Kezdőoldal » Egészség » Nők egészsége » Valaki mesélne nekem a menstru...

Valaki mesélne nekem a menstruácóról bővebben?

Figyelt kérdés
pár hónapja jött meg . most épp késik . tudom hogy ez nomrális meg minden , de mennyit fog késni ? valaki mesélne személyes tapasztalatokat ? esetleg kifejtené bővebben hogy ez mi is ? ilyenkor mit nem szabad ? ( ugráláson , szaladáson kivűl ) nektek hogyan jött meg ? mikor ?

2015. szept. 25. 18:54
 1/4 anonim ***** válasza:
44%

A linken belül megtudod, hogy mi is ez a folyamat pontosan.

[link]

Igen, valóban normális, hogy az elején késik. Azt senki sem tudja, hogy Neked mennyit fog késni, lehet ez pár nap, 1 hét, de akár 1 hónap is. Ez mindenkinél változó. De idővel majd beáll, és nem fog késni (kivéve ha terhes leszel, akkor meg sem jön 9 hónapig).

Mindig jelölni kell a napokat, amikor vérzel, hogy nagyjából (28-30 nap általában egy ciklus) ki tudd számolni a következő vérzésed első napját, hogy időben fel tudj készülni. Legyen nálad mindig tisztasági betét, vastag betét, tampon, és a tisztaságod megőrzése érdekében lehetőleg egy csomag nedves intim törlőkendő. Jobb, ha van nálad görcsoldó gyógyszer (algoflex, algoflex-m, nospa illetve még számos gyógyszer van erre az alkalomra).

Én kimondottan olyat még nem hallottam, hogy akármit is nem szabadna menstruáció alatt csinálni, pedig nem most volt, hogy megjött az első havi vérzésem.

Nekem egy iskolai hétköznapon jött meg. Hazaértem iskolából, ebédeztem, ebéd után nekiálltam a házi feladatot írni, majd éreztem hogy pisilnem kell, elmentem pisilni, és akkor egy nagyobb pirosas-barnás foltot láttam a bugyimon, szóltam anyának, és közölte, hogy "nagylány" lettem, amit akkor hirtelen nem fogtam fel, és bővebben tájékoztatott, hogy ez azt jelenti, hogy megjött az első menstruációm, semmi baj nincsen, és kisegített némi szükséges információval, és tisztasági kellékkel. Én akkor 11 éves voltam :)

2015. szept. 25. 19:13
 2/4 anonim ***** válasza:
Az első nagyon jól írja. Nem tudhatjuk neked épp mennyit fog késni. 5 éve menstruálok, de még most se pontos. Nekem rettenetesen befolyásolja az idegi állapotom és szinte mindig feszült vagyok valami miatt, szóval mindig változó. Futni, ugrálni szabad, a víztől való tartózkodás (értsd úszás és kádban fürdés) Tamponnal megoldható ugyan, de ilyenkor nagyobb a fertőzésveszély. Pontos körülményekre nem emlékszem, de valamikor nem sokkal sulikezdés előtt, 13 évesen. Bővebb kifejtés alatt a biológiai hátterét érted? Mert akkor: A méhed ha elég érett leszel elkezd készülni arra, hogy gyereked legyen. Ezért felépít egy vastag falat a méhben, hogy legyen mibe beágyazódnia a megtermékenyített petesejtnek és táplálja majd a fejlődő embriót. Azonban ha ez nem következik be leválik ez a fal ami elég sok mindennel jár (hormonálisan, érzelmileg, fizikailag) de a legnyilvánvalóbb jele a vér. Én pl nagyon rossz közérzetű vagyok kicsivel előtte, sokszor enyhén depressziós, aztán sokat szokott görcsölni a hasam és nem igazán használnak a gyógyszerek, csak a melegítőpárna valamennyire, valamint általában megy még a hasam is hozzá. Sokszor ki se bírok kelni az ágyból, de szerencsére csak az első nap van ez.
2015. szept. 25. 21:33
 3/4 anonim ***** válasza:
Az hogy késik az azért van mert a szerveeted még nem készült fel erre az eseményre meg kell szoknia hogy igenis havonta neki az útjára kell engedni egy petesejtet ami aztán a megvastagodott méhnyálkahártyán megtapad és ha ez a petesejt nem termékenyül meg és nem leszel terhes akkor bizony a petesejtet és a megvastagodott méhnyálkahártyát is el kell távliítanija a szervezetből egy kis vérrel társítva. Amúgy akár egy évet is késhet de ne izgulj ha már egyszer megjött valószínű hogy lesz 2. 3. és 4. is :)
2015. szept. 29. 20:26
 4/4 A kérdező kommentje:
Egy évet ? megnyugtató :)) . De azért köszönöm . Ment a zöld kezecske mindenkinek
2015. szept. 30. 14:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!