Jártok rákszűrésre rendszeren? Milyen gyakorisággal?
1-2 évente méhnyakrák szűrésre járok, a melleimet magamnak vizsgálom 2-3 havonta.
Az orvos mondta hogy saját magadnak KELLene vizsgálnod a melleidet, mert az orvos mire észreveszi az már min 1-2 cm átmérő kell hogy legyen. Annál kissebbet nem vesznek észre, csak te, akkor ha megismered a sajátodat.
Több ismerősöm is van aki 25-33 éves és még sosem ment el nőgyógyászhoz:
Ill. akik elmentek közülök ketten az akkor 18-21 évesek voltak és majdnem kigúnyolta az orvos hogy még szűzek amikor rövid beszélgetés után közölték,meg sem vizsgálta,de célzást tett hogy biztos valami baj van velük ha még nem élnek nemiéletet.
Még ma is emlegetik és azt mondják hogy a nagyanyáik is otthon szültek,nem jártak nőgyógyászhoz és élnek.Tudom nem a legjobb érv,de igaz,ha végig gondolom,nekem is az összes nagyim otthon szült és nem jártak sosem nődokinál.A másik indokuk hogy kevés a női orvos és ha elmondják hogy nem voltak még szűrések akkor durván reagálnak az orvosok.
De furcsa az egészségügyünk hiszen náluk magyaroknál azt mondják 1-3 évente ajánlott menni,de angliába meg 2-5 év ez az időtartam.
Ja a csajok alapból szégyenlősek és nagyon félnek az orvostól,meg alul levetkőzni az még aki nem ilyen típus mint ők azoknak is kellemetlen,pont azért mentek ketten el hogy egymás támaszai legyenek erre jó nagy megalázást kaptak.Női orvos kevés van és mivel szégyenlősek,azt jobban szeretnék ha vizsgálatkor csak orvossal négyszemközt tudnának lenni.
Ezernyi indokot mondtak.Úgy vagyok vele,lehet hogy nem helyes,de az ő életük,ő dolguk,nem vitázom velük.Van aki folyton megy vizsgálatra és mégis elkap sokszor valamit,valaki sose megy és sose lesz semmi baja.
A protokol szerint nálunk is 2 évente lenne ajánlott, de a 14 éves korban kezdett nemi élet a fogamzásgátlók igen korai szedése, váltogatott partnerek, cigaretta miatt lehet szükség az évente elvégzett szűrésre.
Ez nem a normális nevelést kapott lányokra vonatkozik, hanem a "szabadosakra".
Szerintem nagy baj a magyar egészségügyben hogy kevés a női nőgyógyász,egy tini lánynak,és ne harapjátok most le a fejem néha könnyebb ha az első alkalomnál női orvosnál köt ki.
A másik nagy baj hogy nincs lehetőség nagyon fiatalon arra hogy az orvossal,az egész nőgyógyászattal megismerkedjenek hanem amikor először mennek akkor néznek utána és leírva mi és hogyan is zajlik hát durva.Aki azt mondj ahogy semmi nincs benne hát gratulálok neki,én elég kellemetlenül és kényelmetlenül érzem magam attól hogy ott tudjátok ....
Szerintem több női orvos kellene és több empátia az orvosokban,hiszen ha valaki hiába legyen az akármilyen késő most az illető korára gondolok megy el először nőgyógyászhoz ne szóljon be neki.Nem elíjjeszteni vagy megszégyeníteni kell hogy többet sose menjen vissza hozzá.
Hanem kedves lenni,nem nagy ügy,pár kedves szó,némi odafigyelés,empátia.
És ha már ott van a vizsgáló függöny tessék már behúzni.Elég megalázó hogy ott terpeszt valaki és akkor mindenki odalát.
Külföldön,más európai országokban ilyen takaró félét tesznek az hölgyek hasa és lábához,combjához és csak akkor emeli meg az orvos amikor hozzákezd a vizsgálathoz nem kell szétrakott lábakkal ott akár percekig feszíteni,hanem le vannak takarva,ott egy kis takaró.
És hál istennek nem mindenki kezdi 14 évesen a sexet,ebben azért most megint lekiabálhattok a szülőknek is nagy a szerepe,mert csak röhög némelyik hogy a gyereke hogyan öltözik,kin a melle,a feneke a nadrágból vagy bikinibe feszít a facebook-on.A szülő ad pénzt a diszkóba,a bulira,cigire.Van hogy engedi hogy 14 éves gyereknél már középiskoás fiú aludjon aztán ráfogják hogy a világ megváltozott meg a média.
Könnyű erre fogni mindent,de sok fiatal van aki 17-18 éves és szűz és van barátja már egy ideje és mégis tudott várni a sexel.És felkészül rá.Ilyeneknél talán a szülő is beszélgetet a gyerekkel,talán erkölcsösséget is adott a gyereknek,nem csak pénzt amit elkölthet kedvére.
Én azért úgy gondolom hogy az első sexuális együttlétig ha nincs semmi baja egy fiatalnak nem kell nőgyógyászhoz menni.Tehát nem hinném hogy 14-15 éves lányoknak ha még szűzek és nincs semmi bajuk akkor oda kellene menniük.
Néha még nekünk sem séta galamb a vizsgálat akkor egy ilyen fiatal tininek akinél nincs indok rá,nem kell elvninni rá,de beszélgetni kell már róla.
És az lenne jó ha arra lenne lehetőség hogy akár orvossal tudna erről beszélgetni.
köszi,pont amiket leírtam amiatt félek nagyon én is elmenni és női orvos párti vagyok,akikből meg igen kevés van.
Meg meg kellene érteni hogy nem mindenki csak egy kis feszülés fog csak érezni vizsgálatnál.Erre én vagyok az egyik példa és van barátnőm is a hasonló cipőben.Nekem mondhatja bárki hogy lazíts de jó annak aki tud lazítani ilyen helyzetbe.Ha eleve fáj a vizsgálat és már az elején meg is kapod hogy mért nem mész el az igen jó indítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!