BMI alapján soványnak számítok, mégis zsíros vagyok, hogy működik ez?
Kíváncsiságból megnéztem a testtömeg indexem.
171 cm és 50 kg vagyok huszonéves nőként.
A számítás alapján az jött ki, hogy 17-es indexszel túl sovány vagyok, legalább 10 kilót kéne híznom, amit nem értek, mert néhány helyen (has, fenék, combok) kifejezetten zsíros vagyok, a többi rész meg olyan normális, nem mondanám vékonynak.
Akartam még fogyni pár kilót, de elbizonytalanodtam.
Ilyenkor mi van? Miért nézek ki úgy elméletileg soványan, mint azok, akiknek "felső-középkategória" az értékük? Most tulajdonképpen fogyhatok, vagy nem kéne? Ha csak sportolni kezdek különösebb diéta nélkül, akkor a súlyom még lejjebb megy?
Nem értem, hogy számíthatok soványnak, ha egyértelműen zsírpárnák vannak rajtam... Hogy működik ez?
Valószínűleg koplaltál, és emiatt izmot vesztettél zsír helyett, a zsír meg ott maradt. Így annak ellenére, hogy kórosan sovány vagy, a testzsírszázalékod magas. És az izom hiánya miatt vagy plöttyedt, formátlan.
A te magasságodhoz kb. 64 kg lenne az ideális (58-70 közt), de alacsonyabb testzsírral.
Én a helyedben elkezdenék egy tömegnövelő étrendet, mellé súlyzós edzés. Ez hosszú folyamat lesz, legalább 10-12 kg izmot fel kellene szedned. Ez egy nőnek minimum 1,5-2 év.
És akkor a rajtad lévő zsír is másképp oszlik el. Max utána leszálkásítasz.
Nem koplaltam... Szeretem a hasam, képtelen lennék koplalni. :))
Eddig egy nagyságrendileg kiegyensúlyozott, de nem túlgondolt étrendet követtem, némi csalással*, és mozogtam, csak nem napi szinten, de hétvégente bicaj- vagy gyalogtúra, néha kocogás, úszás. Az átlagos dolgos hétköznapjaimon se ülök egész nap, eléggé futkározós munkám van.
Az elmúlt 10 évben mindig 50-55 kg között mozgott a súlyom, akár salátát ettem és minden nap sportoltam, akár punnyadtam otthon hónapokig, és tömtem a fejem.
*: az étrendem alapja a sok zöldség, gyümölcs, és fehér hús, mellé olajos magvak, gabonafélék, stb, nem igazán szeretek sokat enni, vagy zsírosat... annyi, hogy esténként befigyelt egy kis nasi, némi chips, csoki, gumicukor, de ezek se kilószámra azért, hanem pl. párommal néha ketten együtt megeszünk egy zacskó chipset ha filmezünk, nem ezeken élek.
Nem kell ide semmiféle pszichológus.. sajnos a "skinny fat" egy létező probléma. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag már normál testsúlyban vagy, viszont vannak rajtad zsíros részek (hason, combon, stb..) és elég szarul mutatsz a tükörben. (Képzeljünk el egy sovány embert pocakkal...)
A BMI pont ezért nem ér semmit, mert nem tudja, hogy az a bizonyos súly miből tevődik össze. Sokkal megbízhatóbb, ha testzsír százalékot és haskörfogatot mérsz.
Az egyik megoldás lehet, ha egyből belekezdesz egy tömegnövelő étrendbe súlyzós edzéssel, de én mégsem ezt javasonám, hanem első körben a zsírpárnák leadását, ami viszont szigorú diétás étrendet követel. (Nincs nasi, nincs "csalónap" meg egyéb szánalmas hülyeségek!!)
Amikor sikerült megszabadulnod a nemkívánatos zsírtól, akkor jöhet a tömegnövelő étrend + edzés. Ekkor ugyan vissza fog jönni némi zsír (viszont már sok izom is lesz mellette, szóval egész más lesz az összkép), az így felszedett zsírt pedig ezután majd egy újabb szálkásítás keretében leadhatod.
Köszi a válaszod!
Miből tudnám egyébként fedezni a cukorszükségletet nasikon kívül? Szoktam készíteni saját rágcsálnivalót, ami nem olyan cukros-adalékanyagos szörnyűség, vagy egyszerűen nassolok valami gyümölcsöt, zöldséget, de azok után sokszor rosszul vagyok, émelygek és szédelgek, mert leesik a cukrom. Nem egyszer volt már, hogy el is ájultam, szerencsére az csak nyáron fordul elő. (Cukorbetegségem nincs.)
Az a helyzet, hogy ha beállítasz pl egy 1300 kcal étrendet magadnak, akkor ott nem nagyon lesz helye cukros édességeknek, gyümölcstálaknak.. de ha már többször is előfordult, hogy elájultál gyümölcsfogyasztás után, akkor ott mégiscsak van valami probléma (inzulin válasz?), szóval legalább egy teljes vérképet érdemes lenne csináltatni, mielőtt diétázni kezdesz. (Persze az is lehet, hogy egyszerűen olyan rossz az étrended, hogy amiatt vagy néha rosszul.)
Cukorbevitel miatt nem kell aggódni, hacsak nem amiatt, hogy minimalizáld amennyire lehet. Ami a diétás étrendet illeti, leginkább lassú ch-ból kell összeállítani, alacsony zsírbevitel, visszafogott ch és magas fehérje arányban.
A mozgásra vonatkozóan, heti 3-4 aeorb (vagy kardio) edzés is kellene (szobabicikli, futás, úszás). Ezzel könnyebben beindul a zsírvesztés, és közben az állóképességed is fenntartod.
Köszi! :))
Húbasszus, na a gyümölcsökről nem tudom, hogy le tudok-e mondani... a műanyag nasikról simán, de egy finom érett barackra nem tudom, hogy fogok tudni nemet mondani... :( Főleg, hogy ehhez nem igazán van motiváció, ezerszer jobban szeretem a finom gyümölcsöket, mint amennyire elégedetlen vagyok az alakommal....
Hát simán történik ilyen, mondjuk mióta tartok magamnál szőlőcukrot, és az első megszédüléskor benyomom, azóta nem volt komolyabb baj, nem jutottam ájulásig.. régen történt olyan, hogy a főút közepén csuklottam össze átkelés közben, nem volt kellemes...
El akarok már menni egy komolyabb vizsgálatra (ételintoleranciát is szeretnék nézetni, valami nem 1000% az emésztésemmel szerintem, gyanakszom), csak elég borsos áruk van ezeknek. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!