PCOS-es nők! Ti hogyan barátkoztatok meg önmagatokkal?
Már 10 éves korom körül észrevettem magamon, hogy valami nem oké. Tudtam, hogy egy körülbelül 10 éves lánynál nem normális ha látható szőrök vannak a hasán és izzad mint egy ló. Nagy elkeseredésemben néhány évvel később elkezdtem szépen leborotválni a hasamat ami mostanra gondolhatjátok hogy néz ki... aztán a combomat is. Most már ott tartok, hogy borotválnom kell a lábfejemtől kezdve a combom tövén át , a hasamat a melleimig. Ráadásul kövér is vagyok és fehér is, csak a karjaim barnák (amik szintén szőrösek de azt már nem merem szőrteleníteni, nem is olyan durván szőrösek de azért kicsit látszik) nem hordok soha rövid ruhadarabokat emiatt. Apukám alapból szőrös típus és rá hasonlítok, talán ezt is örököltem tőle. Ráadásul alapból mindenhol sötét szőröm van, a hajam is sötétbarna.
Egyedül anyukám tud róla mert vele voltam 14 éves koromban endokrinológusnál, ugyanis a háziorvosom észrevette, hogy borotválom magam. Van párom már 3 éve de neki se mertem még elmondani. Nem azért mert elhagyna, csak szégyellem mindenki előtt. Szerintem már biztos észrevette, hogy 1-2 nap elteltével "szúrós" vagyok csak még nem kérdezte meg. A kövérségem már nem is érdekel annyira, inkább a szőrösségem az ami miatt nagyon gátlásos vagyok. Nem tudok feloldódni társaságban, pedig senki nem tudja.
Sose volt rendszeres a menstruációm, de mostanában meg se jön csak barnázik. Tudom, hogy ez most így hülye kijelentés de attól is nagyon félek, hogy nem lehet majd gyerekem hiszen fiatal anyuka szeretnék lenni.
Sokszor azt érzem, hogy egy genetikai hulladék vagyok pedig tudom, hogy ezerszer rosszabb helyzetben is lehetnék, annak örülök, hogy még az arcomat nem kell borotválnom (pedig vannak nagyobb szőrök az államnál de szerencsére az nem látszik csak érzem ha odanyúlok.
Fogamzásgátlót nem merek szedni mert sok rosszat hallottam azzal kapcsolatban és félek, hogy többet ártana mint használna. Azóta orvosnál nem voltam mert 7 hónap volt mire eredményt kaptam, utána meg már csak annyinak kellett menni, hogy megmérjék a magasságomat és a súlyomat amit egyébként minden egyes alkalommal bunkó módon a fejemhez vágtak. Nem hiszti, csak tényleg eléggé szarul esett. Szépen is lehetett volna közölni, mellesleg tisztában voltam vele.
Van itt valaki aki hasonló problémával küszködik? Nektek hogyan sikerült ezt elfogadni és ezzel együtt élni?
19/L
Tudom, hogy orvoshoz kéne fordulnom de szégyellem a testemet... hiába lát ezerszer rosszabbat és amúgy is hozzá van már szokva. A szőrösségemen már úgysem tud segíteni. Biztos nagyon megerősödtek az elmúlt évek alatt. Hallottam már a lézeres szőrtelenítésről csak még nincs saját keresetem és ha használ ez akkor úgy szeretném csinálni, hogy rajtam kívül senki ne tudjon róla.
De úgy tudom egyébként, hogy végleges gyógymód nincs rá. Vagyis egy ideje már nem foglalkoztam a témával, régebben mindenhol ezt olvastam.
Ha helyrebillen a hormonegyensúlyod a szőrösödés is csökken.
Ne borotvát inkább epillátort vagy gyantát használj,így nem kell 2 Naponta szőrteleniteni.
Ha sikerül kezelni a pcos hátterében lévő inzulin rezisztenciát a szőrösödès és a súlyod is helyreáll. De dokihoz kell menned. sport, diéta es ha kell gyógyszer. Nem lesz egyszerű, de utána könnyebb lesz.
Borotva helyett gyanta vagy epilátor. Elfogadni (bár vèkony vagyok) úgy sikerül, hogy minden nap teszek az állapotom ellen.
1. Ne borotválkozz, hanem olyan szőrtelenítő módszert válassz, amely tövestől távolítja el a szőrszálakat (gyanta, epilátor). Évek alatt ez jelentősen csökkenti a szőrzetet. Én is PCOS vagyok, 15 éves korom óta tövestől szedem a szőrt, most már sokkal jobb a helyzet.
2. Tudom, hogy hülyén hangzik, de ha túlsúlyos vagy, akkor még olyan szempontból a "szerencsésebb" PCOS betegek közé tartozol, hogy a fogyás nagy mértékben javíthat az állapotodon.
Dietetikust kell felkeresni, ő elmondja, hogy hogyan, mennyit, mikor, miből lehet enned, ugyanis ehhez eléggé szigorú diéta kell. Emellett heti 2-3 alkalommal sportolnod kellene valamit. Ha magas az inzulinszinted, akkor emellé Metformint is kellene szedned, de ezt nyilván az endokrinológusnak kellene felírnia.
Ha betartod a diétát, lefogysz, sz.e. szeded a gyógyszert, akkor akár helyre is jöhet a ciklusod.
Utolsó vagyok. Egyébként magam is PCOS-sel küzdök, csak én a vékony verzió vagyok, ami egyrészt pozitívum, de másrészt meg elég szar, mert kb. semmi sem használ.
Eddig úgy voltam vele, hogy nem szedek fogamzásgátlót, mert úgy is csak tüneti kezelés, de mivel 6 havonta menstruálok kb, most kénytelen leszek elkezdeni, mert a méhnyálkahártyának nem tesz jót a folyamatos, kiegyensúlyozatlan ösztrogénhatás. Inkább a fogamzásgátló lehetséges kockázatai, mint az endometriumrák.
De a helyedben esetleg tényleg megpróbálnám a hármas kezelést (sport, diéta, gyógyszer), mert túlsúlyosaknál nagy %-ban segíteni szokott. Ha nem válik be, még mindig ott a fogamzásgátló a tünetek csökkentésére és a prevencióra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!