Valaki mesélne egy kicsit erről a dologról? Mondjátok el a véleményeteket! PCOS! HELP!
Sziasztok..
Ma voltunk anyummal orvosnál, mert a lábamon már nem éppen normálisnak mondható mennyiségű szőr nő... szerintem lassan már férfias jellegű..
Az orvos kiírt PCOS gyanújával hasi ultrahangra, amire még nem tudom mikor kerül sor. Meg valami nőgyógyászról beszéltek, hogyha szükséges oda kell mennem. Ezzel az a baj, hogy már a gondolattól is irtózom, hogy valaki előtt vetkőznöm kelljen meg ilyenek ://
A legjobb az egészben hogy május végén osztálykirándulás, és hát nem éjszakai fürdőzni megyünk. Amúgy is alig van valamicske önbizalmam és még ez is...
Ráadásul utána olvastam a PCOS-nak, és már most utálom. Egyszerűen felidegesített, hogy leírtak egynéhány a tünetet, aztán a végén odaírták, hogy ettől függetlenül az is lehet, hogy nem PCOS nőnek is vannak ilyen tünetei, de olyan is van akin alig mutatkoznak tünetek, mégis PCOS...
Nekem személy szerint a 'fokozott szőrösödés' okozza a gondot. A pattanásosság pedig tinikorban bizonyos mértékben normális. A túlsúlyról meg annyit, hogy soha nem voltam valami vékony, de azért nem is vagyok egy elefánt. Kicsit hasonló alkatom van mint Tolvai Reninek, Marilyn Monroe-nak, Liptai Claudiának csak magasabban.
És tudjátok az a legrosszabb, hogy mindezt 13 évesen kell megélnem, tudom hogy vannak ennél sokkal szörnyűbb dolgok.. de azért elég rossz, hogy egy hetedikes lányt PCOS gyanújával elküldenek hasi ultrahangra meg kitudja még hova. Ráadásul az orvos is mintha már kijelentette volna a dolgokat, vagyis a PCOS betegséget, mert elkezdte nekünk sorolni, hogy mit lehet ezzel kezdeni, mármint a gyógyszeres kezelést, meg a vizsgálatokat.
Tudom, hogy ő sem mondhatja meg biztosra, de az viszont meg egyszer szent hogy valami bajom az van, mert nem magától nő annyi szőr a combomon. Emellett a legjobb az, hogy anyumnak is voltak régebben ciszták a petefészkében -csak nem a PCOS miatt- ezért még nagyobb a valószínűsége mindennek...
13/L
Szia!
Ha olvastál a pco-ról, már tudhatsz pár dolgot.
A doki azért küldött HASI ultrahangra, mert a pco-t úgy lehet a legkönnyebben megállapítani, hogy a petefészkek tele vannak apró cisztákkal. Emellett fog kérni vérvételt a ciklus bizonyos napjain. Megkérdezhetem, menstruálsz-e már? Ha igen, mennyire rendszeres?
Ez egy endokrinológiai betegség. A cukor hatására rengeteg inzulin termelődik a szervezetben, majd kialakul az inzulinrezisztencia. A sok inzulin befolyásolja a petefészkek működését, meggátolja a tüszőrepedést, így ciszták lesznek a tüszőkből.
Több tünete van, szőrösödés, túlsúly, ciszták, aknés bőr, hajhullás, cukorbetegség, meddőség. Nem kell minden tünetnek stimmelni ahhoz, hogy pcos legyél.
A hormonvizsgálatok egyértelműen kimutatják, illetve a terheléses inzulin vizsgálat.
A nőgyógyászok a meddőséget, mint tünetet szokták kezelni, de nem ez a megoldás. Sok nőgyógyász egyszerűen fogamzásgátlót ír fel és majd csak akkor derülnek ki a dolgok, ha babát szeretne a nő. Pont mint az én esetemben. A te dokid legalább annyit mondott, hogy diéta, gyógyszer.
A pco kezelése az úgynevezett hármas kezelés. Diéta, szénhidrátszegény diéta, rendszeres mozgás és a gyógyszer. Így lesz rendes ciklusod, peteérésed, nem alakulnak ki ciszták.
A fogamzásgátló elnyomja a petefészkek működését, van vérzés, de az csak megvonásos vérzés.
Örülj neki, hogy anyukád elvitt orvoshoz, biztosan a nődokihoz is el fog kisérni. Hasi uh alkalmával nem kell levetkőznöd, csak a hasadat kell megmutatni. Gondolom szűz vagy, így kizárt hogy bármilyen más módon megvizsgálna.
Örülj, hogy időben kiderült, mert én 6 évig nem tudtam, mert a doki elfelejtette mondani. Ami a papíron volt, nem értettem.
Életmódváltással könnyen kezelhető, nem kell tragédiának felfogni.
Bár először én is így gondoltam, de megláttam a pozitív oldalát.
26hetes pocs kismama
Igen, kismama vagyok, már a 37. hétben.
Nem eszik olyan forrón ám!
Én is nagyon megijedtem, de ha egy nő kitartóan küzd, vagyis tartja a hármas kezelést, akkor teljesen spontán is foganhat baba. Persze vannak nagyon ritka kivételek, amikor akár lombikra is kell menni, de nagyobb százalékunknak nem kellenek ilyen nőgyógyászati beavatkozások.
És te nagyon szerencsés vagy, mert időben kiderült, nem pedig 10 év múlva, mikor már a pároddal a gyermekvállaláson gondolkoztok.
Kitartás!
36+2hkm
Első fiunk a második próbálkozós hónap gyümölcse. Problémás volt a terhességem, koraszülött lett a fiam, de semmi baja nem lett. Ma már 4 éves múlt.
Szoptatás abbahagyása után akartunk kistesót. Sokat felszedtem terhesség alatt, ami nem is akart lemenni. Összesen 2,5 évet vártunk a kistesóra. A 8. hármas kezeléses hónapban fogant meg a második babánk.
Tervben a harmadik baba :)
Köszönjük a jókívánságokat!
Egy kedves ismerősöm szokta mondani: Nincs lehetetlen, csak tehetetlen ember.
Talán azt még nem hangsúlyoztam Neked eléggé, hogy mivel időben kiderült, sokkal nagyobb az esélyed, illetve nagyon fiatal vagy, már most tudsz változtatni az életviteleden. Ha változtatsz, kevesebb cukrot viszel a szervezetedbe, vagy esetleg nem is eszel cukrot, nemcsak a cukorbetegséget előzöd meg, hanem nem fogod rombolni a saját szervezetedet, egészségesebb leszel.
Gondolj bele, ha ez 10 év múlva derül ki. 10 év alatt mennyi cukrot ennél meg? El sem tudjuk képzelni...
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!