot...
22: A legtöbb egészségügyi weboldal percentilis táblázataiban ezek az értékek szerepelnek.
Amúgy én is hasonló problémával küzdök, jelenleg szintén normál testsúly tartomány alatt vagyok pár kilóval, és igen, ennek ellenére szigorú diétát folytatok, emellett kemény aerob/kardio edzéseket csinálok, mert nem vagyok hajlandó tömegelést kezdeni, amíg a hasamon ott remeg a háj.. amúgy a szívemmel semmi baj, most voltam teljes kardiológiai kivizsgáláson, még megvannak a szívizmaim és elég jól dolgoznak :) úgyhogy nem kell azonnal szívmegállást vizionálni, ha a delikvens épp a normál tartomány alatt van néhány kilóval..
#23: Nem azt írtam, hogy okoz. Hanem azt, hogy okozhat. Nagy különbség.
Ha 10-en súlyosan soványak, lehet, abból csak 1-nek lesz valamilyen problémája. Ez statisztika. Hosszú távon ez már 20%.
Attól, hogy neked nincs, még másnak lehet. És később még akár neked is.
Ha tömegelnél, a meglévő zsír másképp oszlanak el rajtad, és máris csökkenne a testzsír százalékod. Ráadásul zsírosabban jobban jön a tömeg. És utána könnyebben szálkásítanál, mivel nagyobb izomtömeg több kalóriát éget.
De ha ehelyett inkább izmot vesztesz, ezzel kockáztatva az egészségéért, hogy aztán sokkal nehezebben építs izmot, egészségedre. Tudod, mindenkinek joga van...
De legalább ne hangoztasd, hogy az a jó döntés!
Hű, lett itt egy kis vita, ahogy látom... Fontolóra veszem a dietetikussal való konzultációt, de szerintem az odébb lesz, jelenleg sürgősebb vizsgálatra gyűjtök, majd azután tudok erre félretenni, bár remélem ez nem annyira drága mulatság, hogy megnézzen és mondjon rám valamit...
Képet majd megpróbálok ma csinálni, tegnap már nem volt alkalmam.
De mg mindig azt mondom, hogy nem koplalok... a heti menüm például, ez eléggé jellemző:
- reggelire zabkása magvakkal és/vagy gyümivel, mellé valami normális kekszből 1-2 darab (nem cukormentes, de nem is cukorbomba)
- ebédek a hét során: csirkés-zöldséges tortilla, grillcsirke rizzsel és salátával, tonhalas-paradicsomos penne, grill padlizsán zöldségekkel, spenótfőzelék főtt tojással.... ezek mind saját készítésűek, az ésszerűség határain belül, tehát valamennyire "light-osított", de nem totálisan 0 kalóriások... normál adagot eszek belőlük, egy sztenderd tányér van tele, de nem púpozva
- vacsorára 1-2 szelet teljes kiőrlésű kenyér valami csirkemellsonkával, vagy pirított zöldséggel
- napközben esetleges nassolás: 1-1 gyümölcs, pár szem mandula vagy kesudió
- otthoni nassolás: párommal ketten egész héten megettünk közösen egy fél zacsi ropit, meg egy fél tábla étcsokit
Ez tényleg irreálisan kevésnek tűnik? Vagy soknak? Én úgy érzem, teljesen átlagos adagokat eszek (az összes nőismerősöm hasonló mennyiségeket fogyaszt, a pasik azért többet), nem vagyok szakértő de nekem ezek átlag kajáknak tűnnek. Igyekszünk odafigyelni, hogy a fölösleges hozzáadott cukrokat elkerüljük, de én ezt egyáltalán nem érzem se bűnözésnek, se koplalásnak... aztán persze lehet, hogy rossz az egész.
Nem értem én ezt...
Kevés?? Napi háromszori normál adag étkezés, plusz az étkezések közötti fogyasztás kevésnek számít? Te jó ég, mennyit kellene akkor enni? Ezt is néha már soknak érzem, nem mindig kívánom. :/
TB alapú doki nekem sajnos nem opció, 2-3 nap kiesést jelentene az utazás, stb miatt, amit nem engedhetek meg magamnak ilyen gyakran.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!